16
Eylül
2024
Pazertesi
ANKARA

Makam odasında 'Ehram' sergisi

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, makam odasında konuklarını kabul ettiği oturma grubunda memleketi Erzurum’a has "Ehram"ı sergiliyor. Bakan Akdağ, konuklarından bu yönde gelen meraklı sorularını cevaplarken, ehram kullanmaları konusunda da tavsiyelerde bulunmaktan kaçınmıyor.

Doğu Anadolu Bölgesi’nde ve özellikle Erzurum’da kadınların vazgeçemediği yerel aksesuar olan ehram, Bakan Akdağ’ın makam odasında gerçekleştirdiği tüm kabullerde sohbet konusu oluyor. Ziyaretçiler bir yandan Bakan Akdağ’la sohbet ederken, bir yandan da oturma grubu üzerine serilen krem-kahverengi karışımı sanat eseri ehramdan gözlerini alamıyor.

Üzerinde Erzurum’u simgeleyen Çifteminareli Medrese, Saat Kulesi, Erzurum Kalesi ve Bar oynayan Dadaşların yer aldığı motiflerin bulunduğu ehram, Akdağ’ı ziyaret eden tüm konukların dikkatini çekiyor. Akdağ, önceki gün makamında kabul ettiği bir konuğunun sorusu üzerine, Erzurum’un geleneksel dokuma ürünü olan ehramın koyun yününden örüldüğünü ve kışın Erzurumlu kadınlar tarafından omuzlarını kapatmak veya başlarını soğuktan korumak için kullanıldığını söyledi.

Günümüzde ehram yapan pek fazla kişi kalmadığını anlatan Akdağ, "Ehram artık sipariş üzerine üretiliyor. Üzerindeki işlemeler de geleneksel Türk sanatıdır. Sadece Erzurum’da Kız Meslek Lisesi’nde üretiliyor. O da sipariş üzerine. Ülkemizde pek fazla bilinmiyor" dedi.

ankara
Yayın Tarihi : 2 Kasım 2004 Salı 10:06:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?