İlköğretim okulu öğrencilerinin aileleri arasında yapılan bir araştırmada, öğrencilerin önemli bir oranının evlerinde içilen sigara dumanından pasif olarak etkilendiği ortaya çıktı.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Songül Yalçın ve Doç. Dr. Dilek Aslan, Ankara’daki bir ilköğretim okulunun ana sınıfıyla birinci ve ikinci sınıflarında eğitim gören toplam 283 öğrencinin aileleri arasında, ‘Çocuklar sigara dumanından pasif etkilenim açısından risk altında mı? Bir ilköğretim okulu deneyimi’ konulu bir araştırma yaptı.
Araştırmada, öğrencilerin annelerinin yüzde 62.2’sinin hiç sigara içmediği, yüzde 13.8’nin sigara içip bıraktığı, yüzde 24’ününse halen sigara içtiği saptandı. Babaların yüzde 21.6’sının hiç sigara içmediği, yüzde 21.9’unun sigara içip bıraktığı, yüzde 56.5’inin halen sigara içtiğinin anlaşıldığı araştırmada, evde yaşayan diğer kişilerin (büyükanne, büyükbaba, dayı vb.) yüzde 57.1’inin hiç sigara içmediği, yüzde 2.4’ünün sigara içip bıraktığı, yüzde 40.5’inin halen sigara içtiği belirlendi.
Öğrencilerin yüzde 86.6’sının anneleri, babaları ya da birlikte yaşadıkları kişiler halen sigara içiyor, hane temelindeyse öğrencilerin yüzde 58’i evinde sigara dumanından pasif olarak etkileniyor. Araştırmada, öğrencilerin halen sigara içen annelerinin yüzde 92.6’sının, halen sigara içen babalarının yüzde 87.5’inin, evlerinde yaşayan ve sigara içen diğer kişilerin yüzde 88.2’sinin evde sigara içtiği anlaşıldı.
Evde yaşayan aile bireylerinin ev içi mekânlarda sigara içme durumları incelendiğinde de evin hemen hemen her mekânında sigara içildiği belirlendi.
Aile bireylerinin sigara içmemeye en fazla özen gösterdikleri mekân çocuk odası, ancak bu bölümde de anne ve babalar için sigara içmeme sıklığı yüzde 100 değil. Araştırmada, aile bireylerinin sigara içme açısından en rahat davrandıkları mekânlarınsa balkon ve mutfaklar olduğu belirlendi.
Misafir izin istiyor mu?
Öğrencilerin evlerine gelen misafirlerin yüzde 75.6’sının evde sigara içtiğinin de anlaşıldığı araştırmada, öğrencilerin yüzde 15.9’u evlerine gelen misafirlerin sigara içmek için hiç izin istemediğini, yüzde 51.6’sı bazen izin istediklerini, yüzde 15.9’u genellikle izin istediklerini, yüzde 13.1’iyse her zaman izin istediklerini söyledi.
Araştırmada, öğrencilerin yüzde 41.7’si evde sigara içilmesinden rahatsızlık duymadığını söylerken, yüzde 58.3’ü rahatsızlık duyduklarını belirtti. Çalışmada, son bir ay içinde antibiyotik kullanımını gerektiren bir hastalığı olan öğrencilerin evlerinde sigara içilme sıklığının (yüzde 63.4) hastalığı olmayanların evlerinde sigara içilme sıklığından (yüzde 47.4) yüksek olduğu da belirlendi. (aa)