16
Eylül
2024
Pazertesi
ANKARA

Dini radikalizm azalıyor!..

Devletin gizli anayasası’ olarak adlandırılan milli siyaset belgesinde, Türk halkının büyük bölümünün, dini kamusal alana taşımak istemediği tespitine yer veriliyor. Belgede ‘Aleviliğin Şii çizgisine çekilmesine karşı’ da önlem alınması isteniyor

28 şubat sürecinden sonra hazırlanan ve hala yürürlükte olan 2001 tarihli belgede, Türk toplumunda dini radikal çizgiye kayma eğilimi olmadığı belirtiliyor. İçerdiği strateji ve yöntemler bakımından devletin bütün kurumlarını bağlayan belgede, önemli tespitlere yer veriliyor. Özellikle dini akımlar konusunda yapılan saptamalar belgenin çarpıcı bölümlerinden birini oluşturuyor:


“Dini radikalizm azalıyor”

"İrticai nitelikli toplumsal eylemler açısından gelinen noktada, geçmiş yıllara göre gerek katılım gerekse de eylem bakımından büyük bir düşüş yaşanmıştır. Siyasi açıdan dini istismar eden kesimlerin geçmişe göre, söylemlerini demokratik hakların kazanılması noktasında ele almaya başladıkları, açıktan irtica propagandası yapmadıkları gözlenmektedir. Yapılan kamuoyu araştırmaları, ülkemizde dindarlığın arttığını, buna karşılık dinin radikal yorumlarına duyulan sempatide gerileme olduğunu, halkımızın büyük bölmünü dini bireysel olarak yaşamak istediğini, kamusal alan taşımayı amaçlamadığını göstermektedir."

Strateji belgesinde, bazı siyasi partilerin ve dini grupların, dini kendi amaçları için kullandıkları belirtilirken, "mütedeyyin (dindar) halk kitlesi güvenlik güçlerinin çalışmaları dışındadır" deniliyor.

Belgede, AB İlerleme Raporu’yla yeniden gündeme gelen Alevi vatandaşlara ilişkin bazı ifadeler de yer alıyor.


“Devletin Alevilik tanımı”

"Alevilik ve Bektaşiliğin Şiilikle bir ilgisi yoktur. Gerçekte Alevilik ve Bektaşilik, tarihi-kültürel sürecin ortaya çıkardığı, tasavvuf içerikli şekli farklılıktan ibarettir. Hristiyan misyonerlerin Alevi ve Kürt vatandaşlara yönelik çalışmaları engellenmeli. Bazı kesimlerin Aleviliği Şiiliğe çekme gayretleri vardır, Aleviliğin gerek Şii, gerek Nusayri, gerekse de ateist çizgide yorumlanmasına engel olunmalıdır."

cnn türk
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2004 Pazartesi 17:22:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?