22
Aralık
2024
Pazar
ANKARA
Ücretsiz Üye Olun.
Kendi sayfanızı kendiniz yapın.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi

Tarihçe

Cumhuriyet Türkiye'sinde artan nüfus ve çağdaşlaşma yolunda büyük atılımlar yapan Ülkemizin insan sağlığı ile uğraşan hekimleri sayıca yetersizdi. 1933'te Almanya'dan Ülkemize gelen seçkin hocaların katkısı ile İstabul Tıp Fakültesi reorganize edildikten sonra yılda 150-250 hekim mezun oluyordu. Cumhuriyet kurulduğunda 1923'te 554 hekim varken bu sayı, 1935'te 1625'e ulaştı.İstanbul Tıp Fakültesi'ne girmek isteyen öğrencilerin sayısı artınca, yeni bir Tıp Fakültesi'nin kurulması kaçınılmaz olmuştu. Bu konuda 1937'de çıkarılan bir kanun bu meselenin çözümlenmesinde başlangıç oluşturdu. Ancak II. Dünya Savaşı'nın patlak vermesi, bu konudaki girişimlerin savaşın sonuna kadar ertelenmesine neden oldu. ATATÜRK, 1937 Meclis Açış Nutku'nda Ankara ve Van'da iki Üniversite açılması gereğini belirtti. 1939'dan önceki dönemlerde fakülteler, hizmetin bağlı olduğu Bakanlık tarafından açılırdı. Nitekim Ankara'da 1925'te Adalet Bakanlığı'na bağlı Hukuk Fakültesi, 1933'te Ziraat Bakanlığı'na bağlı Ziraat Enstitüsü kurulmuştu.

İkinci Tıp Fakültesi'nin açılması görüşüne inanan ve bunu Türk Tıp Encümeni'nde (kongresinde) 1927'de savunan dönemin Başbakanı İSMET İNÖNÜ, o tarihte fakülteler ilgili Bakanlık işbirliğiyle eğitim yaptığından, konuyu Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı olan, batı kültürü ile yetişen ve salgın hastalıklarla mücadelede büyük başarı gösteren Dr.Refik Saydam'la görüşerek Refik Saydam Hıfzısıhha Enstitüsü karşısındaki şimdiki Morfoloji, İbni Sina ve Yüksek İhtisas Hastanelerinin bulunduğu yerde Tıp Fakültesinin kurulması için kanunun hazırlanmasını istedi. Böylece 9.6.1937 tarih ve 3228 sayı ile Ankara'da 2. Tıp Fakültesi'nin açılmasına ait kanun çıkartıldı. Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel ve Cumhurbaşkanı İSMET İNÖNÜ'nün yürekten isteklerine rağmen, 2. Dünya Savaşı nedeniyle proje hayata geçirilemedi. Dünya Savaşı sonlanınca, Cumhurbaşkanı İSMET İNÖNÜ, 29.12.1944'te Milli Savunma Sağlık Daire Başkanı Tümgeneral Abdülkadir Noyan'ı köşke davet ederek Ankara Tıp Fakültesi'nin kurulma ön hazırlıklarını Milli Eğitim Bakanlığı ile inceleyerek kendisine rapor sunulmasını istedi. Onbeş gün sonraki kabulde İNÖNÜ, Abdülkadir Noyan ile görüşerek, yeni kurulacak Tıp Fakültesi'nin Dekan adayı olduğu emrini verdi. Ankara Tıp Fakültesi'nin Kuruluş Yasası, 20.6.1945 tarih ve 4761 sayıyla çıkarıldı. 7.7.1945'te Tümgeneral Abdülkadir Noyan Ankara Tıp Fakültesi Dekanlığı'na atandı. 19 Ekim 1945 Cuma günü saat 11.00'de Cebeci Hastanesi'nde Gülhane Büyük Dersanesi'nde törenle Ankara Tıp Fakülte'miz eğitimine başladı.

Ankara Tıp Fakültesi, oluşturduğu dinamik çekirdek ile hızla gelişti ve ülkenin en iyi organize olan Fakülteler arasında gerek verilen eğitim, gerekse sağlık hizmetleri yönünden önder duruma geldi. Tıp Fakültesi bunun yanında tıbbi araştırmalarla da bilime de çok önemli katkılarda bulundu. Sıhhiye Kampüsü'nde bulunan Morfoloji Binası, 1967 yılında tamamlanarak eğitim hizmetine açıldı. İbni Sina hastanesi ise 1286 yatakla Sıhhiye Kampüsü içinde 13 Mart 1985 tarihinde, 168 yatak kapasiteli Kalp Merkezi ise 1996'da faaliyete geçti.Toplam 1200 yatak kapasiteli olan Cebeci Hastanemizin en belirgin özelliği, geniş yeşil alanlar arasında yatay yerleşim göstermesidir. Cebeci Kampüsünde, Radyodiagnostik Anabilim Dalı, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı, Radyasyon Onkolojisi, Serpil Akdağ Kan Merkezi, Cerrahi Binasında ise Genel Cerrahi, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi ve Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalları hizmet vermektedir. 1997 yılında restorasyon yapılıp yenilenen Gastroenteroloji Bilim Dalı ve Hepatoloji Bilim Dalı bugün yeni çehresi ile tüm çağdaş ve ileri muayene ve tedavi yöntemlerinin uygulandığı bir birimdir. 1963 yılında kurulan ve kendi alanında ilk merkez olan Nükleer Tıp Anabilim Dalı öncülük vasfını kaybetmeden modern teknolojiyi kullanarak büyük katkılarda bulunmaktadır. Cebeci Kampüsünde ayrıca Kadın Hastalıkları ve Doğum, Çocuk Hastalıkları, Ruh Hastalıkları Anabilim Dalları da hizmet vermektedir.

Halen Ankara Tıp Fakültesi, hem araştırma hastaneleri, hem de poliklinik ve yataklı tedavi hizmetleri konusunda çeşitli birimlerden oluşmaktadır. Bunlar arasında ismini ünlü Türk bilim adamı İBN-İ SİNA (Avicenna) 'dan alan Tıp Fakültesine bağlı hastanemiz, 2000 yatakla hizmet vermektedir. Yılda ortalama 400,000 poliklinik hastası, 30,000 acil hasta kabul edilmekte, ve 15.000 ameliyat yapılmaktadır. Yapılan ameliyatlar, görüntülü ve sesli sistemler aracılığıyla öğrenciler tarafından canlı olarak izlenebilmektedir.

Kütüphane hizmetleri, 50.000 kitap ve 140 süreli yayın imkanı sağlamaktadır. Çeşitli laboratuvar ve tetkik merkezleriyle, 1500 kişilik konferans salonuyla, görsel eğitim merkeziyle, hizmet verilmektedir. Araştırma ve eğitim laboratuvarları arasında, deneysel araştırma merkezi, mikrobiyoloji, parazitoloji, hematoloji, patoloji, solunum, kan biyokimyası, anjiyokardiyografi, nükleer tıp, radyobiyoloji laboratuvarları, AIDS, endoskopi, immün elektroforez, laboratuvarları sayılabilir. Kobalt 60 radyasyon merkezi, Behçet Hastalığı Merkezi, Akupunktur ve Migren tedavisi Merkezi, Psikiyatri Gurup Terapi ve Rehabilitasyon Merkezi, ve daha birçok çeşitli Poliklinik hizmetleriyle Ankara Tıp Fakültesi, Orta Doğu'nun önder Enstitüleri arasına girmiştir.

Tıp Eğitimi, üç ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm, iki yıl (dört dönem) süren Temel Tıp Bilimleri'dir. Bu safhada Biyoistatistik, Fizik, Medikal Biyoloji ve Genetik, Organik Kimya ve Biyokimya, Davranış Bilimleri, Deontoloji, Bilgisayar, Anatomi, Histoloji, Embiryoloji, Fizyoloji, Biyofizik, Temel Mikrobiyoloji ve Parazitoloji alanlarında imkanlar sunulmaktadır. İkinci bölüm, üç yıl (altı dönem) sürmekte ve "Klinik Bilimler" adını almaktadır. Öğrenciler Tıp Fakültesinin tüm kliniklerinde bu safhada eğitim görmektedirler. Bu eğitim hem teorik, hem de pratik klinik yaklaşımları içermektedir. Üçüncü bölüm, 12 ay sürmekte ve tamamlandıktan sonra öğrencilere "Tıp Doktoru" ünvanı verilmektedir. Tıp Fakültesi, "Tıp Doktoru" olanlara ayrıca daha ileri akademik kariyer imkanı sağlamakta, tıbbın tüm branşlarında uzmanlık eğitimi vermektedir. Uzmanlık eğitiminin süresi branşlara göre değişmektedir.

Yerleşkeler

Morfoloji Yerleşkesi

1967 yılında faaliyete giren bu binamızda, Fakültemizin idari büroları, onüç Anabilim ve dört Bilim Dalı hizmet vermektedir. Morfoloji binasının tüm anabilim / bilim dallarımızda 100-150 öğrenci alacak geniş laboratuvarlara sahiptir. Ayrıca her birimde kendi uğraş alanı ile ilgili modern araştırma laboratuvarları yer almaktadır. Binanın orta bölümünde 850 kişi alabilecek ve her türlü bilimsel ve sosyal içerikli toplantıların yapılabildiği iki katlı konferans salonu ve merkez kütüphane bulunmaktadır. Geniş okuma odaları olan kütüphanemiz 50.000 ciltlik yazılı ve basılı esere sahiptir. Tüm öğretim üye ve öğrencilere açık olan kütüphanede İnternet ağından yararlanılmaktadır. Yeni kurulan 2 adet internet odasına öğrencilerimizin kulanımına ayrılmıştır.

Cebeci Yerleşkesi

Toplam 1200 yatak kapasiteli Cebeci Hastanemizin en belirgin özelliği geniş yeşil alanlar arasında yatay yerleşim göstermesidir. Kampüs Merkezinin Tıp Fakültesi Caddesi üzerindeki Ana girişte karşımıza çıkan ilk bina tarihi Başhekimlik binasıdır. Bunun hemen arkasında Havuzlu bahçenin etrafını U şeklinde saran binalar 1900'lü yılların başında askeri amaçlı inşaa edilmiş olup, restorasyon çalışmaları biten bölümlerde Radiodiagnostik Anabilim Dalı, Serpil Akdağ Kan Merkezi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı, Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı hizmet vermektedir. Radiodiagnostik Anabilim Dalı'nın Cebeci kampüsündeki bölümü 1998 yılında en son teknoloji ile donatılmış olarak hizmete açılmıştır.

İbni Sina Yerleşkesi

Türkiye'nin en modern hastanelerinden birisi olduğunu gururla söylediğimiz Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi'nde halkımıza nitelikli sağlık hizmeti sunabilmek için açıldığı ilk günden itibaren büyük çabalar harcanmıştır.Her geçen gün Tıp Teknolojisinin en son ürünlerinin birimlerimize eklenmesi ile bu hizmetin daha kaliteli olmasına çalışılmaktadır. Dünyadaki bilimsel gelişmelere uygun biçimde yeni kurulan merkezleri ile hastaların yakınmalarını değerlendirilecek çok özel uzmanlık alanları oluşturulmaktadır. Bunlar arasında Hematooji Bilim Dalı Kemik İliği Transplantasyon Ünitesi, Klinik Bakteriyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları AIDS laboratuvarı, Nöroşirürji Anabilim dalı Fonksiyonel Nöroşirürji Ünitesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Reanimasyon Ünitesi, Üroloji Anabilim Dalı Lazer Tedavi Ünitesi Ürodinami Laboratuvarı ve ESWL Ünitesi, Nefroloji Bilim Dalı Periton Diyalizi Ünitesi, Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı El Cerrahi Bilim Dalı’nca dünyadaki enson teknolojilerinin kullanıldığı Mikrocerrahi Rekonstriksiyon küçük eklem artroskopisi minimal invaziv girişimler sayılabilir.

Akademik Yerleşke

Akademik Yerleşke 25 Kasım 2004'te, yüksek kalitede hastanecilik anlayışıyla hizmetlerine başlamıştır. Yerleşke içerisinde Dekanlık, Cerrahi Tıp Bilimleri Bölüm Başkanlığı, Dahili Tıp Bilimleri Bölüm Başkanlığı, Öğretim Üyeleri Odaları ve Özel Muayene bulunmaktadır. Yerleşke K, L, M olmak üzere üç bloktan oluşmaktadır. L-1 blokta Dekan, Dekan Yardımcısı odaları, L-3' te Döner Sermaye İşletmesi yer alır. Ayrıca yerleşke içerisinde yer alan L blokta iki adet de toplantı salonu yer almaktadır.Akademik Yerleşke'de hasta muayenesinin dışında tıp öğrencilerine eğitim de verilmektedir. Öğrenciler burada eğitimlerini sürdürürken ders aralarında birisi hastane içerisinde diğeri de hastane dışında yer alan kafeteryadan faydalanabilmektedirler. Bu kafeteryalar aynı zamanda hastanemizi ziyaret eden hasta ve hasta yakınlarımıza da hizmet vermektedir. Binanın iç mekan tasarımında hastanın huzur bulması amaçlanmış ve bu doğrultuda her türlü imkan sağlanmıştır. İçerisi çiçekler ve tablolarla dekore edilmiştir. Islak zeminlerin temizliğine dikkat edilmekte ve sıcak su imkanı sağlanmaktadır.

 

İlgili Kişi :
Adres1 :Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Morfoloji Yerleşkesi
Adres2 :Sıhhiye/Ankara
Posta Kodu :06100
Telefon :+90 312 310 30 10
Faks :
Internet Sitesi

Önemli Not:

Kenthaber, Rekabetin korunmasına ilişkin dizinde yer alan ve yer almak isteyen tüm tüzel/gerçek kişiler için hiç bir ayrım yapmadan kayıt imkanı tanır. Kayıt olabilmek için tek koşul ücretsiz üye olmanızdır.

Üye olduktan sonra bilgilerinizi size verilen panelde "Firmalarım" linkine tıklayarak gönderebilirsiniz. Ekibimiz kısa zamanda bilgilerinizi teyit edip sayfanızın yayına açılmasını sağlayacaktır.

Bilgilerinizdeki eksiklik ve hataları bildirmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Detaylı, özgün bir sayfa hazırlamak ve dizinimizden daha verimli faydalanmak isterseniz (ücretli) bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Kenthaber, herhangi eksiklik, yanıltıcı bilgi yada amacını aşan bir durum olması halinde kesinlikle sorumlu tutulamaz. Bu ve benzeri durumları bildirmek üzere bizimle iletişime geçebilirsiniz.