Memur-Sen'e bağlı Eğitim Bir-Sen'in anketine göre öğretmenlerin yüzde 65'i mesleklerini severek yaparken, memnun olmayanların gerekçesi ise gelirlerinin az olması.
Eğitim Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, 24 Kasım Öğretmenler Günü öncesi İlci Recidence Hotel'de düzenlediği basın toplantısında, "Öğretmenlerin Meslek Memnuniyeti Araştırması" sonuçlarını kamuoyuna açıkladı.
Ankette her bölgeden, o bölgenin karakteristik özelliklerini temsil ettiği düşünülen İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Gaziantep, Samsun ve Erzurum illerinin seçildiğini belirten Gündoğdu, bin 553 öğretmenle yüz yüze görüşülerek anket yapıldığını söyledi.
nkete katılan öğretmenlerin yüzde 52'sinin kadın, yüzde 48'inin ise erkek olduğunu vurgulayan Gündoğdu, anket sorularını cevaplayanların yüzde 70'inin 29-44 yaş aralığında bulunan öğretmenlerden oluştuğunu kaydetti. Gündoğdu, öğretmenlerin yüzde 65'inin mesleklerinden memnun olduğunu, yüzde 26'sının kısmen memnun olduklarını belirttiğini aktardı.
Gündoğdu, mesleklerinden memnun olmadıklarını ifade eden öğretmenler arasında memnuniyetsizlik sebepleri araştırıldığında ön plana çıkan en önemli memnuniyetsizlik nedeninin "gelir yetersizliği" olduğunu, öğretmenlerin yüzde 39'unun da "meslek yıpratıcı olduğu için" yanıtını verdiğini söyledi.
Gündoğdu, sözleşmeli öğretmenlerin yüzde 74'ünün öğretmenlik mesleğinden memnun olduklarını fakat sözleşmelilik durumundan rahatsızlık duyduklarını ifade ettiğini bildirdi. Gündoğdu, İstanbul'da çalışan öğretmenlerin yüzde 61'inin memnun, yüzde 8'inin memnun olmadığını ve yüzde 30'unun da kısmen memnun olduğunu, Ankara'da çalışan öğretmenlerin yüzde 58'inin memnun, yüzde 11'inin memnun olmadığını, yüzde 30'unun da kısmen memnun olduğunu, İzmir'de ise öğretmenlerin yüzde 75'inin memnun, yüzde 4'ünün memnun olmadığını ve yüzde 21'inin kısmen memnun olduğunu kaydetti.
Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 58'inin hak ettikleri geliri alamadıklarını belirttiğini aktaran Gündoğdu, "Çalıştığımın karşılığında hak ettiğim geliri aldığımı düşünüyorum yargısına, 'kısmen katılıyorum' diyenlerin oranı yüzde 24 olarak ortaya çıkıyor. Hak ettiği geliri aldığını düşünen öğretmenlerin oranı ise yüzde 18'dir. 'Öğretmenlikten aldığım ücret geçinmeme yetiyor' diyen öğretmenlerin oranı sadece yüzde 15 iken, 'kısmen yetiyor' diye cevap verenlerin oranı yüzde 27'dir. Gelirinin yetmediğini ifade eden öğretmenlerin oranı ise yüzde 58 gibi yüksek bir rakam çıkmıştır" dedi.
Ankette, televizyon dizilerindeki öğretmen profili hakkında öğretmenlerin düşünceleri de soruldu. Öğretmenlerin yüzde 38'i "Dizilerdeki öğretmen tiplemeleri kesinlikle bizi temsil etmiyor" cevabını verirken, "Olumlu tarafları da var ancak yetersiz" diyenlerin oranı yüzde 46 oldu. Dizilerdeki öğretmen profilinin "Öğretmenleri yeterince temsil ettiğini düşünüyorum" diyenlerin oranı ise yüzde 11 olarak ortaya çıktı. Öğretmenlerin yüzde 28'ine göre veliler öğretmenlerin tavsiyelerini dikkate alırken, yüzde
17'si velilerin kendi tavsiyelerini önemsemediklerini, yüzde 55'i ise veliler tarafından kısmen önemsendiklerini düşünüyor. Öğretmenlerin tatil için bütçelerinden pay ayırıp ayırmadıkları sorulduğunda, yüzde 68'i tatil için bütçelerinden pay ayıramadıklarını belirti. Öğretmenlerin yüzde 52'si iller arası yer değiştirme usullerini doğru bulmadıklarını söylerken, yüzde 47'si sicil amirlerinin verdiği notları objektif bulmadığını dile getirdi.