MHP Kırıkkale Milletvekili Osman Durmuş, Sağlık Bakanlığı Verem Savaş Dairesi'nin ihtiyaçtan fazla verem ilacı aldığını ve bu ilaçların miadının dolması nedeniyle Bakanlığın 500 bin YTL zarara uğradığını söyledi.
MHP Kırıkkale Milletvekili ve eski Sağlık Bakanı Durmuş, MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır'la birlikte Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Sağlık Bakanlığı'nın her yıl birçok yolsuzluk olaylarına sahne olduğunu öne süren Durmuş, ortaya koyacağı yolsuzluk iddiasının ise Verem Savaş Daire Başkanlığı ile ilgili olduğunu söyledi.
Verem Savaş Daire Başkanlığı'nın 2007 ilaç ihtiyaç listesini belirlemek üzere bir komisyon kurduğunu, komisyonun taslak ihale belgesinde tüberküloz tedavisinde kullanılan 100 bin adet streptomisin sülfat, 30 bin adet rifampicine süspansiyon ihtiyacının belirlendiğini kaydeden Durmuş, buna karşın Daire Başkanı Feyzullah Gümüşlü'nün, keyfi bir yaklaşımla komisyonun evrakında tahrifat yaptığını iddia etti.
Durmuş, Gümüşlü'nün spreptomisin sayısı olan 100 binin üzerini çizerek 500 bine çıkardığını, 30 bin adet olarak belirlenen rifampicin süspansiyon sayısını ise 10 kat artırarak 300 bine yükselttiğini ileri sürerek, diğer kalemlerde de benzer keyfiliğin yapıldığını iddia etti.
İlaçların üretim tarihinden itibaren belirli bir sürede tüketilmesi zorunluluğu bulunduğunu kaydeden Durmuş, bu ilaçlar arasında miadı Kasım 2008'de dolanlar bulunduğuna işaret etti. 2008 sonu itibariyle bunların ancak 30 bininin tüketilebileceğinin anlaşıldığını bildiren Durmuş, ana depoda kalan ve miadı dolduğu için imha edilecek olan 30 bin ilaç bulunduğunu söyledi.
Durmuş, bu nedenle Sağlık Bakanlığı'nın 500 bin YTL zarara uğratıldığını savunarak, "Burada soru şudur: İhticayın 10 katı fazla ilacın alınması ve süresi sınırlı olan ilaçların elde kalması ile hangi ilaç kurumlarına haksız para aktarılmış veya bunun karşılığında ne menfaat temin edilmiştir. Olayın örtbas edilmesi için bütün bakanlık seferber olmuş ve Bakan da bu olayın örtbas edilmesine onay vermiştir" diye konuştu.
Bu olaya Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı ve Sağlık Bakanlığı Dış İlişkiler Daire Başkanlığı'nın da alet edildiğini öne süren Durmuş, bunun yazışmalardan anlaşıldığını söyledi. Olayın, savcılığa intikal ettirileceği yerde Afganistan'a hibe düzenlemesi altında örtülmek istendiğini iddia eden Durmuş, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ı bu konuda açıklama yapmaya ve aklanmaya davet etti.
Basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Durmuş, 'Bu ilaçlar Afganistan'a mı hibe edildi' sorusu üzerine ilk yazışmanın gerekçesinin farklı olduğunu ancak ikinci yazışmada Afganistan'da sel felaketi ve toprak kayması olduğu belirtilerek ilaçların Afganistan'a gönderileceğinin ifade edildiğini kaydetti. Durmuş, "Sel felaketine gönderilecek ilaç verem ilacı değil antibiyotiktir, pansuman malzemesidir" dedi.
Durmuş, Verem Savaş Daire Başkanlığı'nın bu ilaçları tedavi şemasından çıkardığını ancak daha sonra yeniden bu ilaçlardan talep ettiğini belirterek ortada bir çelişki ve yolsuzluk bulunduğunu ileri sürdü.