Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, orman yangınlarına müdahale konusunda avcılara ve çobanlara eğitim vermeye başladıklarını açıkladı.
Eroğlu, hazırladıkları 'Yangın Eylem Planı' çerçevesinde hassas bölgelerdeki 3 bin 500 orman köyünde köylülerin de eğitimden geçirildiğini bildirdi.
Çevre ve Orman Bakanlığı'nın yeni Yangın Eylem Planı'nda avcı ve çobanlar da yangına müdahale ekibi içine alındı. Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu, bu yıl hazırlanan yangın eylem planı çerçevesinde yangınlara kısa sürede müdahale etme konusundaki anlayışın değiştiğini ifade etti. Eroğlu, yangına müdahale süresinin 60 dakikadan 15 dakikaya indiğini belirterek, hassas bölgelerdeki 3 bin 500 orman köyünde köylülerin eğitime alındığını kaydetti. Eroğlu, "Ayrıca çocuklar, gençler yanında avcılara, çobanlara da orman yangınına müdahale konusunda eğitim vermeye başladık" dedi.
ARTIK ÇOBANLAR DA 'YANGIN SÖNDÜRME TİMİ'NDE
MHP İzmir Milletvekili Kenan Tanrıkulu'nun orman yangınlarına ilişkin soru önergesine cevap veren Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, yangınlara kısa sürede müdahale etme konusundaki konseptin değiştiğini vurguladı. Yangın çıkmasını önlemek ve yangınla etkin mücadele etmek için çalışma şekillerinin değiştiğini belirten Eroğlu, "Özellikle yangına hassas olan bölgelerde 3 bin 500 orman köyünde orman yangınlarını önleme konusunda bilinçlendirme eğitimleri, özellikle hedef kitle olan çocuklara, gençlere, avcılara, çobanlara verilmektedir. Ayrıca geniş kapsamlı bilinçlendirme faaliyetleri çerçevesinde belirli gün ve hafta etkinlikleri, yerel yönetimlerle koordinasyon toplantıları, radyo ve televizyonlarla işbirliği yapılmaktadır" ifadelerini kullandı.
Eroğlu, turizm acentaları ve turistik tesislerde çalışan personele, orman yangınları ve alınması gereken önlemler konusunda eğitim verildiğini de belirterek, orman içi gezi ve turlara katılanlara uyarıcı broşür dağıtımı yapıldığını, turistik tesislere, orman yangınlarını söndürmede kullanmak üzere yangın el aletleri dağıtıldığını, personelin düzenli eğitime alındığını bildirdi.
YANGINA MÜDAHALE SÜRESİ 15 DAKİKAYA İNDİ
Bakan Eroğlu, ülke genelinde 755 adet ilk müdahale ekibi, 775 adet gözetleme kulesi, 716 adet haberleşme merkezi ve ihbar hattıyla yangınların anında görüldüğünü, ilgili yerlere ve ekiplere derhal haber verilerek kısa sürede müdahale edildiğini açıkladı. Eroğlu, şu bilgileri verdi:
"2008'de 818 arazöz, 152 dozer, 143 su tankı, 35 loder, 126 greyder, 72 su tankeri, 82 karavan, 114 treyler, 366 arazi aracı, 717 motosiklet, 6 idari ve 11 kiralık olmak üzere 17 helikopter, 15 THK uçağı, 2 amfibik uçak ve 11 bin yangın işçisiyle müdahale edilmektedir. Yine kritik noktalara müdahale amacıyla karavan, arazöz ve ekip konuşlandırılmaktadır. Meteoroloji ile ortak çalışmalar yürütülmektedir. Yine Yangın Yönetim Sistemi ile tüm araçlar ve iş makineleri merkezden ve bölge müdürlüklerinden izlenmektedir. Böylece yangınlara müdahale süresi 60 dakikadan 15 dakikaya indirilmiştir."