Ankara'da bir bölgede yapılan incelemede, damacana sularının yüzde 53.1'inde mikrobik etkenlere rastlandı.
"www.halksagligi2008.org" sitesinde yer alan habere göre, Ankara'da Gülhane Askeri Tıp Akademisi Lojmanları'nda bulunan 400 evde Doç. Dr. Ö. Faruk Tekbaş ve arkadaşları tarafından yapılan araştırmada, evde bulunabilenlerden kullanıyorlarsa damacana suyu numunesi alındı.
Yapılan mikrobiyolojik inceleme sonucunda damacana sularının yüzde 53.1'inde mikrobik etkenlerin pozitif bulunduğu görüldü. Ayrıca numunelerin yüzde 10.2'sinin bulanıklık ve renk açısından, yüzde 99'unun sülfat, kalsiyum ve potasyum
açısından, yüzde 98'inin sodyum ve magnezyum açısından, yüzde 94.9'unun klor ve yüzde 14.3'ünün nitrit açısından uygun olmadığı belirlendi.
Alınan su numunelerinde mikrobiyolojik üremenin ve suların anyon-katyon değerlerinin de yüksek olduğu belirlendi. Araştırmada, mikrobiyolojik kirliliğin nedeninin pompa temizliğine gereken önemin verilmemesi olabileceği kaydedildi.
Çalışmaya dahil edilen katılımcıların yüzde 90 damacana suyu kullandıkları, söz konusu kullanıcıların yüzde 50'sinin damacana pompasını hiç değiştirmedikleri, yüzde 15.3'ünün de pompayı hiç temizlemedikleri saptandı.
Damacana suyu kullananların damacanaların pompalarını haftada bir kez klorlu suyla temizlemeleri öneriliyor.
hangi sular olduğunu da belirtseniz biz de ona göre su alsak