ANKA Ajansı Onursal Başkanı, gazeteci ve yazar Müşerref Hekimoğlu, ölümünün dördüncü yılında Ankara’daki mezarı başında anıldı.
Hekimoğlu’nun ölüm yıl dönümü nedeniyle Cebeci Asri Mezarlığı’ndaki kabri başında tören yapıldı. Törene Hekimoğlu’nun dostları, okurları, ANKA Ajansı çalışanları ve gazeteciler katıldı.
ANKA Ajansı Genel Müdürü Veli Özdemir, yaptığı konuşmada, Müşerref Hekimoğlu’nun gazeteciliği ve gazeteciliğe bakış açısını anlattı. Özdemir, "Sayın Hekimoğlu ilkeli bağımsız gazeteciliğin en önemli isimlerinden biriydi. Aynı zamanda gazeteciliğin kadın önderlerindendi. Özgür ve bağımsız habercilik ilkesini her koşulda yaşama geçirdi. Bağımsız çizgiye sahip, objektif haberciliği ilke edinen, ulusal çapta ve rekabet edebilir bir basın kuruluşu oluşturup yaşatmak için büyük mücadele verdi. Sayın Hekimoğlu’nun bu mücadelesini şimdi bizler sürdürüyoruz. Her geçen gün özlemle andığımız ve aradığımız Sayın Hekimoğlu’nun amaç ve ilkelerini sonuna kadar yaşatacağız" diye konuştu.
-GAZETECİLİĞİN KADIN ÖNCÜLERİNDENDİ-
Müşerref Hekimoğlu, 1921 yılında İstanbul’da doğdu ve öğreniminin ardından gazeteciliğe 1948 yılında Hayat Dergisi’nde başladı. Hekimoğlu, İstanbul’da Yeni Sabah, Akşam, Cumhuriyet gazetelerinde köşe yazarı olarak çalıştı, 27 Mayıs 1960’tan sonra gazeteciliği Ankara’da sürdürdü.
Eşi Kuvvet Başarır’la birlikte Öncü Gazetesi’ni de çıkaran Hekimoğlu, 1972 yılında kurulan ANKA Ajansı’nın kurucuları arasında yer aldı. Altan Öymen’in milletvekili olmasının ardından 1977 yılında Ajans’ın Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Genel Müdürlüğü görevini devralan Hekimoğlu, 2004 yılında ise ANKA’nın Onursal Başkanı oldu.
Hekimoğlu’nun "27 Mayıs’ın Romanı", "Başkent Günleri", "Suna Kan: Öz Şarkısını Duyuran Keman"ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kitabı ve Almanca’dan Türkçe’ye çevirileri bulunuyor.
Sürekli basın kartı sahibi olan Hekimoğlu, Cumhuriyet Gazetesi’nin "Ankara ANKA" adlı köşesinde ve Cumhuriyet Dergi’de haftalık yazılar kaleme alıyordu. Müşerref Hekimoğlu, Mimoza Dergisi’nin Cumhuriyet’in 75’inci yılı kutlamaları dolayısıyla yaptığı "75 Yılda 75 Başarılı Kadın" anketinde "Gazetecilik Mesleğinin Kadın Öncüsü" olarak ödüle layık görülmüştü.
Hekimoğlu 83 yaşında karaciğer ve kalp yetmezliği nedeniyle yaşama gözlerini yummuştu. Cumhuriyetin ilk kadın gazetecilerinden olan Müşerref Hekimoğlu, meslek yaşamında, "bağımsızlık, eşitlik ve özgürlük" değerlerini ve Cumhuriyetin devrimci ilkelerini savundu. Gazetecilikte temel işlevin "haber verme" ve "bilgilendirme" olduğuna inanan, haberde "doğruluk" ve "tarafsızlık" kaygısını önde tutan Hekimoğlu, araştırmacı gazeteciliği önde tutan ve toplumdaki çeşitliliği anlamaya çalışan bir çizgiyi savundu.