16
Eylül
2024
Pazertesi
ANKARA

işte Atılgan ve Zıpkın

Aselsan tarafından TSK için üretilen alçak irtifa hava savunma sistemi KMS’nin 10 adetlik 1. partisi teslim edildi. Sisteminin kullanıldığı "Atılgan" zırhlı aracı ile "Zıpkın" adlı aracın teslim törenine Başbakan da katıldı

Aselsan tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) için üretilen Kaideye Monteli Stinger (KMS) Projesi’nin 10 adetlik 1. partisi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök’ün de katıldığı bir törenle Savunma Sanayi Müsteşarlığı’na teslim edildi. Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, törende yaptığı konuşmada, Türkiye’nin bağımsız bir savunma sanayi kurma gayretlerinin, cumhuriyetin kuruluşundan beri devam ettiğini belirterek şunları söyledi: "Bugün gelmiş olduğumuz aşamayı tam bir başarı olarak ifade edemiyorum. Türk savunma sanayinin milli ihtiyaçları karşılama oranı bütün gayretlere rağmen yüzde 25’lerde kaldı. Türkiye’ye eşdeğer savunma harcamaları olan İspanya, Güney Kore ve İsrail’de bu oran yüzde 50-80’dir. Türkiye’nin yıllık ortalama 3 milyar dolarlık modernizasyon harcaması var. Bugün TSK envanterine alınan KMS sistemleri bu alandaki potansiyelimizin en somut kanıtıdır. Türk savunma sektörü, savaş uçakları ve helikopterler dışında hemen her alanda özgün ürünler ortaya koyarak TSK’nın ihtiyaçlarını karşılayabilecek potansiyeldedir. Kara araçlarından, harp gemilerine, insansız hava araçlarından, güdümlü füzelere kadar geniş bir yelpazede çok önemli projelerde ciddi adımlar atmaktayız. "

26 ülkeye ihraç yapıyoruz

Aselsan Genel Müdürü Necip Kemal Berkman da 29 yıl önce temeli atılan Aselsan’ın, bugün çağın modern ordularında bulunmayan bir çok sistem ve teçhizatı yüzde 80’e yakını Türk mühendis ve işçisinin özgün tasarımları olarak ulusal savunmanın hizmetine sunduğunu kaydetti. Aselsan ürünlerinin 26 ülkeye ihraç edildiğini ifade eden Berkman, bu ürünlerin fiyat ve teknoloji açısından yurt dışında yabancı firmalarla rekabet edebilecek özellikte olduğunu vurguladı. Aselsan Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Karadeniz, teslimi yapılan KMS sistemi hakkında bilgiler verdi. Sistemi tanıtıcı filmin izlenmesinin ardından KMS sisteminin kullanıldığı "Atılgan" zırhlı aracı ile "Zıpkın" adlı araç alkışlar eşliğinde Savunma Sanayii Müsteşarlığı’na teslim edildi.

İlk milli hava savunma sistemi KMS nedir?

Stinger füzesini 4 saniyede fırlatıyor

Isıya duyarlı stinger füzesi, akıllı füze atar sistemi KMS ile daha yüksek bir performansa ulaşıyor. Stinger’in omuzdan kullanılması halinde iyi bir atıcı en erken 30 saniye içinde hedefe yönelirken, KMS sistemi 4-5 saniye içinde füze atabiliyor. İlk milli hava savunma sistemi olan KMS’nin Atılgan (M113 A2 zırhlı aracı) ile Zıpkın (Land Rover) modelleri 6 kilometre menzil ve 3 bin metre irtifada kullanılabiliyor. 256 milyon dolar tutarındaki proje kapsamında 2008 yılına kadar 4’er aylık periyotlarla Kara Kuvvetleri’ne 70 Atılgan, 35 Zıpkın, Deniz Kuvvetleri’ne 11 Zıpkın ve Hava Kuvvetleri’ne de 32 Zıpkın’ın teslim edilecek. KMS’nin tasarımı yüzde 100 yerli. Sistem akeri üsler, boğazlar, Anıtkabir gibi önemli merkezlerin savunmasını yapacak.

aa
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2004 Cumartesi 16:12:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?