Mamak katı atık depolama alanındaki elektrik santralinde 5.2 megavat olan enerji üretimi, Ocak ayında sisteme dahil edilen 4 yeni jeneratör ile 11.2 megavatta yükseltildi.
Mamak çöplüğünde elektrik üretimi ikiye katlandı. Mevcut kapasitesiyle tek saha içindeki benzerleri ile karşılaştırıldığında dünyanın en büyükleri arasına giren santral, ürettiği elektrik enerjisiyle Başkent'te 32 bin konutu aydınlatmaya eşdeğerde elektrik üretiyor.
Santral aynı zamanda Başkent'in tükettiği yaklaşık 800 megavatlık elektrik enerjisinin de yüzde 1.4'ünü karşılıyor. Başkent'e en az 10 yıl süreyle elektrik enerjisi sağlayacak deponi gazı rezervine sahip olan Mamak çöplüğünde üretilen
elektrik enerjisi kapasitesinin, yapılacak yeni düzenlemelerle 20 megavatta çıkarılması planlanıyor.
Büyükşehir Belediyesi'nin Mamak çöplüğüyle ilgili tüm olumsuzlukları dikkate alarak hazırladığı Ankara Katı Atık Yönetimi Projesi'yle, geçmişte vahşi depolama yöntemiyle biriken atık maddenin çevre için taşıdığı potansiyel tehlike elektrik enerjisine dönüştürülerek hem bertaraf ediliyor hem de ülke ekonomisine katkı sağlanıyor. Projeyle ulusal ve küresel ölçekte çevre maliyeti en üst düzeyde korunurken, projenin küresel ölçekte çevreye en büyük katkısı metan gazının bertaraf edilmesi ile sağlanıyor.
Projenin Türkiye'de ilk ve örnek nitelikte olduğunu vurgulayan yetkililer, çöpün düzenli şekilde toplanması ve berteraf maliyetinin ton başına 10-15 dolar civarında olacağını, bunun da belediyeye yıllık maliyetinin 15 milyon dolara mal olacağını kaydetti. Büyükşehir Belediyesi'nin bu büyük projeyi sıfır maliyetle gerçekleştirdiğini dile getiren yetkililer, bu önemli hizmetin çöpten elde edilecek gelir karşılığında ihale edildiğini bildirdi.