Ramazan ayı öncesi ekmek ve pide fiyatlarında dalgalanma olması için spekülatörlerin buğday ithalatını gündeme getirerek piyasaları karıştırmaya kalktığını belirten Palandöken, "Halkın ekmeği ile kimseyi oynatmayız. Ülkemizde yeteri kadar buğdayda var, un da. Yapılması gereken ekmeğe zam değil, ekmekteki israfın önüne geçmektir" dedi.
Çiftçinin buğdayının para etmediği, her şeyin fiyatının gerilediği bir ortamda ekmek fiyatlarını yükseltmenin kimseye bir fayda getirmeyeceğini kaydeden Palandöken, "Ülkemizde yeteri kadar buğday stoku var. Herhangi bir darlık söz konusu değil. Geçersiz sebeplerle kimse fiyatları yükseltmeye kalkmasın. 'İthalat serbest bırakılmaz ise un fiyatları artar' diyen spekülatörler hiç heveslenmesinler. Ülkemizde bu yıl yağış var. Kimsenin köylümüzü yok etmeye ve spekülasyonlarla zam yaptırmaya hakkı yoktur.
Liberal ekonomi ve serbest piyasa koşullarında fiyatlar kendini regüle edecektir. Hiç kimse heveslenmesin" diye konuştu.
Palandöken, Türkiye'de günlük 4 milyon 660 bin adet ekmeğin çöpe atılmak suretiyle israf edildiğini ifade ederek, "Bu rakamlara göre Türkiye genelinde israf edilen ekmeğin oransal değeri yüzde 5,68'dir. Milyonlarca yurttaşımızın evine ekmek götürmekte büyük güçlükler yaşadığı bir ekonomik ortamda bu israfın önlenmesi son derece önemlidir. İsraf edilen ekmeğin yüzde 3'ü ev tüketimlerinde, yüzde 2'si fırın ve benzeri üretim mekanlarında, yüzde 3'ü lokanta ve otellerde, yüzde 2,5'u kurum yemekhanelerinde,
yüzde 8.5'u ise öğrenci yemekhanelerinde israf edilmektedir. Bu israf noktalarına odaklanarak ekmek israfı sorununa son verilmesi gerekmektedir. Fiyatların artırılması yerine bu sorunu çözelim" dedi.