Ankara Büyükşehir Belediyesi, 2003-2008 yılları arasında çevre düzenlemesi için toplam 33 milyar 111 milyon 432 bin YTL para harcadı.
İthal ağaçlara gereğinden fazla ücret ödemekle suçlanan Belediye yönetimi, yine son 5 yıllık dönemde 13 bin 930 adet fidan ithal etti. Ankara’da yaşanan su sorunu dikkate alan Belediye yönetimi, daha fazla suya ihtiyaç duyan çim yerine, az suyla yaşamını devam ettirebilen çalı, sedum ve cerastium çeşitlerinin dikimi gerçekleştirildi.
Göreve geldiği ilk yıllardan bu yana, yaptığı projelerle sık sık tartışma konusu olan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, bu kez çevre düzenlemesi faaliyetleriyle tartışılıyor.
CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel’in Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin çevre düzenleme faaliyetleriyle ilgili soru önergesini, yanıtlayan İçişleri Bakanı Beşir Atalay, çarpıcı rakamlar verdi.
33 MİLYAR HARACANDI
Bakan Atalay, soru önergesini Ankara Valiliği’nden aldığı bilgilere göre yanıtladı. Buna göre, 2003-2008 yılları arasında çevre düzenlemesi için, 13 bin 930 fidan ithal edildi.
Bu fidanların toplam maliyeti 5 milyon 360 bin 856 YTL 38 Ykr oldu. Yine 5 yıllık dönemde, 3 milyon 934 bin 334 adet yerli fidan çevre düzenlemesi için kullanıldı. Bu fidanlar ise 16 milyon 408 bin 707 YTL 69 Ykr’a mal oldu. Son 5 yılda, 15 milyon 189 bin 784 adet çiçek, çevre düzenlemesinde kullanıldı.
Bu çiçeklerin Belediye’ye toplam maliyeti ise, 9 milyon 602 bin 166 YTL 82 Ykr olarak gerçekleşti. 2003-2008 yılları arasında diğer yeşillendirme giderleri ise 1 milyon 739 bin 701 YTL, 93 Ykr oldu. Ankara Büyükşehir Belediyesi, son 5 yılda çevre düzenlemesi için toplam, 33 milyar 111 milyon 432 bin YTL, 82 Ykr harcadı.
İKLİME UYGUN OLMAYAN FİDANLAR DA KULLANILDI
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin şu ana kadar yaptığı çevre düzenlemesi çalışmalarında Ankara iklimine uygun fidanlar kullandığı gibi uygun olmayan ancak adapte olabileceği tahmin edilen tür ve alt türlerin denemelerinin de yapıldığını bildirdi.
İklime adapte olamayan türlerin ayıklandığını ifade eden Bakan Atalay, adapte olan yeni türlerin çalışma listesine eklendiğini kaydetti.
SUSUZLUK YEŞİLİ DE VURDU
Bakan Atalay, 2007 yılı içinde yaşanan susuzluk nedeniyle çiçek uygulamalarının minimuma indirildiğini belirtti ve “Ankara ekolojisine uygun türlerin ve kurağa mukavim yer örtücülerin dikimlerine özen gösterilmiş, derin su kuyularından faydalanılarak çiçek ve bitkilerin su ihtiyaçları karşılanmaya çalışılmıştır” dedi. Bakan Atalay, ayrıca yeni dikim çukurlarına su tutabilen organik malzemeler ilave edilerek su tasarrufuna katkıda bulunulduğunu belirtti.
Susuzluk nedeniyle çim alanlarının da minimumda tutulduğunu kaydeden Atalay, “Yeni çim alanı tesisi minimum düzeyde tutulmuştur. Bunun yerine daha az suyla yaşamını devam ettirebilen yer örtücü (çalı, sukkulent çeşitler, sedum ve cerastium çeşitleri) türlerin dikimine gidilmiştir” dedi.
Eyvahlar olsun ! 33 Milyar Ytl Eğitime harcansaydı Ülke olarak şimdi biyerlerde olurduk.Merak ediyorum acaba Dünyada Böyle müsriflik yapan kaç tane Belediye Vardır ?