5
Şubat
2025
Çarşamba
ANKARA

Ankara: Okulların mimari yapısı değişiyor

Yeni mimari yapıda geleneksel ve post-modern bir anlayış ön planda tutulurken, özellikle Seçluklu dönemine ait yapı özellikleri dikkat çekiyor. Binalarda kültür yansımasıyla karşılaşacak olan öğrenciler, kare kare, kutu halindeki yozlaşmış mimari özelliklere sahip okullardan kurtarılmış olacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da 135 okulun temel atma törenine katılacağı 135 okul 51 ilde yaptırılacak. Aynı anda tüm okulların temellerinin, İstanbul, Ankara, İzmir, Van, Diyarbakır, Adana, Trapzon ve Edirne’den olmak üzere toplam 8 ayrı noktadan canlı yayın yapılıp, bakanlığın kendi internet ağından canlı olarak yayınlanacak olması nedeniyle bir ilke imza atmayı düşünen bakanlık, bu ilkle birlikte Guines Rekorlar Kitabına geçmeyi planlıyor. Guines Rekorlar Kitabına geçmek için başvuru hazırlaklarının sürdürüldüğü öğrenilen MEB de okulların temellerinin atılmasının ardından okulların bir yıl içerisinde yüzde 90’nını bitirilmesi hedefleniyor.

Mimari yapılarının yanısıra yeni okulların iç donanımı AB standartlarında olması planlandı. Okulların dış çevre düzenlenmesinde yeşil alan, oyun sahaları ile engelli öğrencilerin rahat hareket edebilmelerine imkan tanınması için okulların bahçeleri düz zemin olacak. Ankara’nın Ulus Semtinde bulunan Cumhuriyet’in temellerinin atıldığı ilk meclis binasının mimari yapısını da andıran bu okulların sağ ve sol ön taraflarında iki kule olacak. Kuleler, yangın çıkış merdiveni olacak. Okulun ön giriş kapısının hemen üst kısmında bir kale burcu ve burcun üst kısmında Türk Bayrağı yer alıyor. Okul bahçesinde yer alan Atatürk Büstü ve Türk Bayrağı direği ise konumunu koruyor. Törenlerin yine her zamanki gibi okul bahçesinde düzenlenecek. Okulların üç ana giriş kapısı olacak. Engelli öğrenciler için okula girişte düz rampalar, okul içerisinde katlara geçişler için engelli asansörler yapılacak.

Bu okullarda artık ’çakılı derslik sistemi’ yerine ’derse göre derslik’ sistemine geçilecek. Eski sistemde öğrenciler, yıl boyu bir dershanede ders tüm dersleri görüyordu. Üniversitelerde uygulanan derse göre derslik sistemiyle öğrenciler, fizik dersini fizik laboratuvarlarında, bilgisiyar dersini bilgi teknolojileri sınıfında, ingilizceyi, ingilizce laboratuvarında görecekler. Yeni mimaride bakanlığın milyarlarca lira ödeyerek önünü alamadığı su ve elektirik israfı ve lavobalardaki ayna kırılmalarını önlemek için herekete duyarlı sensürlü su vanaları eletronik cihazlar konacak. Çeşmelerin bozulması halinde boşa akan su, otomotikvananın devreye girmesiyle su kesilecek. Aynı durum elektirik içinde geçerli olacak. Lavobalara kırılmaz camlar yerleştirilecek. Koridorlarda her öğrenciye ait dolaplar ve koridor sonlarında öğrencilerin dinlenebileceği mekanlar oluşturulucak.

Okulların mimari projelerinde ayrıca lavoba dışlarına ’su pınarları’ konucak. Elle basmalı veya sensürlü su pınarları, hijyenik ortamda, lavoba dışında olacak. Sağlık Bakanlığı’nın sarılık hastalığının oluşumunun en fazla okullarda lav oba ortamlarından kaynaklandığına ilişkin yaptığı araştırmadan esenlenen bakanlık, su pınarları uygulaması ile öğrencileri sarılık hastalığından korumayı amaçlıyor. Yeni mimari özelliğe göre tasarlanan bu okullar, ayrıca yöresel ve bölgesel iklim ve yeryüzü şartlarına göre mimarilerinde değişikliğe gidilecek. Örneğin ısı farklılığın çok olduğu Güneydoğu Anadolu bölgesi’nde okulların çatısı olmayacak. Kış şartlarının ağır olduğu ve aylar boyunca karların erimemesi sonucu okulların çatısı dik yapılacak. Doğuda kısa sivri mimari kullanılacak. Karadeniz bölgesinde yağışın fazla olması nedeniyle çatılarda kiremit kullanılacak. Bu okullar 4 ayrı deprem bölgesi ve 5 ayrı ilklim bölgesine göre düşünülerek ısı izolasyonu ve depreme dayanıklılık araştırması sonuçları gözönüne alınarak yapılacak. Okullarda ayrıca veliler ile iletişimin daha güçlendirilmesi için her okula Okul Aile Derneklerine birer oda tahsis edilecek.

iha-ankara
Yayın Tarihi : 20 Ağustos 2004 Cuma 15:31:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?