22
Aralık
2024
Pazar
ANKARA

Gıda kıtlığı felaketin habercisi mi?

Bütün dünyada gıda ürünleri fiyatlarında yaşanan fahiş yükselişler, akıllara felaket senaryolarını getiriyor.

Bazı uzmanlar, tarım alanlarının ve gıda ürünlerinin yakıt olarak tüketilmesinin uzun vadede büyük kıtlığın nedeni olacağını öne sürüyor. Özellikle gelişmiş ülkelerdeki kontrolsüz tüketim dünyayı tehdit ediyor. Türkiye'deki bakliyat fiyatlarındaki artışın küresel merkezli olduğunu söyleyen uzmanlara göre, bu durum büyük bir felaketin habercisi. Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Yılmaz Kilim, tarım ve orman alanlarının azaldığına işaret ederek, "Gelişmiş ülkeler daha çok üretim için çevreye o denli zarar veriyorlar ki, artık doğa kendini yenileyemiyor" dedi.

Dünyanın en zengin yüzde 20'sinin dünya kaynaklarının yüzde 80'ini tükettiğine işaret eden Kilim, "Herkes bir Amerikalı kadar tüketse 5 tane daha dünyaya ihtiyacımız olurdu. Enerji elde etmek için tarım alanlarının elinden alınması nasıl yorumlanabilir? Atık yağlardan daha iyi elde edilir aslında. Tarım alanı beslenme için olmalı" şeklinde konuştu.

Kilim, ABD ve Brezilya'nın şekerkamışı ve mısır yetiştirdiği tarım alanlarının bir kısmını biyoyakıt üretimi için kullanacağını dile getirdi. Kilim, bunun da sözgelimi Afrika'daki bir çocuğun bir yılda tüketebileceği kadar besinin, 50 litrelik bir yakıt tankında bir hafta ya da 15 günde tüketilebileceğini ortaya koyduğunu kaydetti. Kilim, "2040-2050 yıllarında dünyada büyük kıtlık olabilir mi?" sorusu üzerine de, "Bu ihtimal bayağı mantıklı" cevabını verdi.

 

.
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2008 Perşembe 17:53:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?