23
Aralık
2024
Pazertesi
ANKARA
Ücretsiz Üye Olun.
Kendi sayfanızı kendiniz yapın.

Hacettepe Üniversitesi Çocuk Sağlığı Enstitüsü

Tarihçe

Ankara'nın ilk yerleşim bölgelerinden olan Dört Yol Semti ve Hacettepe Parkı ile çevresindeki gecekondu bölgesinde bir çocuk sağlığı merkezi kurulması fikri ilk kez Dr. İhsan Doğramacı tarafından 1947 yılında düşünülmüş, 1951 yılında hazırlanan projedeki temel hedeflerle kurulacak merkezin Ankara ve çevresindeki bölgelerin çocuk sağlığı hizmetlerine kalite getirmesi temel halk sağlığı hizmetlerini sunması ve sağladığı eğitim olanakları ile mevcut hastaneler için bir referans merkezi olması amaçlanmıştır.

Bu amaca yönelik 2 Şubat 1954'te Ankara Üniversitesi'ne bağlı Dr. İhsan Doğramacı başkanlığında bir Çocuk Sağlığı Kürsüsü kuruldu. Bu kürsü bir asistan iki hemşire ve bir sekreterden oluşan kadrosu ile Dört Yol semtinde kiralanan gecekondunun iki odasında haftada 4 gün poliklinik hizmeti vererek çalışmalarına resmen başlamış oldu.

Dr. İhsan Doğramacı kurulması planlanan merkezin eğitici kadrosunu oluşturacak hekimlerin seçimine ve eğitimine büyük özen gösterdi. Sağladığı burslarla 17 Asistan ve Uzman hekim Amerika Birleşik Devletlerine eğitim amaçlı gönderildi.

1957 Eylül ayında Poliklinik hizmetlerinin yanı sıra her biri 20-30 yataklı üç ayrı servisle yataklı hastane ve bakımı verilmeye başlandı.

8 Temmuz 1958 tarihinde 4936 Sayılı ve takiben 892 Sayılı yasa ile Ankara Üniversitesine bağlı Çocuk Sağlığı Enstitüsü ve ona bağlı 150 yataklı Hacettepe Çocuk Hastanesi resmen hizmete açılmış oldu.

23 Mart 1961 de çıkan bir yangından sonra tamamen yanan çocuk hastanesi 6 ay gece ve gündüz süren özverili çalışmalar sonunda 250 yataklı kapasitesi ile Eylül 1961'de yeniden açıldı.

6-9 Eylül 1961 deki II. Ortadoğu Akdeniz Ülkeleri Pediatri Kongresine ev sahipliği yaptı. Takip eden zaman sürecinde artan ihtiyaçlar göz önüne alınarak 1000 yataklı genel hastane yapıldı ve çocuk hastanesinin yatak sayısı 350 ye çıkartıldı.

1961 yılı Haziran ayında Çocuk Sağlığı Enstitüsü'ne bağlı olarak yüksek hemşirelik, tıbbi teknoloji, fizik tedavi ve rehabilitasyon alanlarında eğitim yapan Sağlık Bilimleri Yüksek Okulu; 1962'de ise Ev Ekonomisi Yüksek Okulu'nun Diyetetik Bölümü hizmete açıldı.

1963 yılında Hacettepe Sağlık Bilimleri Yüksek Okulu, Tıp ve Sağlık Bilimleri Fakültesi haline getirildi ve böylece Ankara'nın ikinci, Türkiye'nin dördüncü Tıp Fakültesi olarak Hacettepe Tıp Fakültesi kuruldu. Tıp Fakültesi ilk mezunlarını 8 Temmuz 1969 günü verdi. Aynı yıl Tıp ve Sağlık Bilimleri Fakültesi'ne bağlı olarak kurulan Diş Hekimliği Yüksek Okulu 1971 yılında fakülte haline getirildi.

Enstitü Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi aracılığı ile Aile Sağlığı ile ilgili çalışmalara başlayarak bu alandaki Doktora ve Yüksek Lisans düzeyindeki eğitim programlarını uygulamaya koymuştur. 1980-1981 yıllarındaki Sağlık Bilimleri Fakültesi'nden ayrı olarak kendi eğitim faaliyetlerini programlamış , Aile Sağlığında Doktora, Adölesan, Sosyal Pediatri, Aile Sağlığı, Allerji, Çocuk Psikiyatrisi, Endokrinoloji, Enfeksiyon Hastalıkları, Gastroentereoloji-Hepatoloji, Genetik, Hematoloji, İmmünoloji, Kardiyoloji, Nefroloji, Neonatoloji, Nöroloji, Nütrisyon ve Metabolizma, Onkoloji, Pediatrik Cerrahi, Pediatrik Patoloji, Pediatrik Radyoloji, Pediatrik Kardiyovasküler ve Torasik Cerrahi, Primer Sağlık Hizmetleri ile Tıbbi Biyoloji ve Viroloji dallarında yüksek lisans eğitimi vermiştir. Enstitümüzde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'nın çeşitli bilim dallarında (Hematolojide 1, Hepatolojide 1, Kardiyolojide 1, Nörolojide 1, Nefrolojide 3, Onkolojide 1, Endokrinolojide 2, Allerjide 1, Patolojide 2 ve Enfeksiyon Hastalıklarında 2 olmak üzere) toplam 16 kişi Yüksek Lisans eğitimi yapmış ve mezun olmuşlardır. Bugün bu uygulama Sağlık Bakanlığına bağlı yan dal uzmanlık eğitimi çerçevesinde yapılmaktadır.

1982 yılından itibaren, 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu ve ilgili yönetmelikler doğrultusunda enstitüde;

Aile Sağlığı Anabilim Dalı
Sosyal Pediatri Anabilim Dalı
Pediatrik Temel Bilimler Anabilim Dalı
Genetik Bilim Dalı
İmmünoloji Bilim Dalı
Nütrisyon ve Metabolizma Bilim Dalı
sınırlaması üzerine bu Anabilim ve Bilim Dallarında lisansüstü eğitimlere geçilmiştir.

Hacettepe Üniversitesi Çocuk Sağlığı Enstitüsü'nün mimarı ve kurucusu Sayın Prof. Dr. İhsan Doğramacı, kuruluşundan 1981 yılı Aralık ayında Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'na atanıncaya kadar Enstitü Müdürlüğü'nü yapmıştır. Enstitü Yönetim Kurulu'nun ilk toplantısında (3.12.1982/82-1) alınan kararla Hacettepe'nin kurucusu ve Onursal Rektörü Prof. Dr. İhsan Doğramacı, aynı zamanda Çocuk Sağlığı Enstitüsü'nün Onursal Müdürü olmuştur.

Kuruluşunda var olan çağdaş tıp ve sağlık eğitimine yönelik amaçlarını gerçekleştirerek 1982 yılında 41 sayılı kanun Hükmünde Kararname ile bugünkü yapılanmasına ulaşan Enstitümüz misyon ve vizyonunda var olan değerler ve hedefler doğrultusunda stratejik plan çerçevesinde çalışmalarını sürdürmektedir.

 

İlgili Kişi :
Adres1 :İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi 2.Blok 3 Kat
Adres2 :Sıhhiye/Ankara
Posta Kodu :06100
Telefon :(312) 305 13 99 / 324 42 91
Faks :(312) 324 32 84
Elektronik Posta
Internet Sitesi

Önemli Not:

Kenthaber, Rekabetin korunmasına ilişkin dizinde yer alan ve yer almak isteyen tüm tüzel/gerçek kişiler için hiç bir ayrım yapmadan kayıt imkanı tanır. Kayıt olabilmek için tek koşul ücretsiz üye olmanızdır.

Üye olduktan sonra bilgilerinizi size verilen panelde "Firmalarım" linkine tıklayarak gönderebilirsiniz. Ekibimiz kısa zamanda bilgilerinizi teyit edip sayfanızın yayına açılmasını sağlayacaktır.

Bilgilerinizdeki eksiklik ve hataları bildirmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Detaylı, özgün bir sayfa hazırlamak ve dizinimizden daha verimli faydalanmak isterseniz (ücretli) bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Kenthaber, herhangi eksiklik, yanıltıcı bilgi yada amacını aşan bir durum olması halinde kesinlikle sorumlu tutulamaz. Bu ve benzeri durumları bildirmek üzere bizimle iletişime geçebilirsiniz.