22
Aralık
2024
Pazar
ANKARA

ABD'li profesör kültür köprüsü kuruyor!

Hz. İbrahim'in 4 bin yıl önce Ortadoğu'da bıraktığı ayak izlerini takip eden Harvard Üniversitesi'nden Prof. Josh Weiss, "İbrahim Yolu" adlı kültür projesiyle doğu ile batı arasında köprü kurmayı amaçlıyor.

"İbrahim Yolu" projesinin Harvard Üniversitesi'nde yaklaşık 4 yıl önce başladığını ve ilk birkaç yılı araştırmayla geçirdiklerini kaydeden Prof. Josh Weiss, "'İbrahim Yolu' adını verdiğimiz projenin amacı İbrahim'in ayak izlerini takip ederek bir kültür turizm rotası oluşturmak. Başlangıçta Harran, Şanlıurfa'dan Suriye, Ürdün, Filistin ve İsrail'i, gelecekte ise Mısır, Suudi Arabistan ve umarız ki Irak da bu rotaya dahil olacak" dedi.
Projenin üç temel amacı olduğunu belirten Weiss, "Farklı kültür ve altyapıdan insanların bulaşabileceği, birbirleri hakkında daha çok şey öğrenerek birbirlerini anlayabilecekleri bir platform oluşturdu. İkinci amacımız sürdürülebilir turizm yoluyla bir ekonomik katalizör yapabilmek. Böylece Ortadoğu'daki kasaba ve şehirlerin sahip olduğu kültürel miras ve tarihi koruyacak restorasyon projelerine harcanacak ve bölge insanına yeni iş olanakları verecek bir gelir kaynağı sağlanacak. Projenin üçüncü amacı aslında olumlu haberler çıkmasını sağlamak. Maalesef batıda Ortadoğu'nun imajı zarar gördü ve bu bölgede insana saygı ve misafirperverlik gibi dünyaya tanıtılmasını ve daha güçlü bir sesle duyurulması gereken umduğumuz birçok değer var. Bugüne dek, yaklaşık 100 milyon insana medya yoluyla ulaştık. İbrahim Yolu projesini biliyorlar ve yavaş yavaş insanların bakış açısı değişiyor" diye konuştu.

Projenin tanıtım aşamasında olduklarını söyleyen Weiss, "Yolun yaklaşık 60 kilometrelik kısmı üzerinde çalışıyoruz. Böylece insanları yola getireceğiz, hatta bu sene küçük grup turlarına başladık bile. Rotanın Türkiye, Suriye, Ürdün ve Filistin'deki bölümlerini çizerek insanları getirmeye ve medyada yansımalar bulmaya başladık. Şu anda mümkün olduğunca bu projeyi tanıtmaya çalışıyoruz. Bu yolla giderek daha fazla insan hem uluslararası, hem ulusal hem de yerel düzeyde projeye katılıyor" dedi.

KÜLTÜR BAKANLIĞI İBRAHİM YOLU'NUN TÜRKİYE'DEKİ ORTAĞI

Birkaç gündür Ankara'da yetkililerle temasları olduğunu hatırlatan Prof. Weiss, "Kültür Bakanlığı resmi ortağımız oldu ve projede bizimle birlikte çalışıyor. Daha önce gerçekleştirdiğimiz üç etkinlikte de bize destek verdi. Bugünler de hem projenin tanıtımı hem de Şanlıurfa'dan Harran ve ötesine uzanan yolun haritasının çıkarılması konularında birlikte çalışıyoruz. Şanlıurfa'da hem valilik hem de belediye ile yakınen çalışıyoruz. Orada bu projeyi ileriye taşımak için çalışan 8 kişi var. Projenin nereye
gitmesi gerektiği ve önümüzdeki yıllarda hedeflerimizin neler olacağı gibi konularda daha fazla stratejik kararlar almaya başladılar" diyerek, Türkiye'de projeye verilen destekten duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Projenin başından beri beklenmedik, şaşırtıcı ama harika gelişmeler yaşadıklarını söyleyen Prof. Weiss, "Pek çok bakımdan heyecan verici tarafı, biz sonuçta insanların bu kültür rotasında gelecek nesiller için yürümesini umuyoruz. İbrahim'i merak etmek ve Ortadoğu boyunca takip eden rota üzerende yürümek mevcut anlayış ve uçurumları birleştiren bir köprü olacak. Sonucun insanlar ve ülkeler arasındaki işbirliğini arttırmak olmasını umuyoruz" ifadelerini kullandı.

Harvard Üniversitesi Hukuk Bölümü'nde iletişim ve mülakat dersleri veren Weiss, daha önce Türkiye'ye gelerek BM ofislerinde eğitimler verdi. Nisan 2009'da İstanbul'da gerçekleştirilecek Medeniyetler İttifakı Zirvesi'ne katılacak Prof. Weiss İbrahim Yolu projesi hakkında bir konferans verecek.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Kasım 2008 Salı 11:33:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?