Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali, Türk Kızılayı'nın kurbanı gerçek manada kesen, tüm etini değerlendiren ve bunu da yoksula tek elden ulaştıran kuruluş olduğunu belirterek, "Hak için kurbana evet, küp için kavurmaya hayır. Şiddetle kınıyorum, küp için kurban kesenleri" dedi.
Türk Kızıyalı Genel Başkanı Küçükali, Kurban Bayramı dolayısıyla başlatacağı 'Kurbanlarınız Kızılay İle Gerçek Amacına Ulaşır' kampanyasını tanıttı. Dedeman Otel'deki toplantıda konuşan Küçükali, Kızılay olarak hiçbir şekilde bu kurban ibadetinden bir kazanım elde etme anlayışları olmadığını söyledi. Vekaletle verilen kurbanların bazı zorlukları olduğunu belirten Küçükali, belirgin bir ibadet biçimini ortaya koymak gerektiğini söyledi.
Hayırlı ve anlamlı olsa bile başka bir amaç için, kurbandan gelir elde etmemek gerektiğini ifade eden Küçükali, "Her ne maksatla olursa olsun, ibadeti gelire dönüştürmemek lazım" diye konuştu.
Kurbanı amacına uygun şekilde dağıtmanın da önemine işaret eden Küçükali, bu dağıtımı yaparken insanların onurunun incitilmemesi gerektiğini, insan onurunu korumanın kurban ibadetinin olmazsa olmazı olduğunu vurguladı. Gerçek ihtiyaç sahipleriyle ilgili 700 şubesiyle Kızılay'ın en iyi envantere sahip olduğunu belirten Küçükali, kurban olarak kesilen hayvana da eziyet edilmemesi gerektiğini söyledi.
Kurban keserken çevrecilik gibi insancıl hassasiyetleri bütünüyle uygulamak gerektiğini ifade eden Küçükali, "Kurbanlar kesiliyor, ortada bir sürü yarar yaramaz şeyler görünüyor. Bir bakıyorsunuz ortalık kan revam içinde, pislik, sinekler, kokudan geçilmiyor, belediyeler uğraş içine giriyor. İnsanlar bahçelerde kesmeye çalışıyor. Bir de bakıyorsunuz ki, bir insanın elinde poşet, içine doldurmuş sıcak eti, komşularına dağıtıyor. Veterinerler diyor ki, 'böyle bir eti poşetin içinde bir eve götürürseniz,
milyonlarca bakteriyi o insanın evine taşımış olursunuz'" şeklinde konuştu.
Küçükali, kesimlerde hijyen koşullarının uygulanması gerektiğini, görsel kirliliği ortadan kaldırmak gerektiğini belirterek, böylesine insancıl bir ibadetin bazı kesimlerce sorgulanmasının kaçınılmaz hale geleceğini söyledi. Bu konulara dikkat edilmemesi durumunda AB sürecinde kurban ibadetinin aleyhinde argümanlar oluşmaya başlayacağını ve bunların ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.
Vekalet sistemi, yani insanın insana güvenerek emanet etmesi inancını da korumak gerektiğini belirten Küçükali, Türk Kızılayı olarak bu bağışları 'kimsenin ulaşamadığı, kimseye ulaşamayan' insanlara götürdüklerini söyledi. Kurbanın kesilmesinin yanında etinin yoksula götürülmesi şartını da hatırlatan Küçükali, kurban kesilmesi ile hayvancılık sektörünü de yukarı çekmek gerektiğini, ibadetin koyuluşunun esaslarından birinin de muhtemelen bu olduğunu söyledi.
"HAK İÇİN KURBANA EVET, KÜP İÇİN KAVURMAYA HAYIR"
"Hak için kurbana evet diyoruz ama küp için kurban kesenleri şiddetle kınıyorum" diyen Küçükali, "Dolayısıyla biz Hak için kurbanı kesiyoruz. Ama küp için değil, yoksul için dağıtmak üzere Türkiye'deki vekaletle kurban kesmek isteyen insanlara duyuruda bulunmak istiyorum. Türk Kızılayı kurbanı gerçek manada keser, gerçek manada tüm etini değerlendirir ve bunu da yoksula tek elden ulaştıran kuruluştur" dedi.
Kurbanını Türk Kızılayı'na emanet eden insanların, sadece Türkiye'de değil dünyanın başka fakir yerlerinde de kendi kurban etinin yendiğini bilmesi gerektiğini belirten Küçükali, Afrika ülkelerine gönderilen konserve kutularından da örnek gösterdi. "Hak için kurbana evet, küp için kavurmaya hayır" diyen Küçükali ayrıca, belirledikleri kurban bedelinin de 260 YTL olduğunu bildirdi.
Et ve Balık Kurumu Genel Müdürü Bekir Ulubaş ise, kurban kesmek isteyenlerin, kurbanlarının en iyi koşullarda kesilmesini istemelerinin en tabi hakları olduğunu belirterek, kurum olarak 4 gün içinde kendileri ile anlaşma yapan tüm kurumlar ve Türk Kızılayı'nın kurbanlarını keseceklerini söyledi.
Ulubaş, Türk Kızılayı ile yüzde 50 artırma opsiyonlu 6 bin büyükbaş hayvan kesimi için anlaştıklarını, diğer kurumlarla birlikte toplam 10 bin baş sığır keseceklerini bildirdi. Ulubaş, besicilerden kulak küpeli, menşei belli olan, sağlıklı hayvanları alacaklarını da belirterek, kurum olarak besicilik için garanti pazar olduklarını söyledi.
Tosun etini kilogramı 9.5 YTL'den, inek etini de kilogramı 8.5 YT'den alacaklarını belirten Ulubaş, besicilere ödemenin yüzde 50'sini peşin, kalanını da sonraki ay başında yapacaklarını söyledi.