22
Aralık
2024
Pazar
ANKARA

Ankara'da bilboard savaşı

Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Çiğdem Ünal, başkentin özellikle ana arterleri üzerindeki kaldırımlar ile refüjlere konulan ve son günlerde sayıları hızla artan reklam panolarının hem yaya hareketliliğini kısıtladığını hem de görüntü kirliliğine neden olduğunu ifade etti.

Ünal, kentlerde, iktisadi hareketlilikler çerçevesinde tanıtım amaçlı etkinliklerin çağdaş usul ve yöntemlerle gerçekleştirilebileceğini belirtti.

Ankara'da, “billboard”, “silindir”, “megalight”, “citylight” ve “kule” adı verilen tanıtım amaçlı reklam panolarının son aylarda çağdaş usul ve yöntemlere uygun olmayan şekilde, kent merkezlerindeki kaldırım ve refüjlere gelişigüzel biçimde yerleştirildiğini öne sürdü.

Kaldırımlarda, seyyar satıcılar, park halindeki otomobiller ve rastgele kondurulan büfeler nedeniyle zorluk çeken yayaların yeni reklam panoları nedeniyle daha da zorlandıklarını vurguladı.

Ünal, şunları kaydetti:
“Ankara'yı Ankara yapan sosyo-mekansal niteliklerin gerektirdiği bir kapsam dahilinde tüm kent mobilyalarının ve diğer ögelerin konumlandırılması önem taşımaktadır ve bu özlenen bir durumdur. Ankara'da yer alan ya da yeni yerleştirilecek tüm reklam panolarının, tabelaların ve benzer ögelerin kentin hangi noktasında, hangi içeriğinde, ne tür bir tasarım ve içerikle yerleştirileceği konusunun meslek örgütleri, sivil toplum örgütleri, üniversiteler ve ilgili kamu idarelerinin yer alacağı bir 'Estetik Kurul' tarafından değerlendirilmesi zorunludur. Yaşam kalitesi yüksek, çağdaş ve yaşanabilir kentlerde yaşamak, tüm kentlilerin hakkı ve bu konuda bilgi ve yetki sahibi herkesin de önemli bir sorumluluğudur.”

“BELEDİYE ŞİRKETLERİ HALKA HESAP VERMELİ”

Öte yandan, reklam ve diğer konularda elde edilen kentsel kazanımların Ankaralılara hizmet için kullanılması gerektiğini vurgulayan Ünal, “Kentlerde yaşayan her bireyin sahip olduğu bilgilendirilme hakkı ve yerel yönetimlerin şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkesi çerçevesindeki yükümlülükleri göz önüne alındığında, bu kapsamda bir uygulamanın kamuoyuna açık bir şekilde, şeffaf süreçlerde gerçekleştirilmiş olması gerekir” dedi.


Ünal, kent genelindeki reklam panoları ile billboardların işletmeciliğini yapan Bel-Ya'nın ve Ankara Büyükşehir Belediyesine ait, ortağı ya da bağlantısı olan tüm şirket ve kuruluşların özellikle yaklaşan yerel seçimler öncesinde kente ve kentliye sundukları hizmetin mali, idari, iktisadi, çevresel ve toplumsal etkileri açısından kapsamlı bir değerlendirmesini yapmaları gerektiğini kaydetti.


Ünal, ayrıca Ströer Kentvizyon adlı bir şirkete kiralanan reklam panoları, billboardlar ve diğer reklam araçlarına belediye başkanlarınca verilen ve siyasi mesajlar taşıyan ilanlara ilişkin ödemelerin, Ankaralıların cebinden ve belediye kaynaklarından gerçekleştirilmemesi gerektiğini, aksi takdirde bunun ahlaki olmayacağını söyledi.

“MECLİS ÜYELERİ BİLGİLENDİRİLMİYOR”

Ankara Büyükşehir Belediyesinin CHP'li Meclis Üyesi Fazıl Güleken ise belediye meclis üyelerinin, Belediye İktisadi Teşekküllerinin faaliyetleri hakkında, “ticari sır” gerekçesiyle bilgilendirilmediğini öne sürdü.


Reklam panolarının sahibi Bel-Ya AŞ ile diğer şirketlerin uygulamaları, mali durumu ve yaptığı ihaleler hakkında bilgi sahibi olmadıklarını ifade eden Güleken, şöyle konuştu: “Ancak şunu söyleyebilirim; bu reklam tabelaları siyasi amaçlarla kullanılıyor. Melih Gökçek için bir TV kanalında yapılacak programın reklamı günlerce buralardan duyuruluyor. Bu kamu kaynaklarının siyasi ve kişisel olarak keyfi kullanımıdır. Bu işin Ströer Kentvizyon adlı firmaya hangi koşullarda verildiği bilinmiyor. Belediye şirketleri kamu şirketleridir, bunlar keyfi olarak kullanılamaz. İhale yapılıyorsa bunların şeffaf olması lazım. Ayrıca her yerde bu tabelaların rastgele olmaması, kent estetiğini bozacak şekilde kullanılmaması lazım. Özellikle siyasi amaçlarla kullanılmamalı. Eğer bu işe tahsis edileceklerse tüm siyasi partilere eşit yer verilmeli. Bunlar kamunun ihtiyacına göre, objektif biçimde kullanılmalı. Şirketler zarara uğratılmamalı, halka bilgi verilmeli.”

“PANO SAYISINDA ARTIŞ YOK”

Belediye yetkilileri ise kentte bin tane billboard bulunduğunu, bunların sayısında artış olmadığını belirttiler.
Billboardları işletme hakkını alan şirketin, aynı zamanda metrolardaki panoları ve silindir, kule, otobüs durakları ve diğer ışıklı reklam tabelalarını da işletme hakkını ihaleyle aldığını anlatan yetkililer, Ströer Kentvizyon şirketinin bunun karşılığında belediyeye belli bir bedel ödediğini kaydettiler.


İhale bedeli ve firmanın ödemeleri hakkında bilgi veremeyeceklerini belirten yetkililer, “Her şey kontrolümüz altında” dediler.
Yetkililer, belediye şirketleri ticari kuruluşlar olduğu için yaptıkları işlerin bedellerinin söylenmesinin doğru olmadığını ifade ettiler.

REKLAM TRAFİĞİNİ STRÖER YÖNETİYOR

Başkentte, Ankara Büyükşehir Belediyesine ait otobüs duraklarındaki reklam tabelaları, metrodaki panolar, billboardlar, megalight ve citylight poster ve kule adı verilen geniş çaplı reklam araçlarını işletme hakkını şu anda Ströer Kentvizyon adlı şirket elinde bulunduruyor.


Türk ve Alman ortaklığı olan ve 1997 yılından bu yana faaliyet gösteren şirket, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere 37 ilde çalışmalarını yürütüyor.
Firma yetkilileri, kent genelindeki reklam araçları sayısında artış olmadığını, kenar semtlerdeki tabelaları merkeze konuşlandırdıklarını belirttiler.
Ankara Büyükşehir Belediyesine, reklam araçlarının işletme hakkının kiralanmasıyla ilgili bir bedel ödediklerini ifade eden yetkililer, özel şirket bilgisi olduğu için bu bedeli açıklamalarının mümkün olmadığını kaydettiler.

TARİFELER

Başkentte, 60 adet çift yüzlü ışıklı billboardda 1 hafta yer alacak reklam için 19 bin 800 YTL, 150 adet için 42 bin 750 YTL, 300 adet için de 81 bin YTL kiralama ücreti alan şirketin diğer kiralama tarifeleri ise şöyle:

“Kültür-Sanat Billboardları: 40 adeti 8 bin 800 YTL, 80 adeti 16 bin 800, 120 adeti 24 bin YTL.
Citylight Poster: 200 adeti 24 bin YTL, 350 adeti 77 bin YTL, 700 adeti 143 bin 500 YTL.
Megalihgt: 5 adeti 22 bin 500 YTL, 15 adeti 60 bin YTL, 25 adeti 87 bin 500 YTL.
Metro Billboard: 29 adeti 7 bin 500 YTL, 116 adeti 25 bin 500 YTL,
Kule: 1 adeti 15 bin YTL, 5 adeti 45 bin, 15 adeti 120 bin, 25 adeti 175 bin YTL.”

AA
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2008 Perşembe 17:37:16
Güncelleme :17 Nisan 2008 Perşembe 17:46:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?