Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin, Ankaralı'ya 21 gündür Kızılırmak suyu içirdiği ortaya çıktı. Kızılırmak suyunun sağlığa zararlı olup olmadığı tartışması sürerken, Büyükşehir'in habersiz uygulaması tepki çekti: ''Yönetim rezaleti...''
Bugün yazılı bir açıklama yapan Çankaya Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz, kente Kızılırmak'tan su verilmesiyle ilgili olarak, "Ankara'da doğacak her sağlık sorununun nedeni Gökçek'tir" değerlendirmesinde bulundu.
Muzaffer Eryılmaz, "Dünyanın hiçbir medeni ülkesinde böyle bir yönetim rezaleti, böyle bir vurdumduymazlık, böyle bir başıboşluk görülmez. Yapılan, Ankara'ya, insana hakarettir" ifadesini kullandı.
"Kimden neyi gizliyorsun?" diye soran Eryılmaz, "Kendini ne sanıyorsun? Hiçbir bilimsel kriteri dikkate almadan, insanlara ne olduğu belli olmayan suyu içirmek, sonrasında da bunu akıl almaz gerekçelerle açıklamak sadece Gökçek'e yakışan bir davranıştır" ifadeleriyle, Gökçek'i sert bir biçimde eleştirdi.
Dün CNN TÜRK'te yayınlanan "360 Derece" programında Şirin Payzın'ın sorularını yanıtlayan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek ise, ajitasyonun önüne geçmek için, kente Kızılırmak suyu verildiğini bir süre açıklamadıklarını söyledi.
Başkente verilen suyun zararlı olmadığını vurgulayan Gökçek, gerekli analizlerin yapıldığını, sorumluluğu aldığını belirtti.
Halktan özür diledi
Dün bir basın toplantısı düzenleyen Gökçek, "Ankaralı 21 gündür Kesikköprü'den gelen Kızılırmak suyunu içiyor. Kimse de bunun farkına varmadı. İshal vakaları da artmadı" demişti.
Kızılırmak'tan verilen suyunun son derece kaliteli ve sağlıklı bir su olduğunu söyleyen Gökçek, bu durumu önceden duyurmaları halinde, bazı sivil toplum örgütleri ve bazı siyasi partilerin toplantılar düzenleyerek, ishal vakaları görüldüğü yönünde açıklamalarda bulunacağını öne sürmüştü.
Gökçek, "Ankaralılara hayırlı olsun. Böyle bir yola başvurduğum için halktan özür diliyorum" dedi.
Mogan'a da Kızılırmak suyu
Kuraklık nedeniyle su seviyesi düşen Mogan Gölü'ne, Kızılırmak'tan su verilmeye başlanmıştı.
KİRLİLİK TARTIŞMASI
Büyükşehir Belediyesi'nin aksine, tüketici dernekleri, tabip odaları ve bazı sivil toplum örgütleri, Kızılırmak suyunun zehirli olduğunu savunuyor; nehir suyundaki sülfat, sodyum ve klorür miktarının İvedik arıtma tesislerinde kullanılan teknoloji ile aşağı çekilemeyeceğini belirtiyor.
Hatta; suyun kaynatılmasının kimyasal madde yoğunluğunu daha da artıracağı bile kaydediliyor.
Tüketici Dernekleri Federasyonu, "Kızılırmak suyu zehirlidir, Kızılırmak suyunda bulan ağır metaller geçtiği güzergahlardaki tarım ilaçları, sanayi atıkları tümüyle Kızılırmak'a akmaktadır. Bu yüzden Kızılırmak suyu kullanılmayacak kadar zehirlidir" açıklamasını yapmıştı.
TÜDEF'e göre; bu suyun içinde siroza yol açan bakır, gelişim bozukluğu yaratan kurşun, kansere yol açan arsenik ve nörolojik hastalıklara neden olan alüminyum gibi maddeler var.
BAKANLIK NE DİYOR?
Sağlık Bakanlığı ise, geçtiğimiz kasım ayında Kızılırmak suyunun ağır metaller yönünden de Bakanlık ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen kalite standartlarına uygun olduğunu açıklamıştı.
KIZILIRMAK
Türkiye'nin en uzun nehri olan Kızılırmak, Sivas'ın İmranlı ilçesindeki Kızıldağ'ın güney yamaçlarından doğarak, Sivas, Kayseri, Nevşehir, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Çankırı, Çorum ve Samsun'dan geçiyor.
Çok sayıda dere ve çayın suyunun da karıştığı nehir, Bafra Burnu'ndan Karadeniz'e dökülüyor. Başlıca kolları Tecer Irmağı, Devrez Irmağı, Delice Irmağı ve Gökırmak olan Kızılırmak, yağmur ve kar sularıyla da besleniyor.
Nehrin üzerinde Sarıoğlan (Yamula), Kesikköprü, Hirfanlı, Kapulukaya, Altınkaya, Derbentve Obruk barajları bulunuyor.