Milli Eğitim Bakanlığı, Kız ve Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü bünyesinde 'Ev ve Aile Hizmetleri' bölümü açtı.
Her alanda diplomalı profesyonel elemanların yetiştirilmesi amacıyla yeni çalışmaları uygulamaya koymaya devam eden Milli Eğitim Bakanlığı, Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü bünyesinde ev işlerini yapacak elemanların yetiştirilmesi amacıyla "Ev ve Aile Hizmetleri" bölümünü hizmete açtı.
Buradan yetişen elemanlar ellerindeki belgelerle hem piyasada kolaylıkla iş bulabilirken, istemeleri durumunda ise üniversite eğitimlerini sürdürebilecekler.
EV HANIMLARI ARTIK TÜM EV İŞLERİNİ KENDİ BAŞINA YAPABİLECEK
Kız Meslek Liseleri'nde yeni açılan "Ev ve Aile Hizmetleri" bölümüne ilk öğrenciler de kaydedildi. MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından bu bölümler için hazırlanan müfredatta "Ev Sorumlusu" ve "Ev Yöneticisi" olacağı belirtildi.
Bu bölümlerden mezun olanlar, "Tüm ev işlerini kendi başına yürütme bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişi" olacak. Ev sorumlusu ve ev yöneticisi olmak isteyenlerin, ev ve aile ile ilgili konulara ilgi duyan, temiz, titiz, sorumluluk sahibi, zaman ve enerjiyi değerlendirebilen, problemleri kendi başına çözebilen, bir işi planlama ve uygulama yeteneğine sahip, güvenilir, iş güvenliğine dikkat eden, sağlık problemi olmayan bireyler olması gerekiyor. Çalışma saati sınırlaması olmadığı belirtilen ev yöneticilerinin, çalışma esnasında dikkatli olmadıkları takdirde yanma, kayma, düşme, kesilmeler, elektrik çarpmaları ve hava gazı, doğalgaz zehirlenmeleri gibi kazalarla karşılaşabileceği uyarısı yapıldı. Ayrıca, ev sorumlusu ve ev yöneticisi olacak mezunlar, tatil köyü, otel, motel, konuk evi, gibi konaklama hizmeti veren kuruluşlarda da çalışabilecek.
ÖSS'DE EK PUAN
Mezunlar "Aile Ekonomisi ve Beslenme Öğretmenliği", "Aile ve Tüketici Bilimleri Eğitimi" ve "Sosyal Hizmetler" bölümlerini seçmeleri halinde de ÖSS'de ek puan alabilecekler. Mezunlar ayrıca "Ev Ekonomisi Yüksekokulu" ve "Sosyal Hizmetler Yüksekokulu"na sınavsız geçiş yapabilecek. "Ev ve Aile Hizmetleri" tanıtım modülüne göre ev yöneticisi olarak yetiştirilecek öğrencilere 4 yıl boyunca, kişisel bakım yapmak, iş ve iş güvenliği önlemlerini almak, çalışma programı yapmak, ev alma/kiralama, taşınma ve düzenleme işlerini yürütmek gibi dersler verilecek.
Ayrıca ders programında, kapı ve pencere, mobilya, aksesuar temizliğinin yanı sıra bulaşıkları yıkama, temiz mutfak araçlarını yerleştirme, mutfak dolaplarının temizliğini yapmak, mutfak ve banyo çöp atımını yapma, banyo temizliğini yapmak gibi dersler de yer alacak.