22
Aralık
2024
Pazar
ANKARA

Kredi kartı sayısı 10 yılda % 800 arttı

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Tüketici Hakem Heyetleri'nin kararlarına rağmen bankaların kredi kartları ücreti almaya devam ettiğini belirterek, vatandaşların mutlaka buna itiraz etmesi gerektiğini söyledi.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken yaptığı açıklamada, kredi kartlarından ücret almaya devam eden bankaların şikayet edildiğini kaydetti. Palandöken, "Tüketici Hakem Heyetleri'nin ve yargının kararlarına rağmen bankalar kredi kart ücreti almakta ısrar ediyorlar. Vatandaşlarımız kart ücretlerine mutlaka itiraz etmeliler. İtirazlarının ilgili bankalar tarafından kabul edilmemesi halinde kaymakamlıklardaki Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne başvurarak, haklarını sonuna kadar aramalılar" dedi.

Kredi kartı sayısının 10 yılda yüzde 800 artığını ifade eden Palandöken, "Bankalara yapılan 1 milyon 825 bin şikayetin yüzde 72'si banka kartları ve kredi kartları hakkında. Kredi kartları şikayetlerinin yarıdan fazlası da ücret ve komisyonlara itiraz şeklinde yapılmış. Şu an 25 ile 45 YTL arasında alınan kart ücretleri az gibi görünse de bankalar için ciddi gelir kapısı olmuş. Kart sayısı 10 yıl içinde yüzde 800 artarak ülke genelinde 41 milyonu geçmiştir. Basit bir hesapla bankalara sadece kart ücreti
olarak yılda 1 ila 1,5 milyar YTL aktarıyoruz" ifadelerini kullandı.

Dar gelirli vatandaşların mağdur olduğunun da altını çizen Palandöken, konuşmasını şöyle noktaladı:

"Artık bu çağda bankalarla çalışmamak mümkün değil. Ama bankaların da bunu istismar etmemesi gerekiyor. Hesap işletim ücreti de insanımızı mağdur etmeye devam ediyor. Bankaların ortalama yıllık 40 YTL'den başlayan hesap işletim ücretlerini almamak için insanları otomatik fatura ödemelerini hesaplarına bağlamaya başladılar. Ama hala küçük hesap sahiplerinden bu konuda şikayetler durmuyor. Bankalar bu ücreti kaldırsınlar ya da belli bir limitin altını muaf tutsunlar. Fakat şu anda uygulanan muafiyet limiti bazı bankalarda tam tersi uygulanarak, hesabında binlerce lira parası olandan alınmıyor. Yıllık 40 YTL'yi bulan bu ücretlerden dar gelirli vatandaşımız son derece mağdur oluyor."

İHA
Yayın Tarihi : 19 Eylül 2008 Cuma 14:43:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?