İzmir Ege Üniversitesi tarafından başlatılan kazı çalışmaları, büyük bir hızla sürüyor. Siirt Valiliği ve Hedef Holding’in 100 milyar liralık desteği ile Çiçekyurdu Mezrası’nda bulunan höyükte, arkeolojik kazı başlatıldı. Yrd. Doç. Dr. Haluk Sağlamtemir başkanlığındaki 50 kişilik kazı ekibi, önemli sonuçlara ulaştı. Yapılan çalışmalar sonucunda, kerpit yapıtlar, önemli çivi yapıtları ve opsigen taşı gibi bulgulara ulaşıldı.
Siirt Valisi Nuri Okutan, "Geçen sene başlayan kazıya, bu sene de devam ediyoruz. Geçen sene bulgular bizi heyecanlandırmıştı, bu yıl daha kuvvetli bir destek verdik. Heyecanımızı doğrulayan bulgular var. Bu çalışmanın hem teşvikçisi hem destekleyicisiyiz. 100 milyar lira para harcandı. Bu bütçenin bir kısmı Hedef Holding, bir kısmı Valilik tarafından karşılandı" diye konuştu.
Araştırmayı yapan Yrd. Doç. Dr. Haluk Sağlamtemir ise şu ifadelerde bulundu:
"Burada çok önemli bulgulara ulaştık. Burası, Van Gölü havzasında volkanik dağlardan çıkarılan opsigen denilen sert bir taşın işlendiği ve güneye yani Mezopotamya bölgesine pazarlandığı bir yer. Bu taş, kesici olmasının yanında kap kaçak yapımında da kullanılmaktadır. M.Ö 5 bin yıllarından beri kullanılan höyükte, şu ana kadar 70 metreye kadar ulaştık ve tarih olarak da M.Ö 5 binli yıllara kadar uzandık. Bu kazı, Ilusu Barajı kapsamında bir kurtarma kazısıdır. Kazıyı, Ege Üniversitesi, Almanya Münih Üniversitesi ve Mardin Müzesi yapmaktadır. Eldeki veriler, M.Ö 5 bin yılından başlayan bu alandaki yerleşimin, günümüze kadar devam ettiğini göstermektedir. Bu yılki çalışmalarda, daha çok ikinci bin yılın ilk yarısı ve ikinci yarısına ait alanlarında yoğunluk sağlandı. Çivi yazılı bir tablet, bu bölgede, düşünülenden daha çok örgütlü kompleks toplumun yaşadığını göstermektedir. Bu yıl ilginç olan, burada M.Ö 4 bin yılından kalan bir mezarlık alanı çıkmasıdır. Bu mezarlık, birçok bilinmeyene ışık tutar."