Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, yerel kalkınma projelerini destekleyeceklerini belirterek, "Bu konuda projesi ile gelen tüm dinamikleri Kalkınma Ajansı olarak destekleyeceğiz. Yeni yatırım alanlarını yeniden değerlendireceğiz. KOBİ'leri kesinlikle önümüzde tutacağız ve Ankara'da bir KOBİ sinerji hareketini kesinlikle başlatmış olacağız" dedi.
Ankara Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, 'Ankara'nın Potansiyeli Harekete Geçiyor' toplantısı ile basınla buluştu. Toplantıya, Ankara Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu üyelerinden Ankara Belediye Başkanı Melih Gökçek, İl Genel Meclisi Başkanı Ahmet Aslanoğlu, Ankaralılar Vakfı Başkanı Ayhan Sümer, Ankara Teknoloji Geliştirme Bölgesi Kurucusu Yasemin Eda Erdal, Ostim Başkanı Orhan Aydın, ASO Başkanı Nurettin Özdebir, Kalkınma Kurulu Başkanı Mustafa Lale de katıldı.
Yüksel, dünyada 20 bine yakın ve Avrupa'da ise bin 600 tane Kalkınma Ajansı olduğunu belirterek, Türkiye'de 2006'dan başlayarak 26 tane Kalkınma Ajansı'nın kurulduğunu söyledi. Yerel kalkınma projelerini destekleyeceklerini belirten Vali Yüksel, "Bu konuda projesi ile gelen tüm dinamikleri Kalkınma Ajansı olarak destekleyeceğiz. Yeni yatırım alanlarını yeniden değerlendireceğiz. Bütün akil kesimlerle, kanaat önderleriyle Ankara'da yeni yatırım alanlarını ortaya çıkaracağız ve de yerel Ankaralı
girişimcileriyle 'ben bir işe başlayacağım, ben bunu düşünüyorum, düşüncemi sizinle paylaşacağım' diyen herkesle buluşacağız, onları destekleyeceğiz. Özellikle KOBİ'lerin finans kaynaklarını yerel fonlar oluşturarak, kredi kuruluşlarıyla ve bankalarla onları buluşturacağız. Bizde yeni programlarımızla KOBİ'leri kesinlikle önümüzde tutacağız ve Ankara'da bir KOBİ sinerji hareketini kesinlikle başlatmış olacağız" dedi.
Ankara'nın kısa, orta ve uzun vadeli planlarını gözden geçireceklerini söyleyen Yüksel, "Ankara'daki sosyal alandaki bütün gelişmelere katkı sağlayacağız. Bilgi bankaları oluşturacağız. Düşüncelerini bizimle paylaşmak isteyenler için proje pazarları açacağız. Ulusal ve uluslararası bütün ilişkileri Kalkınma Ajansı ile birlikte sağlayacağız" şeklinde konuştu.
Konseptlerini, misyonlarını, vizyonlarını belirlediklerini söyleyen Yüksel, "Ankara ili sınırları içinde yaşayan nüfusun yaşam kalitesini arttırıcı ve gelir düzeyini yükseltici yenilikçi ve sürdürülebilir kalkınma çözümlerinin geliştirilmesi ve uygulanması konusunda gerekli her türlü desteği sağlamayı amaçlıyor. Bölgenin cazibesinin arttıracağız. Ankara'nın cazibesinin arttırmak içinde rekabetçi ve yenilikçi tüm girişimleri teşvik edeceğiz" diye konuştu.
Ulusal ve uluslararası fuarlarda yer alacaklarını söyleyen Vali Yüksel, bilgi toplumu olmaya ve insan kaynaklarını değerlendirmeye kararlı olduklarını belirtti. Ankaralı şirketlerin rekabet gücünü artırmayı Kalkınma Ajansı olarak ne yapılması gerekiyorsa yapacaklarını ifade eden Yüksel, Ankara'yı küresel arenada güçlü bir aktör haline getireceklerini söyledi. Çözüm odaklı, şeffaf ilkesiyle hareket edeceklerini söyleyen Vali Yüksel, bilimsellikten ayrılmayacaklarını ve Ankaralıya olan sorumluluklarını hiçbir zaman unutmayacakları mesajını verdi.
Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Asım Balcı da, Ankara Kalkınma Ajansı hakkında bilgi vererek, uluslararası rekabetle ve bölgesel gelişmişliklerin farklı olması nedeniyle Kalkınma Ajansları'nın ortaya çıktığını belirtti. Kamu sektörü, sivil toplum kuruluşları doğrudan faaliyet desteğini başlattıklarını söyleyen Balcı, doğrudan faaliyet desteği ile planlama, fizibilite ve stratejik araştırma faaliyetlerine destek verdiklerini ifade etti. Proje süresinin 3 ay olduğunu söyleyen Balcı, 724 bin TL'lik bütçe olduğunu belirtti.
Ankara'nın turizm bakımından zayıf bir şehir olduğunu ve Hacı Bayram, Ankara Kalesi civarında çalışmaların ne durumda olduğunu soran basın mensubuna Yüksel, 21. yüzyılın en önemli kavramının turizm olduğunu söyleyerek, ülkelerin müthiş bir yarışın içine girdiğini belirtti. Yüksel, herkesin Ankara'nın turizmine katkı sağlaması gerektiğini belirterek, "Anadolu topraklarında dünyanın kaydettiği en büyük medeniyetleri yaşayacaksınız, öyle bir şehri temerrüm edeceksiniz, o şehir Hititlerden Friglere, Roma'dan
Bizanslılara, Selçuklulardan Osmanlı'ya her şeyi yaşayacaksınız, Ankara'da yaşayacaksınız, bütün dünyanın 'ah bir kuyusu bizde olsa' diyeceği termale sahip olacaksınız, hızlı treninizi harekete geçireceksiniz, kentsel dönüşümünüzde başarılı olacaksınız, oteller yapılacak. Bu kenti kimse fark etmeyecek. Böyle bir şey olur mu?" ifadelerini kullandı.
Ankara Turizm Planı'nı açıklayacaklarını, 100'e yakın turizm kanaat önderini Ankara'ya davet ettiğini belirten Vali Yüksel, 15 Aralık'ta bir toplantı yapacaklarını ve havaalanında yolcu sayacaklarını söyledi.
Ankara Belediye Başkanı Melih Gökçek ise, fuar alanı yapılması son derece önemli olduğunu belirterek, "2011 yılı içinde havaalanı bitişiğinde yapılmış olur, faaliyete geçer. 2020 Expo'yu almak istiyoruz. Ciddi anlamda kararlıyız. İnanç turizm son derece önemlidir. Hacı Bayram Camii'nin restorasyonu devam ediyor" dedi.
Basın mensubunun 2011 yılı bütçesi ile ilgili sorusuna Yüksel, başlangıçta 38 milyon TL bütçe ayırdıklarını belirterek, müracaatları alacaklarını söyledi.
Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, fuar sorununa işaret ederek, "8 Aralık'ta bir yemekle sivil toplum örgütleri kuruluşları ve Ankara milletvekilleri ile Ankara'nın fuar sorununu ve Expo 2020 talebimizi ileteceğiz" dedi.