ODTÜ'lü araştırmacılar, pencere camları arasına yerleştirilmiş güneş pilleri ile elektrik enerjisi üreten, Türkiye'nin ilk güneş paneli prototipini ürettiler.
Teknolojinin ticarileşmesi için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Şişecam, ODTÜ ile iş birliği yapacak.
ODTÜ Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Raşit Turan, güneşin her yıl dünyaya 120 bin TerraWh enerji gönderdiğini, bu miktarın bugün dünyada harcanan yıllık enerjinin binlerce katı olduğunu belirterek, bu enerjinin çok küçük bir bölümünün kullanıldığını söyledi.
Türkiye'nin de büyük bir güneş enerjisi potansiyeline sahip olduğuna işaret eden Turan, Türkiye'de güneşten elektrik enerjisi elde etmenin maliyetinin Almanya'daki maliyetin yarısından az olduğunu kaydetti.
Güneş enerjisi sistemlerinde dünyadaki gelişmelere paralel olarak ODTÜ'nün de araştırma çalışmalarına hız verdiğini bildiren Turan, "Türkiye'de ilk kez cam üzerine montajı yapılan güneş paneli prototipini gerçekleştirdik. Bu alanda bundan sonra yürütülecek çalışmalar geniş ölçekli üretimi sağlamaya yönelik çabalara yol göstermek şeklinde olacaktır" dedi.
Bu tür fotovoltaik panellerin bir evin elektrik enerjisinin tamamının ya da bir kısmının karşılanmasını mümkün hale getireceğini ifade eden Turan, "Dünyada bu tür camlar kullanılarak yapılan binalar, tamamen yeni bir sisteme göre tasarlanıyor. Ancak bu camları günümüz binalarına da monte ederek aynı şekilde elektrik enerjisi elde etmek mümkün" diye konuştu.
Son yıllarda özellikle Avrupa'da binalara entegre fotovoltaik sistemlerin(Building Integrated Photovoltaic systems-BIPV) hızla yaygınlaştığını ifade eden Turan, bu sistemlerin binaların dış cephe ve çatısının elektrik enerjisi üreten fotovoltaik panellerle kaplanması ile oluştuğunu anlattı.