Alışveriş merkezlerinde euro ve dolar üzerinden kira ödeyen perakendeciler dövizdeki % 25’e varan artışlarla zor duruma düştü.
Bu artışa, bir de durgunlukla birlikte ciro kaybı eklendi. AVM’lerde cirodan çok kira ödeyen perakendeciler ilk tepkiyi Ankara Antares’te verdi. Dün itibarıyla 30’a yakın mağaza kepenklerini indirdi. AVM sahibine “1 yıl boyunca ciro üzerinden kira alın” teklifi götürüldü.
Bu teklif kabul edilmezse mağazalar AVM’yi terk edecek
Durgunluk nedeniyle ciroları düşen ve AVM’lerdeki yüksek kiralardan iş yapamaz hale gelen perakendeciler sonunda isyan bayrağını çekti. Perakendecilerin isyanından nasibini ilk alan ise Ankara Etlik’te faaliyet gösteren Antares Alışveriş Merkezi oldu. Dün itibarıyla merkezde 30’a yakın marka kepenklerini kapatırken, bir kısmı mağazalardaki eşyalarını da boşaltarak Antares’i tamamen terk etti. Antares yönetimiyle bir aydır görüşme yapan 20 markanın temsilcisi temaslarından bugüne kadar hiçbir olumlu sonuç alamayınca dükkanlarını ’Çarşamba’ gününe kadar kapatma kararı aldı. Markalar, yönetime verilen süre dolduğunda hâlâ teklifleri kabul edilmemiş olursa mağazalar tamamıyla boşaltılacak ve geride kalan diğer markalar da alışveriş merkezini terk edecek.
Antares Alışveriş Merkezi’nde mağazası bulunan perakendeciler yönetime kiraların bir yıl boyunca cironun yüzde 10’u şeklinde ödenmesi teklifiyle gelirken karşı taraf ise sadece üç ay bunu kabul edeceğini açıkladı. Bunun üzerine de iki taraf arasında ipler koptu. Antares’te mağazası bulunan markalar durumu ’bıçak kemiğe dayandı’ şeklinde nitelendirirken, geri adım atmamakta kararlılar. Mağaza sahipleri Antares’in ilk örnek olduğuna dikkat çekerken buradaki sorunu çözdükten sonra sıranın diğer alışveriş merkezlerine geleceğini açıkladı.
Mağaza sahipleri Antares’te iş yapamadıkları için kira bedellerini ’cep’ten ödemekten yakınırken Avrupa’daki gibi ciro üzerinden kira sisteminin yaygınlaştırılmasında ısrar ediyor.
Top sahası yapsınlar
Antares’te mağaza açmak için 200-300 bin dolar yatırım yapan markalar, bu zararı göze alıp kepenk indirmekten kaçınmazken, alışveriş merkezinin yönetimine de “Biz bu zararı bir kere öderiz ama bir alışveriş merkezinin minimum maliyeti 150 milyon dolardır, siz bu ortamda bu zararı nasıl karşılarsınız, düşünün” mesajı verdi.
Antares AVM yönetimiyle bir aydır hem yazılı hem de sözlü olarak temas halinde bulunan ancak bugüne kadar olumlu hiçbir adım atılmadığını söyleyen burada mağazası bulunan bir markanın sahibi, “Çarşamba yönetime verdiğimiz son süre. Dün kapattığımız kepenkleri Çarşamba gününe kadar açmayacağız. Herhangi bir çözüm bulunmazsa da hem mağazalar boşalacak hem de diğer markalar da merkezden çıkacak. Bundan sonra o yatırımı top sahası ya da hastane yaparlar” şeklinde konuştu.
Ankara, Türkiye’de 1.000 kişiye düşen toplam kiralanabilir alanın en yüksek olduğu şehir durumunda. Burada 1.000 kişiye düşen alan 148 metrekare düzeyinde. Mevcut alışveriş merkezi sayısı ise 20. Bu alanda liderlik ise İstanbul’da.
KEPENKLER NEDEN KAPANDI
4 aşamada açıldı, alışveriş güzergahına giremedi
Antares yönetimi kira kontratları nedeniyle eleştirilirken aslında sorunun temelinde, alışveriş merkezinin gerekli tanıtım çalışmasının yapılmaması ve 4 aşamada açılması nedeniyle gerekli verimin alınamaması yatıyor. Bugüne kadar birbirinden habersiz şekilde 30-100 dolar fiyat aralığında kiralar ödeyen mağaza sahipleri biraraya geldiklerinde ’kira adaletsizliği’nin farkına varmış. Mağaza sahipleri, alışveriş merkezi aşama aşama açıldığı için de bir dönem ısıtma-soğutma sisteminin çalışmadığını, altyapı sıkıntısı çektiklerini, merkezin Ankaralılar’a yeterli derecede tanıtılamaması nedeniyle alışveriş güzergahına girememesinden yakınıyor.
KİMLER KEPENK KAPATTI
Antares Alışveriş Merkezi’nde 30’a yakın mağaza kepenklerini kapatırken aralarındaki markalar ise şunlar: Polaris, İnci, Ramsey, Roman, Vekem, Süvari, Cacharel, Damat, Desa, Derimod, Koton, Flo, Bata, Tergan, Bambi, So Chic, Journey, Parantez, Kemal Tanca, Pelvina, Ekol, Sabri Özel, Dufy, Neyir, Dagi, Penti, Tüzün...
haber ne kadar doğrudur bilinmez ama yorumu yapmadan 1 gün önce antaresteydim ve kapatılan mağzalardan bir kaç tanesi hala aktif bi şekilde işlev şekilde gördüm
Ankara çok değil 5 yıl sonra zevkten ve estetikten yoksun alış merkezleri çöplüğüne sahip bir BOŞkent olacak...
Ankara gibi geliri düşük boş bir şehirde, üstelik alış verişin en son yapılabileceği bir yerde böyle bir yatırıma giren iş adamları!!!! sanırım buraya yatırdıkları parayı havadan kazanmışlardır.Bu adamlar artık haybeye para kazanma devrinin geçtiğini yakında anlarlar. Amerika'nın en büyük devi kepenk kapatırken benin böyle bir yatırım yapmak neyine? Yakında o çarşıyı Ata Kule'de olduğu gibi kelepir kira bedeli ile kebapçılar, kafeler, fast foodçular kaplar.