Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı, çay ve dereler ile çevresindeki kuyulardan elde edilen sularla sebze üretimine izin vermeyecek.
Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, numunelerinde koli basili ve ağır metal belirlenen Ankara Çayı, Çubuk Çayı, Kayaş Çayı, İvedik Deresi, İmrahor Deresi ve bağlı kolları ile bölgede açılan kuyulardan elde edilen su ile sulanan bahçe ve tarlalarda sebze üretimini engellemek amacıyla bir komisyon kurulacak.
Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı'nın çağrısı üzerine, konuyla ilgili Sağlık İl Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü, Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğü, DSİ, ASKİ ile ilçe belediyeleri ortak eylem planında birlikte hareket etme kararı aldılar.
Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı Fatih Hatipoğlu, geçtiğimiz yıllarda İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu Kararı ile Ankaralıların temiz ve sağlıklı sebze tüketebilmelerini sağlamak için kirli sularla yetiştirildiğini saptadıkları ürünleri imha yoluna gittiklerini belirtti.
Ankara Çayı, Çubuk Çayı, Kayaş Çayı, İvedik Deresi, İmrahor Deresi ve bağlı kolları ile tarla ve bahçelerdeki kuyulardan alınan numunelerde koli basili tespit edildiğini hatırlatan Hatipoğlu, Ankara Çayına 400 metre mesafedeki kuyulardan alınan su örneklerinde bile koli basiline rastlandığını ifade etti.
Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı'nca bölgedeki bahçe sahiplerinin, çiğ tüketilen sebze ekimi yapmamaları konusunda sürekli uyarıldığını anlatan Hatipoğlu, Valiliğe, İl Tarım Müdürlüğü'ne, İlçe Belediyeleri'ne, İlçe Kaymakamlıkları'na yazılar yazılarak çaydan ve ruhsatsız kuyulardan sulama yapılmasının engellenmesi için defalarca girişimde bulunulduğunu ancak bir türlü istenen sonucun alınamadığını kaydetti.
Uyarıların dikkate alınmadığını, insan ve toplum sağlığını tehdit eden tarımsal faaliyetinin devam ettirildiğini kaydeden ve bu nedenle de köklü çözüm arayışına yöneldiklerini ifade eden Hatipoğlu, bu çerçevede İl Sağlık Müdürlüğü, İl Tarım Müdürlüğü, İl Çevre Orman Müdürlüğü, Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü, Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğü, DSİ, ASKİ ve ilçe belediyelerin ilgili birimlerinin yer aldığı bir komisyon oluşturulduğunu bildirdi.
-TARIM ALANLARINDA TESPİT ÇALIŞMASI-
Hatipoğlu, geniş katılımlı bu komisyonun çay ve dereler ile çevresinde açılan ruhsatlı ve ruhsatsız kuyulardan sulanan arazileri belirleyeceğini kaydetti.
Hatipoğlu, ''İlgili kurumların raporları doğrultusunda çıkacak sonuca göre, uygun tarıma yönlendirme, uygun olmayan yerlerde tarımın yasaklanması, arazinin park bahçe alanı, sanayi bölgesi ilan edilmesi veya imara açılması gibi alternatifler değerlendirilecek'' dedi.