22
Aralık
2024
Pazar
ANKARA

Çubuk Festivalinin hazırlıkları tamam

Çubuk Belediyesi tarafından bu yıl 4.'üncüsü gerçekleştirilecek olan 'Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali'nin hazırlıkları tamamlandı. Geçen yıl 1 milyon kişinin ziyaret ettiği festival bu yıl 28 Ağustos'ta başlayacak ve beş gün sürücek.

Türkiye sınırlarını aşarak dünyada turşuları ile ünlenmeye başlayan Ankara'nın parlayan yıldızı Çubuk'ta, turşular kurulmaya başladı. 2005 yılında ilk festivalin yapılması ile ilçe de önemli bir sektör haline gelen turşuculuk her geçen yıl katlanarak artıyor. 'Uluslararası Turşu ve Kültür Festivali' ile birlikte önemli ölçüde ivme kazanan turşu sektörü ilçede önemli bir istihdam kapısı oluşturdu.Tarlalarda hasat yapan çiftçileri ziyaret eden Çubuk Belediye Başkanı Adem Tuğluca, bu yıl 4.üncüsü düzenlenecek 'Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivalini diğer festivallerden ayıran en büyük özelliğin, her yönden ilçe ekonomisine yaptığı katkısı olduğunu söyledi. Tuğluca, "Festivalden önce Aşağı Çavundur mahallemizde evlerde üretilip sadece Ankara pazarında satılan Çubuk turşusu şimdilerde ülke sınırlarını aşmıştır. İlçemizde bir çok kişiye istihdam sağlayan turşu, üretimin artması ile de Çubuk mevsimlik işçilerin gözde mekanı olmuştur. Çiftçimiz daha öncesinde ürettiği ürünlere pazar bulmakta zorlanırken, şimdi ise ürünler hormonsuz ve doğal olarak üretildiği için daha kolay pazarlama imkanı bulmuştur" dedi.

Evlerde üretim için hanımların zahmet etmemesini isteyen Tuğluca "İlçemizde üretilen turşuların hammaddeleri tamamen doğal ve hormonsuz ürünlerdir. Turşuların içerisine de herhangi bir katkı maddesi konulmamaktadır. Ayrıca evde yapılan turşulardan daha ekonomik olarak üretilip satılmaktadır" diye konuştu. Çubuk turşusunun lezzetini ilçe insanlarının sevgisinden aldığını ifade eden Tuğluca, turşunun yapılması ile ilgili de bilgi verdi. Tuğluca, "Öncelikle yöremizde yetiştirilen salatalıklar dikkatlice toplanarak işletmelerde eleklerden geçirilir, salatalıklar çeşitli boylara ayrılır ve 0, 1, 2, 3 diye numaralandırılır. Numaralandırılan salatalıklar yıkama makinelerinde yıkanarak dolum ünitesine konur. Turşuya su, tuz, sarımsak, defneyaprağı, karabiber, dereotu, acı biber, sirke ilavesiyle istenilen katkı malzemesi konulur. Yaklaşık bir ay kadar bekletildikten sonra yenmeye hazır hale gelir" dedi. Önceleri yalnız salatalık turşusu yapılırken bugün armut, kırmızı pancar, yumurta, kelek, lahana, biber, içi doldurulmuş domates, patlıcan ve fasulye turşularının da yapıldığı belirten Tuğluca, "Turşularımızda doğal olmayan katkı maddesi bulunmaması, lezzetini ve dolayısıyla ününü artırıyor" dedi.

Bir zamanlar Ankara'nın et ihtiyacının yüzde 40'ını sağlayan Çubuk İlçesi zamanla bu oranın çok altına düşmüştü. Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali ile yapılan tanıtımlar ve reklam çalışmaları Çubuk'ta et pazarını yeniden canlandırmaya başladı. Festivalde açılan kasap reyonları, festivale has büyükbaş hayvanların beslenmesi ve festivalde toptan fiyatına perakende satışların yapılması sektörü yeniden hareketlendirdi.

Önceleri yöresel ürünlerin sadece ihtiyaçlara yönelik yapıldığı ilçede, festival ile birlikte insanlar yöresel ürünlerden para kazanır duruma geldi.

Yıllardır Çubuk'tan yurt dışına kaçak olarak götürülen ve İlçede varlığından haberdar olmayan birçok vatandaş festival ile birlikte Çubuk Agat taşıyla tanıştı. Çubuk Belediye Başkanı Adem Tuğluca'nın göreve geldikten sonra araştırılma talimatını verdiği 'Çubuk Agat Taşı' ilçede işlenmeye başlandı.

Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali'nin, ilçenin yalnız Türkiye'de değil, dünyada da tanıtılmasında önemli bir rol üstlendiğini kaydeden Tuğluca şunları söyledi: "Festivalimiz dünyaya açılan bir pencere olmuştur. Bu güne kadar 50'nin üzerinde ülkeden gelen misafirlerimiz ve katılımcılarımız sayesinde, ülkemizin tanıtımında hem de kültürlerimizin yaşatılmasında çok büyük rolü olduğunu düşünüyorum. Festivalimize gelerek ilçemizde gezen ve ilçemizin sıcakkanlı insanlarını tanıyan katılımcılar, kendi ülkelerinde birer fahri konsolos olarak ülkemizi ve bizleri tanıttıklarına inanıyorum."

Geçtiğimiz yıl bir milyon insanın ziyaret ettiği, bu yıl 28- 1 Ağustos tarihlerinde kutlanacak olan festival etkinlikleri sabah saat 10.00'da başlayacak ve gece yarısı saat 00.00'a kadar sürecek.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Ağustos 2008 Perşembe 12:19:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?