22
Aralık
2024
Pazar
ANKARA

'Çilehane' ziyaretçilerini büyülüyor

Ankara'nın tarihi ve dini sembolleri arasında bulunan Hacı Bayram-ı Veli Camii'nin hemen altında yer alan 'Çilehane' diğer adıyla 'Halvethane', ilginç fiziki yapısı ve manevi atmosferiyle ziyaret edenleri adeta büyülüyor.

Aşırı talep nedeniyle ziyarete kapatılan ve ancak özel izinlerle görülebilen Hacı Bayram-ı Veli Camii Çilehanesi kapılarını İHA'ya açtı. Çilehane, 14. ve 15. yüzyıllarda Anadolu'da yaşayan bilim ve tasavvuf alimi Hacı Bayram-ı Veli tarafından yaptırıldı.

Çilehane, manevi olgunluğu elde etmek üzere 40 gün süreyle insanlardan ayrılıp küçük bir çile odasında kalıp Allah'ı düşünmek, ona ibadet etmek, onun isimlerini anmak, susmak, az yemek, az içmek amacıyla inşa ettirildi. Buradaki amaç ise zihnin Allah düşüncesi üzerinde yoğunlaşma yeteneği elde etmesi olarak gösteriliyor.

Tasavvuf uzmanları, bu uygulamanın temelinde Hz. Muhammed'in peygamberlik gelmeden önce Hira Mağarası'nda bir süre insanlardan uzak kalması, yine onun Ramazan ayının son 10 gününde itikafa çekilmesi olduğunu belirtiyor.
Hacı Bayram-ı Veli Camii'nin hemen altında inşa edilen çilehane, 1 küçük mutfak ve 4 adet 2'şer metrekarelik küçük hücrelerden oluşuyor.

Çilehanenin biri caminin doğu kapısına açılan ancak şimdi ızgara ile kapatılan, diğeri ise son cemaat yerinin doğu köşesinde olmak üzere iki asıl girişi bulunuyor. Çilehanenin bulunduğu alan cami gibi dikdörtgen planlı olarak dikkati çekiyor. Taş duvarlar, beyaz badanalı ve sade olarak inşa edilirken, süsleme kullanılmaması gözden kaçmıyor.

Çilehanenin 4 çile odasında düzgün olmayan bir koridor boyu sıralanıyor. 3 çile odası Hacı Bayram-ı Veli Hazretleri'nin öğrencileri Akşemseddin, Şeyh Eşrefoğlu Rumi ile tarikat üyeleri tarafından kullanılırken, en sonda bulunan odayı ise Hacı Bayram-ı Veli Hazretleri'nin bizzat kendisinin kullandığı belirtiliyor.

Hacı Bayram-ı Veli Camii imam-hatibi Fikret Latif, Hacı Bayram-ı Veli'nin dünya, devlet ve ahiret işlerinde büyük hizmetleri olan mübarek bir zat oluğunu belirterek, "Burası dünya işlerine ara vererek yüce Mevla ile başbaşa kalmak için kullanılan bir mekan. O dönemler muhterem zat ve öğrencileri tarafından ibadet, ilim, istirahat, itikaf ve istihare amaçlı kullanılıyormuş" diye konuştu.

Mekanın dar olması ve havalandırmanın bulunmaması nedeniyle kalabalık ziyaretçi gruplarına izin veremediklerini anlatan Latif, "Açık tutsak burası 24 saat boyunca tıka basa dolar ama havalandırma sorunu olduğu için bunu yapamayız" dedi.

Çilehanede namaz kılıp dua eden cami cemaati ise, "Buraya indiğimizde kendimizi başka bir alemde gibi hissediyoruz. Duygularımızı anlatacak kelime bulamıyoruz. İnsan burada huzur buluyor" şeklinde duygularını dile getirdi.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Eylül 2008 Çarşamba 16:58:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?