Ankara Olgunlaşma Enstitüsü'nde okulun giriş kapısına asılan büyük bir afişle öğrencilere kayıt çağrısı yapılıyor.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, afişte, kayıtların başladığı belirtilerek, ''AB ülkelerinde geçerli iş imkanı olan geleceğin mesleklerine hazırlanabilirsiniz. Bölümlerimizden eğitim alarak ustalık belgesi alabilirsiniz. Kurs programlarımıza katılarak belge ve sertifika alabilirsiniz'' deniliyor. Afişte, ayrıca ''genel lise mezunlarının 2 yıl eğitim alarak meslek lisesi mezunu olabileceği, kendi işlerini kurma ve sektörde çalışma elde edebileceği'' bildiriliyor.
Ankara Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Ayşenur Usta, enstitünün, kültürel değerlerin gelecek kuşaklara aktarılmasına öncülük eden, seçkin örneklerini yurt içi ve yurt dışında tanıtan, bu alanda sanatsal ağırlıklı eğitim ve üretim çalışmalarını birlikte sürdüren ''eğitim kurumu' olduğunu söyledi.
Kurumu ve yaptıkları işi en iyi şekilde anlatarak, bölümlere başvuran öğrenci sayısının artmasını istediklerini belirten Usta, bölümler arasında moda tasarımı, nakış, giyim, resim, grafikerlik ve ayakkabı tasarımından, yemek yapma konusuna kadar, eğitimin verildiği geniş bir yelpazenin olduğunu ifade etti.
Usta, şunları kaydetti:
''Halen 11 ilde 12 enstitüde faaliyet gösteren Kız Teknik Öğretim Olgunlaşma Enstitüleri, 2 yıl süreli döner sermaye ile işletilen kurumlardır. Enstitüde, en az ilköğretim okulunu bitiren öğrenciler, mesleki bilgi ve becerilerini geliştirerek meslek sahibi olabiliyorlar. Enstitülerin amacı geleneksel Türk giyim ve el sanatları alanlarında araştırma, geliştirme, değerlendirme, arşivleme ve üretim çalışmaları yaparak, el sanatlarının yaşatılmasını sağlamaktır.''
Usta, 1958 yılında öğretime açılan enstitünün Türk kültüründe önemli yeri olan Türk giyim ve el sanatlarını tanıtan, araştıran, geliştiren ve özenle koruyarak, çağdaş yorumlarla, kültürün özelliklerini bozmadan gelecek kuşaklara aktarmayı amaçladığını belirtti.
-ÖĞRENCİ PROGRAMLARI-
Enstitüye ilköğretim, lise ve kız meslek lisesi mezunlarının alındığını dile getiren Usta, eğitim ve üretim olmak üzere 2 süreli bir eğitim programının uygulandığını söyledi.
Eğitimin ikinci yılında üretim atölyesindeki çalışmaları karşılığında öğrencilerin döner sermayeden ücret aldıklarını anlatan Usta, şöyle konuştu:
''Ülkelerin kültür zenginliklerine sahip olarak yenilenmesi ve güncel kalması, geçmiş değerlerini korumak ve bu değerleri bugün de yaşatarak geleceğe taşımakla gerçekleşebilir. Olgunlaşma enstitülerimiz, geçmişle gelecek arasındaki köprüleri kuran, sanatsal alanda vizyonunu kanıtlamış kurumlardır. Kız Teknik Öğretim Olgunlaşma Enstitülerinin bakanlıkça belirlenen bazı bölümlerine en az lise ve meslek lisesi mezunları alınmaktadır.''
Değişik ülkelerden Ankara'ya gelen devlet adamları ile diğer konukların, enstitüde yapılan ve satışa sunulan ürünleri aldığını anlatan Usta, ''Takı, giyim, yastık, nevresim takımları, biblo, çeşitli hediyelik eşyalara gösterilen yoğun ilgiden memnunuz'' dedi.
Usta, enstitünün hazırladığı özel koleksiyonlar ve sergi ürünlerinin hemen hemen her ilde gösterime sunulduğunu belirterek, birçok ülkedeki etkinliklere katılarak Türk kültürünü tüm zenginliğiyle geniş kitlelere tanıttıklarını ifade etti.