16
Eylül
2024
Pazertesi
ANKARA

Dinçer: 'Eşit ve parasız eğitim herkesin hakkı'

Kızılay’da bulunan Yüksel Caddesi’nde İnsan Hakları Anıtı önünde toplanan grup adına basın açıklamasını Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Doğan yaptı.

Ali Doğan, dünyanın demokratik bir yapıya kavuşmuş ülkelerinde laik eğitimin insanlar için temel bir hak olarak kabul edildiğine dikkat çekerek ,"Devlet, tüm yurttaşlarına ayrım gözetmeksizin eşit ve parasız eğitim sağlamak zorundadır" dedi.

Türkiye’de , eğitimin pahalı ve lüks bir hale geldiğini iddia eden Doğan, "Herkes için temel bir hak olan eğitim, toplumuzda gücü olanların yararlanabileceği bir fırsat haline getirilmiştir" diye konuştu.

Doğan, şöyle devam etti: "Tüm uğraşlarımıza karşın orta eğitim sistemimizdeki zorunlu din dersleri uygulamalarıyla da genç neslimizin geleceklerinin karartılması da sürmektedir. Özellikle Alevi Bektaşi gençliği, Anayasamız’ın 2. maddesinde ve uluslararası sözleşmelerdeki temel hakları da çiğnenerek, çağdaş hiç bir demokratik yapıda bulunmayan ölçülerde doğmalara karşı karşıya ve çözümsüz sorunlarla başbaşa bırakılmaktadır".

Eğitim kurumlarında kadrolaşmaya gidildiğini öne süren Doğan, iktidarı, gençlere ve topluma sahip çıkması için uyardı. Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaattin Dinçer ise Eğitim-Sen’in kapatma davasına tepki için yarın bir oturma eylemi yapacaklarını belirterek eğitim haklarına yönelik ciddi saldırılarının olduğunu iddia etti.

Anadilde eğitim hakkının engellenmeye çalışıldığını belirten Dinçer, müfredat değişikliklerini de incelemeye aldıklarını ifade ederek "Buz dağının arkasında ne var, program değişikliği ile yapılması düşünülen tehditler nedir. Bunları kamuoyu ile paylaşacağız" dedi.
Yapılan basın açıklamasının ardından grup olaysız dağıldı.

ANKARA (İHA) -
Yayın Tarihi : 10 Eylül 2004 Cuma 15:59:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?