16
Eylül
2024
Pazertesi
ANKARA

Kızılay Başkanı ve altı yönetici mahkemelik

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Türkiye Kızılay Derneği’nin ihtiyadi tedbir kararına rağmen yapılan Olağanüstü Genel Kongresi konusunda Kızılay Genel Başkan Talat Yılmaz ve altı yönetim kurulu üyesi hakkında dava açtı.

Soruşturmayı tamamlayan Cumhuriyet Savcısı Abbas Özden’in asliye ceza mahkemesine açtığı davanın iddianamesinde, sanıkların ‘ihtiyati tedbir kararına muhalefet’ten birer aydan altışar aya kadar hapsi isteniyor.

Soruşturma tamamlandı

Türkiye Kızılay Derneği eski Başkanvekili Özbek Saran’ın suç duyurusu üzerine konuyla ilgili soruşturma başlatılmıştı.

İddianamede, ‘Kızılay Genel Başkanı Talat Yılmaz, yönetim kurulu üyeleri Sirel Atay, Ahmet Haldun Ertürk, Ahmet Lütfi Akar, Hüseyin Ataman Yalgın, Heybet Terece ve Tekin Küçükali’nin olağanüstü genel kongrenin 7 ağustos 2004’te, çoğunluk sağlanamadığı takdirde ise 15 ağustos 2004’de yapılmasına karar verdikleri’ hatırlatıldı.

İddianamede ayrıca, kararın ilanının ardından eski Kızılay yöneticilerinin Ankara Sekizinci Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurdukları, mahkemenin de kongrenin yapılmasının ‘Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nun (HUMK) 101 ve devamı maddelerince ihtiyati tedbir yoluyla durdurulması’na karar verdiği anımsatıldı.

İhtiyati tedbir kararının Kızılay yöneticilerine tebliğ edilmesine rağmen, sanıkların bu karara muhalefet ederek 7 ağustosta kongreyi yaptıkları ve derneğin yeni yönetim kurulu üyelerini belirlediklerine dikkat çekilen iddianamade, Başkan Yılmaz ve yönetim kurulu üyeleri Atay, Ertürk, Akar, Yalgın, Terece ve Küçükali hakkında ‘HUMK’ın ihtiyati tedbir kararına uymama suçunu düzenleyen 113/A. maddesi uyarınca’ birer aydan altışar aya kadar hapis istendi.

Talat, yeniden başkan seçilmişti

Kızılay’ın ihtiyadi tedbir kararına rağmen yapılan olağanüstü genel kongresinde, mevcut Başkan Talat Yılmaz geçerli tüm oyları alarak yeniden genel başkan seçilmişti.
kenthaber-ajanslar-istanbul
Yayın Tarihi : 8 Kasım 2004 Pazartesi 16:44:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?