22
Aralık
2024
Pazar
ANKARA

Kaplıcalar yarı yıl tatilinin gözdesi

Çok sayıda hastalığa iyi geldiğine inanılan termal kaplıcalarda yarı yıl tatili için rezervasyonlar günler öncesinden dolarken ,hazırlıklarını tamamlayan işletmeciler ''şifa bulmak'' için gelecek müşterilerini beklemeye başladı.

15 günlük yarı yıl tatilinde, kaplıca merkezlerindeki otel, termal tesis ve pansiyonların doluluk oranları önemli miktarda arttı, bir çoğunda rezervasyonlar günler öncesinden doldu. Genellikle kış aylarında tercih edilen kaplıcalar, hem ekonomik hem de kültürel anlamda bulundukları il ve ilçelerin tanınmasına da önemli katkı sağlarken, doluluğun doruk noktaya çıktığı yarı yıl tatillerinde günlük fiyatlar 30-130 YTL arasında değişiyor.

Türkiye genelinde birçok ilde bulunan termal kaplıcalar, çeşitli hastalıkların tedavisinde yardımcı unsur olarak ''şifa dağıtırken'', bünyesindeki kükürt oranları ve sıcak-soğuk (şok) uygulamalarla cildi canlandırarak, güzelliğe de katkı sağlıyor.

-ŞİFA KAYNAĞI-

Niğde'ye 75 kilometre uzaklıkta, Ulukışla-Adana yolu civarında bulunan Çiftehan kaplıcasının, romatizma, kadın, sinir, deri hastalıkları, karaciğer ve safra kesesi hastalıklarının tedavisinde faydalı olduğu belirtildi.

Tesisleri kiralayan işletmenin genel müdürü Göksel Akçam, Çiftehan Kaplıcaları'na başta çevre iller olmak üzere, Türkiye'nin her yerinden vatandaşların geldiğini söyledi.

Çiftehan Kaplıcaları'nın Türkiye'deki mineral konsantrasyonu açısından en yüksek değerlerden birine sahip olduğunu belirten Akçam, 350 metrelik kuyudan günde 2 milyon litre su elde ettiklerini, su sıcaklığının kaynağında 54 derece olduğunu ifade etti.

Akçam, kaplıca suyunun acı, tuz miktarının az olduğunu belirterek, bu özelliğin böbrek rahatsızlığı olanlarda etkili olduğunu ifade ederek, Sağlık Bakanlığı endikasyon raporlarına göre Çiftehan Kaplıcalarının, cilt rahatsızlıkları, romatizma, kaza ve spor yaralanmalarında dokunun çabuk iyileşmesi ile bel ve boyun fıtıklarının tedavisine iyi geldiğini, içme suyu olarak da karaciğer, safra kesesi ve bağırsakların daha iyi çalışmasına katkı sağladığını kaydetti.

Akçam, soğuk kış günlerini sıcak ortamda geçirmek isteyenlerin yarı yıl tatili öncesi rezervasyonları bir ay öncesinden yaptırdığını da kaydetti.

-KIZILCAHAMAM KAPLICALARI-

Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde bulunan ve ismi ile özdeşleşen termal kaynaklar da Türkiye'nin en önemli kaplıcaları arasında yer alıyor.

Daha çok Haziran-Ekim ayları arasında ziyaretçi akınına uğrayan kaplıcalarda yarı yıl tatilinin girmesi ile otel, pansiyon ve tesislerin doluluk oranı yüzde 100'e ulaştı.

Belediye Kızılcahamam Kaplıcaları Müdürü Hüseyin Gökduman, kaplıcanın romatizma başta olmak üzere bir çok haslığa iyi geldiğini belirterek, su sıcaklığının 36 ile 50 derece arasında değiştiğini ifade etti.

Her yıl bu dönemde kaplıcaların doluluk oranının önemli miktarda arttığını anlatan Gökduman, günübirlik ziyaretçiler ile birlikte ilçede önemli bir hareketlilik yaşandığını kaydetti.

Termal tedavinin cilt hastalıklarına iyi geldiğini ifade eden Gökduman, havuzlara giriş ücretinin kişi başı 3.5 YTL, 2 kişinin günlük konaklama ücretinin ise otellerde 70 YTL'den başladığını söyledi.

Gökduman, kaplıca suyunun içilerek, karaciğer, safra kesesi, mide, bağırsak ve metabolizma hastalıklarına, banyo yapılarak ise kalp, dolaşım bozuklukları, romatizma hastalıkları üzerinde etkili olduğunu ifade etti.

-ILGIN KAPLICASI-

Konya ilçe merkezinin 2.5 kilometre batısında Hamam Dağı eteklerinde bulunan Ilgın kaplıcası ise hastaların ''şifa'' kaynağı konumunda bulunuyor.

Ilgın Kaplıcaları Müdür Yardımcısı Hasan Yıldırım, yarı yıl tatili boyunca doluluk oranlarının yüzde 100 olduğunu belirterek, tüm vatandaşları doğal kaynaklardan yararlanmaya davet etti.

Fiyatların çok cazip olduğunu anlatan Yıldırım, 5 kişinin kalabileceği apart dairelerin 45 YTL, 2 kişinin kalabileceği tek odaların 30 YTL olduğunu belirtti.

Yıldırım, potasyum, sodyum, amonyum, kalsiyum, magnezyum, demir, alüminyum, klorür, nitrat, sülfat ve hidrokarbonat gibi kimyasal özellikleri içinde taşıyan şifa kaynağı kaplıca sularının berrak, renksiz ve kokusuz olduğunu da kaydetti.

-HARUNİYE KAPLICASI-

Osmaniye Düziçi ilçesinin 15 kilometre kuzeyinde Ceyhan Nehri kenarındaki Kuşçu Köyünde bulunan kaplıcanın İstanbul Üniversitesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Anabilim Dalı Balneoloji Laboratuvarı'nda yapılan incelemeler sonucunda doğal sıcaklığının 32 derecenin üzerinde olduğu tespit edilerek termomineral sular gurubuna alındığı bildirildi.

Haruniye Kaplıcaları Müdürü Eyüp Batçık, yeni tanınmalarına karşın rezervasyonlarının şimdiden tatilde yüzde 70'e ulaştığını belirterek, yeni bir kaplıcayı keşfetmek isteyenleri Haruniye kaplıcasına davet etti.

Kaplıca suyunun banyo olarak kullanıldığında, bel ağrısı, ortopedik ameliyat ve kırıklar sonrası rehabilitasyonunda etkili olduğunu belirten Gedik, içme suyu olarak kullanıldığında ise mide ve ince bağırsak fonksiyonel rahatsızlıkları, kronik ve tekrarlayan ülser, böbrek ve idrar yolu taşlarının önlenmesi, taş kırma ve taş ameliyatları sonrası, kronik idrar yolları iltihapları rahatsızlıklarına iyi geldiğini kaydetti.

Gedik, ayrıca suyun içeriğinde bulunan kalsiyum nedeniyle kalsiyum yetersizliğine bağlı olarak ortaya çıkan osteoporoz hastalığında da etkili olabileceğinin inceleme raporlarında belirtildiğini ifade etti.

Ajanslar
Yayın Tarihi : 24 Ocak 2008 Perşembe 11:06:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?