Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu yıl ilk defa ortaöğretimde başlattığı Çince dersi uygulaması, okulların açılmasıyla birlikte başladı. Daha çok Ticaret ve Turizm Meslek Liseleri'nde verilen Çince eğitiminden öğrenciler oldukça memnun kaldı.
Türkiye'de toplam 7 okulda, Ankara'da ise sadece bir okulda verilmeye başlanan Çince derslerine, Ankara Üniversitesi Çin Dili ve Edebiyatı mezunları giriyor. Ankara Anadolu Turizm Otelcilik ve Meslek Lisesi'nde başlayan Çince dersinde öğrenciler oldukça heyecanlı anlar yaşadı. Okulların açılmasıyla birlikte Çince ile tanışan öğrenciler, öğretmelerin söylediği her kelimeyi dikkatle dinliyor ve tekrar ediyor.
Çince öğretmeni Simay Erden Tuğlu, öğrencilerin Çince'yi çok sevdiğini ve sürekli öğrenmek istediklerini söyledi. İlk olarak öğrencilere Çin'in tarihi hakkında bilgi verdiğini anlatan Tuğlu, Çince'nin son yıllarda artan ticaret hacmi nedeniyle mutlaka öğrenilmesi gereken bir dil olduğunu dile getirdi. Öğrenciler de Çince öğrenmenin bir zor olduğunu, ancak zevkli bir ders olduğunu ifade ettiler.
Okullarda Çince eğitiminin başlamasını değerlendiren Milli Eğitim Bakanlığı Ticaret ve Turizm Öğretimi Genel Müdürü Sadettin Sabaz ise, Çince dersinin başlamasının nedeninin son yıllarda Türkiye'ye gelen turist sayısında oldukça büyük artış meydana gelmesi ve bunun yanında Türk müteşebbislerinin Çin'de yatırımlar yapması olduğunu söyledi.
Ticaret ve turizm alanında Çince bilen eleman ihtiyacının giderilmesi amacıyla ticaret ve turizme bağlı okullarda Çince dil eğitiminin başlamasına karar verildiğini belirten Sabaz, Türkiye genelinde pilot uygulama olarak bu yıl 7 okulda başlattıklarını ve her okula 30 kontenjan verdiklerini, bu yıl 210 öğrencinin bu eğitime başladığını kaydetti. Okulların açılmasının üzerinden iki hafta geçmesine rağmen Çince dersine büyük bir ilgi olduğunu ifade eden Sabaz, "Bir yıllık bir uygulama sonunda bir değerlendirme yapacağız. Bunu bütün illere yaygınlaştırmaya gideceğiz" dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı olarak dünyadaki gelişmelere kayıtsız kalmalarının mümkün olmayacağını vurgulayan Sabaz, bu kapsamda iki yıl önce Rusça eğitime başlandığını, İngilizce ve Almanca'nın uygulandığını, Japonca'nın da önümüzdeki yıllarda uygulanacağını belirtti.