Ankara'da bir Ziraat Mühendisinin yapmış olduğu toprak işleme makinesi ile çiftçiler artık tarlalarını tek seferde sürebilecek.
Hem yakıttan hem de zamandan tasarruf sağlayan ve 'kostebeg' adı verilen bu toprak işleme makinesi aynı zamanda Dünya'da ve Türkiye'de de bir ilk olma özelliği taşıyor.
Ziraat Mühendisi Neşet Ünal'ın yapmış olduğu toprak işleme makinesi tarım sektöründe bir çığır açmaya hazırlanıyor. Yaklaşık 6 yıldır bu alanda yoğun çalışmalar gerçekleştiren Ünalın yapmış olduğu kostebeg adlı toprak işleme makinesi Ankara Polatlı'da çiftçilerin beğenisine sunuldu. Polatlı'da bir tarlada test sürüşleri yapan kostebeg çiftçilerin büyük beğenisini topladı. Yakıttan, zamandan ve işçilikten de tasarruf sağlayan kostebegden almak için tarım sektöründe çalışanlar adeta sıraya girdi. Toprakda
bulunan bitki artıklarını karıştırıp toprağa gömdüğü için kanunen de yasak olan 'anız' yakmak da bu alet sayesinde sona erecek.
Kostebeg adlı toprak işleme makinesinin mucidi Ziraat Mühendisi Neşet Ünal, pulluk, diskkaro, merdane gibi tarlada farklı aletlerin yaptığı işlemin bu makinenin tek seferde yapılabildiğini belirterek, "Bu makinede toprağın sert veya otlu olması hiçbir problem yaratmıyor. Bu makine ile çiftçi direk anıza girebiliyor ve anızı yakmasına gerek kalmıyor. Toprağın su tutumunu da artıyor. Pulluğun yaptığı gibi pulluk tavan taşı da yapmıyor. Kurak mevsimlerde yeraltındaki suyun çıkışını engeller tabaka çiftçinin
bunu kırması lazım. Bu makine onu da yapmıyor ve toprağı aşağı doğru bastırmıyor" dedi. Makineden 3-5 dişli olmak üzere iki ayrı model ürettiklerini anlatan Ünal, "5'lisi 2 metre 40 santimetre yer götürüyor" dedi. Patentini de aldıklarını belirten Ünal, makinenin dünyada ve Türkiye'de başka bir benzerinin olmadığını söyledi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından da makinenin test edildiğini ifade eden Ünal, "Kredilendirme belgemiz de var. Çiftçilerimiz 4-5 yıl traktör alır gibi düşük faizli alabiliyorlar"
dedi.