22
Aralık
2024
Pazar
ANKARA

Ankara'nın içme suyunu AB arıtacak

AB finansmanı ile inşa edilen Nevşehir Atıksu Arıtma Tesisi, Ankara'nın su ihtiyacını karşılayan Kızılırmak Nehri'ni arındıracak.

AB müktesebatına uyum çerçevesinde en zorlu fasıllardan biri olan çevrede gerekli ulaşmada AB fonlarından kaynak sağlanıyor.

Bu kapsamda finansmanın yüzde 75'i AB tarafından sağlanan Nevşehir Atık su Arıtma Tesisi bugün yapılan bir törenle açıldı. Tesisin Ankara'nın su ihtiyacını karşılayan Kızılırmak Nehri'ndeki kirliliği önlemesi amaçlanıyor.

Açılış törenine katılan AB heyetinde, Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Marc Pierini, Dönem Başkanı Fransa Büyükelçisi Bernard Emie, Avusturya Büyükelçisi Heidemaria Güler, Bulgaristan Büyükelçisi Branimir Mladenov, Estonya Büyükelçisi Aivo Orav, Finlandiya Büyükelçisi Kirsti Eskelinen, Slovenya Büyükelçisi Mitja Srukelj, Çek Cumhuriyeti Büyükelçisi Eva Filipi, Hollanda Büyükelçisi Tom van Oorschot, İspanya Büyükelçisi Manuel Larrotcha, Slovakya Büyükelçisi Rudolf Michalka yer aldı.

Tören, 1 dakikalık saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Açılış konuşmasını yapan Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, Kapadokya bölgesi için çok önemli olan bu projeye katkı sağlayan Çevre ve Orman Bakanlığı ile Avrupa Komisyonu ve diğer destekçilere teşekkür etti. Ünver, burada üretilecek kaliteli suyun Nevşehir'in geleceği için de başka projelerde kullanılacağını söyledi. Ünver, "Burada tarım yapan insanlar artık nehirdeki kirlilikten etkilenmeyecek" dedi.

Daha sonra söz alan Pierini ise, katılım öncesi programlarla Türkiye'nin kurumlarını ve politikalarını AB'nin parçası haline gelmeden önce AB standartlarını getirmeyi amaçladıklarını kaydetti. Pierini, müzakerelerle birlikte süren bu projelerin en az müzakereler kadar önemli olduğunu vurguladı.

İster çevre, ister insan hakları, isterse gıda güvenliği konusunda olsun bu düzenlemelerin tüm insanları yakından ilgilendirdiğini belirten Pierini, "Arada dalgalanmalar olsa bile hem AB sınırları, hem de Türkiye içinde yaşayan vatandaşların endişe duydukları konular aynı. Mevzuat uyumu oldukça karmaşık ve pahalı bir süreç. Ama hepimizin önceliği bu konu. Katılım öncesi yapacaklarımız oldukça yoğun ve bizi zorlayacak. Ama Avrupa Kalkınma Bankası tarafından verilen destek önemli süre boyunca da devam edecek" diye konuştu.

Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Kadıoğlu da, projenin önemine değinerek, bakanlıklarının çevre konusunda AB standartlarını yakalamak için gerekli çalışmaları sürdürdüğü söyledi. AB müktesebatına uyum sürecinde çevre faslının en zor fasıllardan biri olduğuna işaret eden Kadıoğlu, buna rağmen gerekli tüm düzenlemelerin yapılacağını belirtti.

Nevşehir Valisi Asım Hacımustafaoğlu ise, Nevşehir halkı adına projeye katkı sağlayanlara teşekkür ederek, arıtma sorunun çözülmesiyle tüm sorunlarının bittiğini bildirdi.

Proje, Kızılırmak'taki kirliliği azaltmayı ve suyun kalitesini artırmayı amaçlıyor. Kızılırmak suyu, Mayıs 2008'den beri Ankara'ya içme suyu sağlamakta da kullanılıyor. Pek çok belediye ve fabrikanın atık suyunu herhangi bir arıtmaya tabi tutmadan doğrudan Kızılırmak'a vermesi çevre ve sağlık sorunlarına yol açıyor. Nevşehir Atıksu Arıtma Tesisi, AB'ye Katılım Öncesi Program çerçevesinde fon sağlanan 260 projeden biri.

Projenin hayata geçmesiyle başta Nevşehir merkezi Nar, Göre, Üçhisar belediyeleri ile iki köy halkının atık suları arıtılmış olacak. 6.65 milyon euroya mal olan projenin yüzde 75'i AB tarafından, kalan yüzde 25'i ise ülke kaynaklarından finanse ediliyor. Tesisin, 2010 yılı Kasım ayı sonunda faaliyete geçmesi planlanıyor. AB'ye katılım öncesi Türkiye'nin yerine getirmesi gereken 35 fasıldan 27.'si olan çevre faslı, en maliyetli başlıklardan biri. Çevre faslının tamamlanması için 560 yasal düzenlemeye ve 70 milyar euroluk bütçe gerektiren projelere ihtiyaç duyuluyor. Bu projelerin 51 milyar eurosunu katı atık ve su arıtma tesisleri oluşturuyor.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Kasım 2008 Perşembe 18:00:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?