8
Eylül
2024
Pazar
SİİRT

Yerel gazete sayısı arttı

Siirt’te günlük ve haftalık yayın yapan mahalli gazete sayısı her geçen gün artıyor. 120 bin nüfuslu Siirt’te 6 adet günlük ve 11 haftalık olmak üzere toplam 17 gazete çıkarılıyor.

Devlet tarafından mahalli gazetelerin ilan gelirlerinin artırılmasıyla birlikte, son yıllarda mahalli gazetelerin sayısı arttı. Siirt’te 8 adet olan gazete sayısı, son 1 yılda 17’ye çıkarken, 15 gazete ofset ve 2 gazete de elle dizilen tipo merdaneli makinelerle basılıyor. Haftalık yayın yapan Mücadele Gazetesi sahibi ve Mezopotamya Dernek Başkanı Cumhur Kılıççıoğlu, bölgede son yıllarda mahalli gazete sayısında belirgin bir artış olduğunu ve gazetelerin genellikle mesleki kaygı gütmeyen kişiler tarafından çıkarıldığını belirterek, "Devlet, mahalli gazeteleri desteklemek için son yıllarda ilan gelirlerini artırdı. Bu da tesis ve teknolojisi olanlara kolaylık sağladı ve rahat para kazanmanın sonucu olarak gazete sayısı artmaya başladı. Bölgede bulunan bazı mahalli gazeteler tipo baskıyla çıkartılıyor. İlan gelirlerinin yüksek olması, gazetecilik kaygısı olmayan bazı kişileri gazete çıkarmaya itmiştir.

Ayrıca Siirt’te bulunan Basın İlan Kurulu tam anlamıyla çalışma yapamıyor. Mahalli gazeteler adeta bir ticarethaneye dönüştü. Valilik Basın Bürosu ajans gibi çalışıyor. Bu da gazeteciliği haksız rekabete itiyor. Son dönemlerde okul, belediye ve kaymakamlık gibi kurumlar bile gazete çıkarmaya başladı. İlan Kurulu bence yasaların belirlediği şekilde hareket etmiyor. Bir mahalli gazeteye 12 ayını doldurmadan ilan verilmemelidir. Bu konuya Siirt Valisinin el atmasını istiyorum. Basın Kurulu vasıflı çıkacak gazetelerle sözleşme imzalamalı ve sık sık bu gazeteleri denetlemelidir. Ama Siirt’te bu uygulama mekanizması işlenmiyor. Konuyla valinin ilgilenmesi lazım" diye konuştu.

SİİRT (İHA) -
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2004 Perşembe 10:36:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?