Ülkemizdeki nar suyu fabrikalarında posa olarak çöpe atılan nar çekirdeği, Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğretim elemanları ile bir kozmetik firmasının yürüttüğü ortak çalışmalar sonucunda ekonomiye kazandırıldı.
Nar çekirdekleri, bir dizi işlemden geçirilerek yağı çıkarıldı ve cilt nemlendirici krem olarak üretildi. Sağlık Bakanlığı Kozmetik Şube Müdürlüğü’nden hem üretim hem de satış izni alınan krem önümüzdeki günlerde piyasaya çıkacak. Aynı çalışma kapsamında ayrıca, insanların günlük nar ihtiyacını karşılayacak yumuşak kapsül de üretildi.
Üniversitenin bilgi birikiminin sanayiye aktarılarak katma değer yaratılmasına yönelik güzel bir çalışma, Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğretim elemanları ile yerli bir kozmetik firması tarafından gerçekleştirildi. Üniversite-sanayi işbirliğine örnek olabilecek çalışma ile, daha önce çöpe atılan nar çekirdeklerinden, cildi nemlendirici bir krem ile insanların günlük nar ihtiyacını karşılayacak yumuşak kapsül üretildi. Her iki ürün de Sağlık Bakanlığı’ndan üretim ve satış izni aldı.
İnsanların severek tükettiği bir meyve olan ve Türkiye’de bolca kültürü yapılan nar’ın çöpe atılan bölümlerinin ekonomiye kazandırılmasını amaçlayan çalışma, Eczacılık Fakültesi Farmasötik Botanik Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Maksut Coşkun ile yine aynı Üniversitenin Eczacılık Fakültesi mezunlarından ve Türkiye İlaç Sanayi Derneği Genel Sekreteri Uzm. Ecz. Kemalettin Akalın tarafından başlatıldı.
Çalışmaya Eczacılık Fakültesi Farmasötik Teknoloji Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Nilüfer Tarımcı ve Ecz. Gülin Amasya, Farmasötik Botanik Anabilim Dalı’ndan Dr. Ecz. Ceyda Sibel Kılıç, Farmakognozi Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Murat Kartal ile doktora öğrencisi Uzm. Ecz. Mahmut Abu Assaker katıldı.
Çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Maksut Coşkun, son yıllarda nar çekirdeği yağının hem içerdiği doymamış yağ asitleri hem de antioksidan özelliği nedeniyle kozmetik ürünlerdeki kullanımının önem kazandığını, bu nedenle nar çekirdeğinden soğukta sıkma metodu ile elde edilen nar çekirdek yağını içeren bir el kremi hazırlandığını söyledi.
Hazırlanan bu formülün sağlıklı gönüllülerde cildi nemlendirme özelliklerinin tayin edildiğini ve ümit verici sonuçlara ulaşıldığını belirten Prof. Dr. Coşkun, geliştirilen bu el kremi formülü için Sağlık Bakanlığı Kozmetik Şube Müdürlüğünden hem üretim hem de satış izni alındığını kaydetti.
Bu kapsüllerden günlük bir adet alınması durumunda büyük bir narın sağlayacağı yararın elde edilebileceği, ürünlerin piyasa verilmesiyle büyük bir ilgi beklediklerini söyledi. Prof. Dr. Coşkun, yine bu çalışmayla ilgili olarak, çöpe atılan nar kabuklarının da püskürtülerek kurutulduğunu, bunun üzerindeki çalışmalarının devam ettiğini vurguladı.
Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü ile Nar Suyu Konsantresi hazırlama yönünde bir çalışma yürüttüklerini de belirten Prof. Dr. Coşkun, elde edilen nar suyu konsantresinin küçük ambalaj halinde gıda desteği olarak kullanılmak üzere piyasaya sürüleceğini vurguladı.
Nar(Punica granatum L.) biyolojik aktiviteleri nedeniyle son zamanlarda oldukça popüler olan ve özellikle meyve suyu şeklinde bolca tüketilmeye başlanan bir bitkidir. Nar bitkisi dikenli bir çalı veya küçük dallanmamış bir ağaç olup, Türkiye’de doğal olarak yetişmektedir. Akdeniz ikliminin egemen olduğu yerlerde yetişen nar bitkisinin kültürü yapılarak daha kaliteli nar meyvesi elde edilmektedir. Meyvede bol miktarda bulunan tohumlar sıkılarak meyve suyu elde edilmekte ve meyvelerin geri kalan kısmı atılmaktadır.