Başarılı engelli öğrenci ve sporculara plaket veren Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, "Eşit fırsatlar sağlandığında engellerin nasıl oltadan kaldırıldığını gösterdiler" dedi.
Dünya Engelliler Günü etkinlikleri kapsamında Başkent Öğretmenevi'nde Birleşmiş Milletler Özürlü Kişilerin Hakları Sözleşmesi hakkında düzenlenen panel öncesi Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, ÖSS'de ilk 10 bine giren özürlü öğrencilere ve 2008 Paralimpik Olimpiyatlarında derece alan sporculara plaket verdi.
Bakan Çubukçu, 200 bin özürlü için aylık 400 YTL ödeme yapıldığını, özürlülere satılan her tür araç gerecin KDV'den muaf tutulduğunu ve engelli öğrencilere ücretsiz okul servisi sağlandığını kaydetti. Çubukçu, 2008 ÖSS'de derece yapan öğrenciler ve 2008 Paralimpik Olimpiyatları'nda madalya kazanan sporculardan övgüyle söz ederek, "Onlar bize eşit fırsatlar sağlandığında engellerin nasıl ortadan kalktığını gösterdiler" dedi.
Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanı Abdullah Güven ise, kalıcı ve kapsamlı çözümler üretmek amacıyla yürüttükleri istatistiksel araştırmalar sonucunda mevzuat değişiklikleri yaptıklarını bildirdi. Çalışmalarının 2005 yılında ivme kazandığını kaydeden Güven, "Özürlülük alanındaki standardı birçok Avrupa ülkesinin üzerine çıkardık" şeklinde konuştu.
TBMM'de dün akşam kabul edilen BM Özürlü Kişilerin Hakları Sözleşmesi'nin önemini vurgulayan Güven, "Fransa'dan sonra ayrımcı uygulamaya yönelik davranışı suç sayıldığını gerek hapis gerekse tazminat cezalandırıldığını bildiren ikinci ülkeyiz" diye konuştu.
Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Zülfikar Akar da, dün Bakan Çubukçu'nun başkanlığındaki engelliler heyetinin Anıtkabir Ziyareti'nin ardından TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edildiğini hatırlattı.
Tepeden en tabana konuya sahip çıkıldığını gördüğünü bildiren Akar, özürlüler yasasını da bunun bir işareti olarak değerlendi. Akar, yasal hakların uygulamaya yansımadığını belirterek daha fazla çaba sarf edilmesi gerektiğini bildirdi.