22
Aralık
2024
Pazar
ANKARA

Doğalgaza indirim geliyor!

Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği Derneği (GAZBİR) Başkanı Mehmet Kazancı, Başbakan Recep Tayip Erdoğan ve Enerji Bakanı Hilmi Güler'in doğalgaz fiyatlarında indirimin beklenenden daha erken yapılması kararını aldıklarını söyledi.

Kazancı, abonelerinden tahsilat yapmakta zorlandıklarını ve abonelerden tahsilatı yapmadan önce BOTAŞ'a ödeme günlerinin geldiğini belirterek, "Ödeme takviminin esnetilmesini istiyoruz. Çünkü biz abonemize faturayı kesip parayı tahsil edene kadar bizim BOTAŞ'a ödeme günümüz geliyor. Biz devamlı cebimizden koyuyoruz. Ama bu kriz ortamında cepten para tamamlanacak bir ortam yok" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, biraraya geldiği GAZBİR üyeleriyle 2008 gerçekleşmeleri ve 2009 hedefleri konusunda görüş alışverişinde bulundu. Dün akşam bakanlıkta gerçekleşen ve yaklaşık 3.5 saat süren görüşmenin ardından İHA'ya açıklamalarda bulunan GAZBİR Başkanı Mehmet Kazancı, görüşme talebinin ekonomik kriz döneminde gaz şirketlerini yakından takip etmek isteyen Bakan Güler'den geldiğini belirtti.

Görüşmede BOTAŞ Genel Müdürü Saltuk Düzyol'un da bulunduğunu kaydeden Kazancı, 2008'de GAZBİR üyeleri olarak neler yaptıkları ve 2009'da sektörle ilgili ne gibi sıkıntılar olabileceği, bu konuda bakanlıktan beklentilerini ilettiklerini söyledi. Bu görüşmelerin daha sonra da süreceğini ve buna yönelik bir görüşme takvimi belirlediklerini belirten Kazancı, 1 ay sonra yeniden biraraya gelerek somut önerilerini bakanlığa bildireceklerini kaydetti.

Hükümetin 2003'te iktidara geldikten sonra doğalgaz konusunda BOTAŞ nezdinde ciddi yatırımlar yaptığını, özel sektörün de bu şekilde önünün açıldığını ve sektör olarak önemli yatırımlar yaptıklarını anlatan Kazancı, toplam 8 milyon abone sayısını her yıl ortalama 1 milyon artırmayı hedeflediklerini söyledi. Halkın daha rahat doğalgaz abonesi olması için ödeme kolaylığı getireceklerini de ifade eden Kazancı, "Şirketler olarak bu finansman yükünü biz üstleneceğiz" dedi.

"TAHSİLATTA SORUN YAŞIYORUZ"

Gaz satışları ile ilgili tahsilatlarda sorun yaşadıklarını kaydeden Kazancı, bu yüzden BOTAŞ'a karşı ödemelerde de tolerans beklediklerini söyledi. Kazancı, "Yeni bir ödeme takvimi oluşturmaya gayret edeceğiz. Ama bu ortamda BOTAŞ'ın da bu kadar rahat esnemesi kolay değil. Ama hükümet bize olumlu bakıyor. Ümit ediyorum ki, güzel bir anlaşma olacak" diye konuştu.

BOTAŞ'la yapacakları gaz alım sözleşmeleriyle ilgili anlaşamadıkları noktalar bulunduğunu belirten Kazancı, BOTAŞ'la ilişkilerinin çok iyi olduğunu ve asgari müştereklerde buluşacaklarını söyledi. GAZBİR ve BOTAŞ arasındaki teknik komitelerin konuyu görüşeceklerini belirten Kazancı, "Ödeme takviminin esnetilmesini istiyoruz. Çünkü biz abonemize faturayı kesip parayı tahsil edene kadar bizim BOTAŞ'a ödeme günümüz geliyor. Biz devamlı cebimizden koyuyoruz. Ama bu kriz ortamında cepten para tamamlanacak bir ortam yok. Ödeme takviminin esnetilmesi üzerine konuştuk" şeklinde konuştu.

Doğalgaz fiyatlarına gelen zamlar nedeniyle tüketimde bir düşüş olup olmadığı yönündeki bir soru üzerine Kazancı, "Havaların da sıcak gitmesiyle bir düşüş var. Bu bir gerçek. Isıya göre kullanılacak gaz miktarı belli, onlar kullanılıyor. Ama sanayinin global krizden etkilenmesi ve kapasite kullanım oranlarını düşürdüğünü görüyoruz ve orada gaz tüketimleri azaldı. Düşüşün fiyattan kaynaklı olduğunu sanmıyorum" dedi.

"DOĞALGAZDA İNDİRİM ERKEN YAPILACAK"

Dünyadaki petrol fiyatlarının düşmesinin, doğalgazda da fiyatların düşeceğinin habercisi olduğunu ancak doğalgaz fiyatlarının 6 ay geriden geldiğini hatırlatan Kazancı, şunları kaydetti:

"Biz bu 6 ayın dolmasını bekliyoruz. Ama sanıyorum Başbakanımız ve Bakanımız da aynı fikirde, fiyatların indirilmesi söz konusu. 6 aylık süreci beklemeden bu indirimi yapacaklarını görüyorum. Mart-Nisan'da 6 aylık periyot doluyor. O zaman indirim yapılması gerekirken, hükümetin daha önce indirim yapmayı düşündüğünü gördük ve bu sevindirici. Halkın da bu ekonomik krizden etkilenmesini düşünerek hükümet faklı bir politikayla yaklaşabilir. Daha ucuz gaz alınacak mı Rusya'yla da konuşulur herhalde. Ama gördüğümüz o ki, bir indirim düşünülüyor."

Küresel ekonomik krizin abonelikleri azaltması ya da artış oranını düşürmesi yönünde endişeleri olduğunu dile getiren Kazancı, insanların krizin bütçelerine etkilerini hesap ettiklerini ve abonelik için yatırım yapmakta endişe edebileceklerini kaydetti.

Kazancı, "İnsanlar evlerine bir tesisat yaptırıyorlar, abonelik bedeli ödüyorlar. O konuda çekinceleri olur mu, bunu nasıl aşabiliriz? BOTAŞ nezdinde veya EPDK ve kanunlar nezdinde neler yapılabileceği konularında beklentilerimizi ifade ettik. 4646 sayılı kanunda da değişiklikler yapılacak. GAZBİR olarak taleplerimiz vardı. Bunları ilettik" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2008 Salı 12:03:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?