Guatr ameliyatında Türkiye'de ilk kez uygulanan yeni bir teknik, Doç. Dr. Hasan Acar tarafından Ankara'da gerçekleştirildi.
Tiroid bezinin büyümesiyle ortaya çıkan ve Türkiye'nin de içinde bulunduğu Akdeniz kuşağında sıkça görülen guatr hastalığının tedavisinde yeni bir teknik geliştirildi. Türkiye'de ilk kez bugün Doç. Dr. Hasan Acar tarafından Belediye Hastanesi'nde gerçekleştirilen ameliyatla hasta aynı gün ayağa kalkabiliyor. Lokal anestezi ile ameliyat bölgesi ağrıdan arındırılan hasta, ameliyat sırasında uyanık kalıyor ve genel anestezinin olası yan etkilerine de maruz kalmıyor. Konuyla ilgili bilgi veren Doç. Dr. Acar, hastanın ses tellerine giden sinirlerin kesilmesi riski nedeniyle ameliyat sırasında hastanın uyanık olmasının çok yararlı olduğunu belirterek, bu şekilde komplikasyon (yan etki) oranını da en düşük hale getirdiklerini kaydetti.
Özellikle sistemik hastalığı olan hastaları genel anestezi riskinden kurtardıklarını belirten Doç. Dr. Acar, "Lokal anestezi ile aynı gün taburcu edebiliyoruz. Dünyada birkaç merkezde var, ancak Türkiye'de ilk kez uygulanıyor. Önemli olan son derece deneyimli ellerde yapılması. Lokal anestezide de bazı komplikasyonlar olabiliyor. O yüzden deneyimli ellerde yapılması lazım" diye konuştu. Doç. Dr. Acar, Türkiye'nin guatr hastalığının en çok görüldüğü Akdeniz bölgesinde olduğunu ve bu yüzden Türk cerrahlar olarak guatr ameliyatında çok deneyimli olduklarını söyledi. Ancak lokal anestezi ile Türkiye'de ilk kez bu ameliyatı yaptıklarını belirten Acar, "Lokal anestezi ile guatr ameliyatının birkaç üstünlüğü var. Herşeyden önce aynı gün hastayı taburcu edebiliyorsunuz. Genel anestezinin yan etkilerinden hastayı kurtarmış oluyorsunuz. Bu hastamızda da özellikli bir durum olduğu için lokal
anestezi tercih ettik. Hastanın böbrek yetmezliği var. Ama lokal anestezi ile rahatlıkla, risk olmadan ameliyatı sonlandırdık. Hasta rahatlıkla bugün evine gidebilecek" diye konuştu.
Deneyimsiz cerrahların yaptığı guatr ameliyatları sonrasında ses kısıklığı olabildiğine de dikkat çeken Acar, "Bu oran bu ameliyatlarda son derece düşük, çünkü hastayla konuşa konuşa ameliyat yapıyoruz. En ufak bir risk olmuyor" dedi. Türkiye'de yüzde 30 oranında guatr hastası olduğunu belirten Doç. Dr. Acar, bunların beşte birinde de ciddi guatr hastalığı denilen zehirli guatr ve tiroid kanserleri görülebildiğini kaydetti. Acar, "Türk hekimleri olarak bu konuda çok deneyimliyiz. Dünyada bu ameliyatları en fazla yapan cerrahlar Türk cerrahlarıdır. Deneyimimiz oldukça fazla" ifadelerini kullandı.
Ameliyat sırasında konuşan hasta Serdal Kaplan ise, kendisini çok iyi hissettiğini, çok mutlu olduğunu söyledi. Türkiye'de ilk kez denense de hiç endişe duymadığını ifade eden Kaplan, "Normal, güzel bir ameliyat geçti. Son derece mutluyum" dedi.