22
Aralık
2024
Pazar
ANKARA

IFAP Akdeniz Komitesi toplandı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, KKTC'de bir araya gelen Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu (IFAP) Akdeniz Komitesi toplantısına ilişkin olarak, "Akdeniz ülkeleri çiftçi liderleri kriz paketine tarım sektörünün de dahil edilmesi için mücadele edeceklerdir" dedi.


IFAP Akdeniz Komitesi, Türkiye Ziraat Odaları Birliği TZOB öncülüğünde 27-28-29 Kasım tarihlerinde KKTC'de toplandı. Akdeniz Komite Başkan Vekilliği'ne KKTC'nin seçildiği toplantıda İstanbul'da yapılacak 5. Dünya Su Forumu'nda yansıtılacak olan Akdeniz ülkeleri çiftçilerinin görüşlerinin tespiti için ön çalışma yapıldı. Ayrıca gıda güvenliği, gıda krizi ve Akdeniz'de gıda güvencesi, kuraklık, suyun daha verimli kullanımı, iklim değişikliği, tarımda kadın konuları ele alındı. Toplantıya ilişkin bir
açıklama yapan TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, KKTC'nin, Türkiye için çok önemli olduğunu belirterek, "Bu toplantının burada gerçekleşmiş olması bizim için büyük önem taşımaktadır. Akdeniz ülkeleri çiftçi liderleri kriz paketine tarım sektörünün de dahil edilmesi için mücadele edeceklerdir" dedi. AB'nin komşu ülkelerin ilişkilerini geliştirmek için 12 milyar Euro'luk bir bütçe ayırdığını belirten Bayraktar, "Bu işbirliğini, sorunları aynı olan ülkelerin bu sorunlarının aşılması noktasında fevkalade önemli görüyoruz. 2007-2013 yılları arasında AB'nin komşuluk politikaları kapsamında kullandıracağı fonlardan bir kısmını Akdeniz ülkeleri ortak proje oluşturacak ve bu kaynakları kırsal kalkınma için kullanacaktır. İstihdama ve çiftçilerin refahının artmasına yardımcı olacak, çok daha önemlisi kalkınma noktasında görülen adaletsizliğin ortadan kaldırılmasına yardımcı olacak olan bu projelere hep birlikte imza atmalıyız" diye konuştu.


Son yıllarda dünyada tarımın öneminin yeniden keşfedildiğini ve öncelikli bir sektör haline geldiğini belirten Bayraktar, "Bilindiği üzere, dünya nüfusu giderek artmaktadır ve 2050 yılına kadar, dünya nüfusunun 9 milyara ulaşacağı tahmin edilmektedir. Dünya nüfusundaki artışın yanı sıra son yıllarda yüksek enerji fiyatları sebebiyle bioyakıtlara olan ilginin artması, küresel iklim değişikliği, bazı ülkelerdeki gelir artışları, tüketim alışkanlıklarının değişmesi gibi faktörlerle tarımın stratejik önemi
dünyada daha net hissedilmiş, gıda güvencesinin sağlanması öncelikli konular arasında yer almıştır" ifadelerini kullandı.

iha
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2008 Pazar 13:02:36
Güncelleme :30 Kasım 2008 Pazar 13:13:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?