Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü Bedrettin Yıldırım, "Amacımız çiftçilere ucuz kredi kullandırılmasını sağlamaktır. Borcu olan çiftçilerimiz, mevcut avantajlı kredilerden yararlanamıyor. İstiyoruz ki, tüm çiftçileri bundan yararlandıralım. Bunun için borçlu çiftçilere bir yapılandırma kararı çıkardık" dedi.
Çiftçi borçlarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Yıldırım, 2003 yılında tüm çiftçilerin Ziraat Bankası olan borçlarını yapılandırdıklarını ve çiftçilerin önünün açıldığını ifade ederek, "Bugün ise 2009 yılında 2,5 milyara ulaşan kredi hacmini 2010 yılında 3 milyara ulaştırmayı hedefliyoruz. Her yıl 600 bin ile 800 bin TL arasında çiftçiyi kredilendiriyoruz. Yaklaşık 1 milyon 300 çiftçimizin ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Kurum olarak milli ekonomiye büyük destek sağlıyoruz.
Tarımı kayıt altına alıyoruz" diye konuştu.
Kredilerin geri dönüşümünde zaman zaman sıkıntılar yaşandığını belirten Yıldırım, meydana gelen afetlerden özellikle en çok çiftçi kesiminin etkilendiğini ve bundan dolayı kredi dönüşümlerinde bazen gerileme olduğunu kaydetti. Çiftçi kesimi inadına desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Yıldırım, "2003 yılından itibaren tarıma destek verilme sine rağmen, bu desteklerin inadına arttırılmasını istiyorum. Desteklerin arttırılmasıyla çiftçilerimiz dünya pazarında rekabet edebilme imkanına kavuşacaktır. Destek,
domates, karpuz gibi yaş meyve ve sebzelere de verilmelidir. Bu ürünlere tarımsal desteklerin biran evvel başlamasını talep ediyorum. Kesinlikle bu destek sağlanmalıdır. Çünkü üretici ile tüketici arasındaki fiyat farkı aracıya kalıyor. Açılan bu makası daraltmak lazım. Bu çarpıklığın giderilmesi konusunda bir çözüm getirilmelidir" ifadelerini kullandı.
Tarım Kredi Kooperatifi olarak 2003 yılında gerçekleştirilen yapılandırmalardan sonra zaman zaman çiftçi borçlarıyla ilgili düzenlemeler yaptıklarını kaydeden Yıldırım, "Amacımız çiftçilere ucuz kredi kullandırılmasıdır. Çiftçilerimiz, mevcut kredilerden borcu olduğu için kullanamıyor. Borcu olmayan çiftçiler kullanıyor. İstiyoruz ki, tüm çiftçileri bundan yararlandıralım. Bunun için borçlu çiftçilere bir yapılandırma kararı çıkardık. Yaklaşık 98 bin 314 çiftçimiz bu yapılandırmadan faydalanabilecektir.
Bundan 1997 yılından 2009 yılına kadar borçlarının vadesi geçen tüm çiftçilerimiz yararlanabilecektir. İstiyoruz ki, 98 bin kişide kredi kullansın. Onlarda yararlansın. 1 Haziran 2010 tarihinden itibaren 30 Eylül 2010 tarihine kadar borcunu yapılandırmayı isteyen çiftçiye arkadaşlarımız hemen borçlarını yeniden hesaplıyor. Birleşik faiz yerine basit faiz üzerinden yeniden hesaplanıyor. Yani yüzde 40'larda olan faizler yüzde 15'lere indiriliyor. Bu 2003'den önceki çiftçiler için yüzde 30-40 arasında bir iyileştirme demektir. Bu çiftçilere ciddi bir avantaj sağlayacaktır. Bu borçlarından temizlenen çiftçi devletin verdiği ucuz kredilerden yararlanabilecektir" diye konuştu.
Mevcut yapılandırmadan faydalanan çiftçilerin tüm icra işlemlerinin duracağını belirten Yıldırım, "Borcunu yapılandıranlara sıfır faizli kredi açacağız. Üst faiz limitimiz ise 9.75 olacak. Çiftçilerin yeni yapılandırmayla faizleri yüzde 15'lere çekilecek. İcralıktan kurtularak, traktörünü tarım aletlerini kullanabilecek. Hatta hapis cezası anında kaldırılacak. Banka hesaplarındaki temlik kalkacak. Böylece çiftçiler derinden rahat bir nefes alacak" şeklinde konuştu.
Son yapılandırmanın çiftçilerden olumlu tepki alınacağını ifade eden Yıldırım, bu kararla kredi borçlarında yüzde 60-70 arasında geri dönüşümünün sağlanacağını ve yaklaşık 100-150 milyon TL'lik anaparanın geri dönmesini beklediklerini söyledi. Yıldırım, çiftçiler için indirimli kredilerin her zaman lehine olduğuna işaret ederek, "Kredi borcunu ödemeyenler genellikle ürünleri satamayan veya doğal afet sonrası ürünleri elde kalan çiftçilerdir. Şu an itibaren yüzde 95 oranında kredi tahsilatı yapılmaktadır.
Kredilerden faydalanmak isteyen çiftçi zaten kredisini zamanında ödemektedir" dedi.
ÇİFTÇİ YAPILANDIRMASI NASIL OLACAK
1 Haziran 2010 tarihi itibariyle kanuni takipte borcu olan ve müracaat eden ortakların (kefilleri ve varisler dahil) borçlarına, vade tarihinden yapılandırma tarihine kadar temerrüt faizi oranı yerine normal faiz oranı üzerinden basit usulde faiz hesaplanacak. Ortaklar 1 Haziran 2010 tarihinden itibaren ortağı oldukları kooperatiflere müracaat edebilecekler. Bu suretle hesaplanacak yeni borçlarını defaten ödeyebilecekleri gibi, yeni borcun asgari yüzde 30'unu peşin, kalanını 2 yılda 2 eşit taksit halinde de ödeyebilecekler.
Borcunu taksitlendiren ortaklarla ilgili olarak daha önceden mal beyanında bulunmama ve taahhüdü ihlalden kaynaklanan uyuşmazlıklara ilişkin davalardan vazgeçilecek, açılmış ceza davaları düşürülecek.