TŞOF Başkanı Apaydın, basın mensuplarının trafik kazalarındaki artışla ilgili sorularını yanıtladı. Okulların kapanması, hava sıcaklıklarının artışıyla trafik kazalarının artışının paralellik göstermesiyle ilgili soruya Apaydın, yazın sıcaktan kışın soğuktan, yağmurdan kazaların ardı akası kesilmediğini söyledi. Apaydın, "Türkiye'de karayollarında yük ve yolcu taşımacılığının yaklaşık yüzde 95'i yapılıyor. Otobüs, kamyon, tırlar yollarımızda fazlasıyla var. Otomobiller bunu biraz daha arttırıyor. Bazı
şoförler senede bir kez uzun yola çıkıyorlar. Yol durumlarını nazara almadan yola çıkıyorlar" şeklinde konuştu.
Tatil süresi kısa olduğu için insanların bir an önce tatil yerlerine ulaşmak istemeleri sonucu insanların dinlenmeden araç sürmeye sevk ettiğini söyleyen Apaydın, "İnsanın hem bedeni, hem beyni hem de gözü yoruluyor. Bizim tavsiyemiz, hız kurallarını, trafik kurallarını, solama yasaklarını ihlal etmeden, sağlıklı şekilde insanlarımızın karayollarında modern bir seyahat yapabilmesidir" dedi.
"Çok kısa sürede ehliyet, sertifika alınıyor. Bana göre kazaların temelinde eğitimsizlik var" diyen Apaydın, "Yollarımız, araçlarımız standartların üzerindedir. İnsanlarımız zeki, fakat trafik kültüründen yoksun. Hep söylediğimiz gibi, 'Sürücüler emniyet kemeri taksın', 'telefonla konuşmasın' Bunlar hep söylemde kalıyor. Oysa uygulamada olsa, umuyorum ki insanlar daha sağlıklı ve emin şekilde seyahat yapacaklardır" diye konuştu.
Özellikle gece seyahatlerinden kaçınılması gerektiğini belirten Apaydın, uykusuzluktan, ilgisizlikten doğan kazaların arttığının altını çizdi.
Emniyetin üniversite sınavı zamanı havadan ve karadan yaptığı denetimlerle ilgili olarak Apaydın, "Bu başarılı çalışmalar kazaları biraz daha aşağı çekebilmiştir. Fakat günlük kaza oranına bakıyoruz ki, normal günlere göre tatil günlerinde, milli ve dini bayramlarda, karne sömestre dönemlerinde kazaların yüzde 50-60 artıyor. Ne kadar devlet, bölünmüş yolu, karayolu havadan kontrol edebilirsiniz. Ülkemizde hız kuralları saniye saniye kontrol ediliyor. Birçok yolda radar var. Ama bu radarların varlığı bile
hızlı gitmeyi engellemiyor. Hız limitlerinin arttırılması Meclis'ten geçti. Cumhurbaşkanı da onay verirse yollardaki hız sınırları artacak. İnsanlar o zaman aşırı sürat yapmayacaklardır. Bu sürat onlara yetecektir. Hiçbir zaman 100-110 kilometre ile giden araçlar kaza yapmıyor. Uykusuzluk, dalgınlık, alkollü araç kullanımı ve çok süratli araç kullanmak kazalara neden oluyor."
İngiltere'de hız sınırlarının düşürülmesiyle ilgili soru üzerine Apaydın, İngiltere'nin yılın 365 günün 300 günü yağışlı, sisli bir bölge olduğunu söyleyerek, "Türkiye günlük güneşlik bir bölgedir. Türkiye'de hız sınırını 0 kilometrenin altına çekmek bir zafiyettir. 100-110 kilometre bu yollarımızda bu araçlarla normaldir" dedi.