22
Aralık
2024
Pazar
ANKARA

Elektronik fatura devri başlıyor

'Elektronik fatura' devreye giriyor. Gelir İdaresi Başkanlığı ile protokol imzalayan 4 firma, faturalarını elektronik olarak düzenlemeye başlıyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı, elektronik fatura kayıt sistemine ilişkin çalışmaları tamamladı. Elektronik faturanın bütün unsurları ile hayata geçirilmesine dönük çalışmaların ilk aşamasında elektronik fatura kayıt sisteminin altyapısı kuruldu.

Altyapı sonucu, kurum ve kuruluşların düzenledikleri faturalarda bulunan bazı bilgilerin, belirlenen uygulama ve veri standartları çerçevesinde, Gelir İdaresi Başkanlığı sistemine aktarılmak suretiyle, faturalara ait ikinci nüshaların kağıt ortamında saklanması zorunluluğu kalkacak.

Sistem ile alıcılara verilmek üzere hazırlanan birinci nüsha faturaların da, güvenli elektronik imzalı dijital belge şeklinde oluşturulmasına imkan sağlanacak.

Elektronik fatura kayıt sisteminde kağıt veya güvenli elektronik imzalı dijital belge olarak düzenlenebilen birinci nüsha faturalar, mevcut faturalardan şu 3 noktada farklılık gösterecek:

-Seri sıra numarası yerine Fatura ID numarası kullanılacak: Elektronik Fatura Kayıt Sistemi kapsamında oluşturulan faturalarda, seri-sıra numarası yerine fatura ID numarası geçerli olacak. Fatura ID numarası, 3 hanesi birim kod ve 15 hanesi sıra numarası olmak üzere 18 haneden oluşacak.

-Sistem amblemi: Elektronik faturalarda, genel esaslara göre düzenlenen faturaların üst orta kısmına gelecek şekilde basılması zorunlu olan "Belgelere konulacak özel işaret (amblem)" ile "il kod numarası" yerine, aynı konumla bulunmak üzere "Elektronik Fatura Kayıt Sistemi" amblemi basılacak.

-Sistem şerhi: Elektronik fatura kayıt sistemi kapsamında oluşturulan faturalarda, faturanın alt kısmında açık ve okunaklı bir şekilde yer almak üzere "Bu fatura elektronik fatura kayıt sisteminde kayıtlıdır. Faturanın kayıtlı olduğuna ilişkin sorgulama (www.efatura.gov.tr) internet adresinde yapılabilir" şerhine yer verilecek.


Firmalar sırada


Bu arada, sistemin kurulmasının ardından Avea ve Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş ile TTNet ve Türk Telekomünikasyon A.Ş, Gelir İdaresi Başkanlığı ile elektronik fatura düzenleme protokolü imzalayarak, elektronik fatura düzenleme hakkını elde ettiler.

Gelir İdaresi Başkanlığı yetkilileri, çok sayıda firmanın elektronik fatura başvurusunun da değerlendirildiğini ve önümüzdeki günlerde bu firmalarla da protokollerin imzalanacağını bildirdi.

Yetkililer, protokol çerçevesinde, elektronik fatura kayıt sisteminden yararlanacak firmaların elektronik imzalı dijital belge şeklindeki elektronik faturanın yanı sıra istenilmesi halinde kağıt ortamında normal fatura da düzenleyebileceklerini ifade etti.

Gelir İdaresi Başkanlığı, elektronik faturanın ikinci aşamasında da işletmeler arası e-fatura altyapısını kuracak.

Elektronik fatura için oluşturulan Çalışma Grubu, Türkiye'ye uygun e-fatura modeline dönük çalışmalarını bundan sonra da sürdürecek.

Bu çalışmalarda, elektronik faturaların saklanması, sirkülasyonu, kağıt faturanın sistemde nasıl elektronik hale getirileceği konuları ele alınacak.

Bu arada İdare, elektronik fatura altyapısının ödeme sistemi ile (finans kuruluşlarıyla) entegrasyonunu sağlamaya dönük adımları da atacak. Bu süreçte e-imzanın, elektronik faturada nasıl kullanılacağının yöntemi de belirlenecek.

Elektronik fatura, bütün yönleriyle kullanıma girdiğinde, kağıt ortamındaki fatura ortadan kalkacak, işlemlerde güvenilirlik ve hız sağlanacak, faturalar, tek tuşla kaydedilebilecek ve naylon faturayla da çok daha etkin bir mücadelenin yolu açılacak.

AA
Yayın Tarihi : 13 Şubat 2008 Çarşamba 10:47:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?