Türkiye'de her yıl yaklaşık 3 bin kişinin kemik iliği nakli için sıra beklediği, hastaların yarısından fazlasının nakil için sıra beklerken yaşamını yitirdiği bildirildi.
Bayındır Hastanesi Hematoloji ve Kemik İliği Nakli Bölüm Başkanı Doç. Dr. Süleyman Dinçer, kemik iliği nakil merkezlerindeki yatak ve uzman hekim sayısı yetersizliği nedeniyle her yıl binlerce kişinin kemik iliği nakli yaptıramadıklarını söyledi.
Türkiye'de her yıl yaklaşık 3 bin kişinin kemik iliği nakli için talepte bulunduğuna dikkati çeken Dinçer, yılda sadece 600-700 hastaya nakil yapılabildiğini, nakil yapılamayan hastaların alternatif tıbbi tedavilerle ömürlerinin uzatılmaya çalışıldığını vurguladı.
Türkiye'de bir hastanın yaklaşık 1 yıl kemik iliği nakli için sıra beklediğine dikkati çeken Dinçer, "Sıra bekleyen hastaların yarısından fazlası, bu süreçte hayatını kaybediyor" diye konuştu.
Nakil sürecinde hastanın enfeksiyon almasının çok riskli olduğuna dikkati çeken Dinçer, "Kemik iliği nakli yapılan hastaların yüzde 10-15'i de enfeksiyon nedeniyle yaşamını yitiriyor" dedi.
Dinçer, kemik iliği naklinin, Türkiye'de yaklaşık 50 bin, ABD'de 300 bin dolar, Avrupa'da ise 150 bin Avro'ya mal olduğunu söyledi.
Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Muhit Özcan da Türkiye'deki ihtiyaca cevap verebilmek için hematolog uzmanlarının sayısının artırılması gerektiğini belirterek, "Türkiye'de sadece 150 hematolog var. Bu sayının en az 750-800 olması lazım" dedi. İngiltere'de ve Almanya'da bin, ABD'de de ise 6 binin üstünde hematoloji uzmanı olduğunu ifade eden Özcan, "ABD, nüfus olarak bizim 4 katımız ama bu alandaki hekim sayımız ise 40 katı" diye konuştu.