22
Aralık
2024
Pazar
ANKARA

129 kaçak rehbere geçit verilmedi

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, kaçak rehberliklerin önlenmesi için sık sık denetleme yapıldığını belirterek, 2007 yılı içinde 129 kaçak rehberlik faaliyetinin tespit edildiğini belirtti.

Günay, "Türkiye'nin tanıtımının yabancılar tarafından değil ülkemiz insanları tarafından yapılması en büyük hedefimiz" dedi.

CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz, Kültür ve Turizm Bakanı Günay tarafından cevaplanması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği yazılı soru önergesinde, yabancıların Türkiye'de rehberlik yapması ile ilgili sınırlamalar ve kaçak rehber sayısına ilişkin sorular yöneltti.

Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Topuz'un soru önergesine verdiği cevapta Türkiye'ye gelen turistlerin Türkiye ve Türk insanı ile ilgili doğru bilgiler edinerek ve dostlarına aktaracağı güzel anılara sahip olarak ayrılmasını istediklerini belirtti.

Türkiye'nin tanıtımında profesyonel turist rehberliği mesleğinin taşıdığı önemin inkar edilemeyeceğini kaydeden Günay, bu nedenle Türkiye'nin tanıtımının yabancılar tarafından değil Türk insanı tarafından yapılmasının en büyük hedefleri olduğunu vurguladı. Bu nedenle yabancıların Türkiye'de rehberlik yapmalarının önüne geçilebilmesini de içeren 'Rehberlik Meslek Kanunu' hazırlanması yönünde çalışma başlatıldığını kaydeden Günay, konuyla ilgili olarak Rehber Odaları ve TURSAB'ın görüş ve önerilerinin istendiğini bildirdi.

Profesyonel Turist Rehberliği Yönetmeliği gereğince kaçak rehberliğin önlenmesi amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Rehber Odaları ve TURSAB temsilcilerinin de katıldığı bir heyetle denetlemeler yapıldığına işaret eden Günay, rehberlik yaptığı tespit edilen yabancılar hakkında kaçak rehberlikten dolayı tutanak tutulduğunu ifade etti. Yönetmeliğe göre rehber adaylarının seçme sınavına katılabilmeleri için Türk vatandaşı olmalarının zorunlu olduğunu vurgulayan Günay, yabancıların Türkiye'de çalışma şartlarının da kanunla düzenlendiğine dikkat çekti.

Günay, AB üyesi ülke vatandaşlarının Türkiye'de rehber olabilmeleri ve çalışabilmelerinin ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan Profesyonel Turist Rehberliği Seçme Sınavı'nda başarılı olmaları, Türkçe olarak düzenlenen ve 7 ay süren kurslara katılmaları, kursların sonundaki 36 günlük uygulama gezileriyle Türkçe yapılan bitirme-bütünleme sınavlarına girerek başarılı olmaları ve belge almaya hak kazanmaları ve iyi derecede Türkçe konuşmalarıyla mümkün olduğunu belirtti. Günay, Kültür Bakanlığı'ndan rehberlik belgesi almamış AB üyesi ülke vatandaşlarının, kendi ülkelerinden aldıkları rehberlik belgesi ile Türkiye'de rehberlik yapmalarının mümkün olmadığını kaydetti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın kaçak rehberliklerin önlenmesi için sık sık denetleme yaptığına işaret eden Günay, yoğunlaştırılan denetlemelere bağlı olarak mevzuat dışı uygulamalarda azalma görüldüğünü belirtti. Günay, denetlemelerde tutulan tutanaklarla rehberlerin süratle Disiplin Kurulu'na sevk edildiğini bildirdi. İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri'nce 2007 yılı içinde kaçak rehberlerin çalışmasını önlemek için Türkiye genelinde yapılan denetimlerde 512 tutanak tutulduğunu açıklayan Günay, tutanaklara göre 129 kaçak rehberlik faaliyetinin tespit edildiğini ve bunlar hakkında savcılıklara suç duyurusunda bulunulduğunu ifade etti. Diğer tutanakların konusunun rehberlerin disiplin suçları ve kaçak acentecilik faaliyetleriyle ilgili olduğunu kaydeden Günay, yeni Ceza Yasası'nın yürürlüğe girdiği andan itibaren kaçak rehberlik faaliyetinde bulunanlar ile ilgili işlemlerin, savcılıklara yapılan suç duyuları yoluyla savcılıklar tarafından takip edildiğini kaydetti. Kaçak rehberlik yapanlarla ilgili olarak hukuki ve cezai işlemlerin tamamen savcılıklar ve onların kanalıyla mahkemelerce yürütüldüğünü ve sonuçlarından Kültür Bakanlığı'na haber verilmesine ilişkin bir hüküm bulunmadığını belirten Günay, öngörülen para cezalarının ödenip ödenmediğine dair bir bilgisi bulunmadığını ifade etti.

Günay, kaçak rehber çalıştıran 57 acenteye, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü tarafından 85 bin 500 YTL idari para cezası uygulandığını açıkladı.

Belgesiz rehber çalıştıran seyahat acentesinin tespiti halinde kaçak rehberlik yapan kişi hakkında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nce o yerin Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulduğunu ifade eden Günay, Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu'nun 'Seyahat Acentalarının Yükümlülükleri' başlıklı 10. maddesindeki hükümleri ihlal eden 65 seyahat acentasına Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca 102 bin YTL tutarında idari para cezası uygulandığını bildirdi.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Mart 2008 Cuma 17:46:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?