Başkentteki ikiz kulelerin yapımında ‘usulsüzlük’ nedeniyle fazladan 74 milyon YTL ödendiği saptandı.
Devlet şimdi giden parasını geri almaya çalışacak. Tekel’e ait ikiz kulelerin yapımı sırasında fazla ödeme yapılması ve projeyle ilgili işlemlerde usulsüzlükler nedeniyle, 74 milyon YTL zarar edildi. Başbakanlık Teftiş Kurulu, kesin hesap neticesinde, fazla ödemelerin müteahhit alacaklarından ve teminatından kesilmesini istedi.
Meclis KİT Komisyonu’nda, Tekel Genel Müdürlüğü’nün 2005 -2006 yılı hesapları görüşülmeye başlandı. Komisyona bilgi veren Tekel Genel Müdürü Fahri Arıkan, Tekel’in kuruluş ve özelleştirme sürecini anlattı. Komisyonda, Tekel’e ait ’ikiz kulelerin’ inşaatına ilişkin Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun hazırladığı rapor ele alındı ve Genel Müdür Arıkan, milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
Tekel Ankara Başmüdürlük İdare Ambar ve Genel Müdürlük Binası Projesi kapsamında yaptırılan ikiz kulelerin inşaatında, fazla ödeme yapıldığı ve projeyle ilgili diğer işlemlerde usulsüzlükler olduğu hususunun araştırıldığı yer alan raporda, inşaat işinin gerçek maliyetinin saptanması, fazla ödemelerin ve bu konudaki sorumlulukların tespitiyle, ödemelerin geri alınması çerçevesinde inceleme yapıldığı belirtildi.
Rapora göre Ceylan İnşaat’ın aldığı projenin yapımında, Tekel ve Hazine’nin 74 milyon YTL zarar ettiği saptandı. Şu anda Avrupa Birliği Genel Sekreterliği’nce kullanılan idari blok ile 2005’te özelleştirmeyle Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) satılan kulelerin yapımındaki fazladan 74 milyon YTL ödeme, imalat miktarı fazlalıkları, imalat poz değişiklikleri, hatalı özel birim fiyatları ve zemin klasındaki değişikliklerden kaynaklandı.
‘Bürokratik’ yanıtlar
Tespit edilen fazla ödemelerin öncelikle, müteahhidin alacaklarından ve teminatından kesilmesi, müteahhit alacaklarının ve teminatının söz konusu fazla ödeme tutarını karşılamaması durumunda, müteahhitten talep edilmesi, itiraz veya ödememe durumunda, gerekli hukuki işlemlerin başlatılması istendi.
Milletvekillerinin, raporda belirtilen işlemlerin ‘Neden henüz tamamlanmadığına’ ilişkin soruları yanıtlayan Genel Müdür Arıkan, kesin hesapla ilgili belgelerin ellerine 4 Ağustos 2008 tarihinde ulaştığını anlattı. Arıkan, müteahhit firmanın kesin hesabın bilirkişilerce bağlanması gerektiği konusunda mahkemeye başvurduğunu kaydederek, Bayındırlık İl Müdürlükleri’nden kesin hesap tayini için eleman istediklerini, ancak cevap alamadıklarını söyledi.
Milletvekillerinin fazla ödeme konusunda sorumlulukları bulunan personelle ilgili sorularını yanıtlarken de Arıkan, 30 kişi için soruşturma yapıldığını, rapor ellerine gelene kadar da iki yıllık zamanaşımı süresinin dolduğunu anlattı. Arıkan, ‘Bu kişilerin neden görevden alınmadıklarına’ ilişkin sorular üzerine de, böyle bir işlem için kesin hesap sonuçlarının görülmesi gerektiğini savundu.