Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'nın işletilmesi ve yeni dış hatlar terminal binası ihalesini kazanan Limak-GMR-MAHB ortak girişim grubu tarafından kurulan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş. ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı arasında uygulama sözleşmesi imzalandı.
Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın Balgat'taki binasında gerçekleşen imza törenine, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Savunma Sanayi Müsteşarı Murat Bayar, Malezya ve Hindistan'ın Ankara Büyükelçileri ile ihaleyi kazanan şirketlerin yöneticileri katıldı.
Törende konuşan Milli Savunma Bakanı Gönül, 2001 yılında faaliyete geçen Sabiha Gökçen Havaalanı'nın ilk dönemde arzu edilen trafiğe ulaşmadığından kamuoyu nezdinde hak ettiği değeri elde edemediğini söyledi.
2002 yılından itibaren başlattıkları ve Ulaştırma Bakanlığı ile koordineli olarak yürüttükleri çalışmalar neticesinde havaalanının yüksek ölçüde bir trafiğe ulaştığını anlatan Gönül, "Artan bu trafik sonucunda havaalanının mevcut tesisleri tam kapasiteye ulaşmış, ilave yatırımlar kaçınılmaz hale gelmiştir" dedi.
Bu noktada Savunma Sanayi İcra Komitesi'nce alınan karar doğrultusunda, yeni yapılacak yatırımların kamudan kaynak çıkışı olmayacak şekilde yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirilmesinin amaçlandığını belirten Gönül, şunları kaydetti:
"Bu doğrultuda Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nca 9 Temmuz 2007 tarihinde başarılı bir ihale gerçekleştirilmiştir. İhaleye ilgi en üst seviyede gerçekleşmiş ve 14 saat süren uzun ihale süreci sonucunda Limak Holding, GMR Infrastructure Limited ve Malaysia Airports Holdings Berhad ortak girişimi tarafından verilen KDV hariç 1 milyar 932 milyon euro tutarındaki teklif en yüksek teklif olarak belirlenmiştir. Bunun yanı sıra ortak girişim tarafından 250 milyon euro yatırım gerçekleştirilmesi de taahhüt altına alınmıştır. İmzalanacak olan sözleşmeyle başlayacak olan süreç kapsamında 2 ay süre içerisinde mevcut tesislerin devir-teslim işlemleri tamamlanarak, ortak girişim grubunca işletime alınması ve yeni terminal binasının inşaatının başlatılması planlanmaktadır."
3 MAYIS'TA TEMEL ATMA TÖRENİ VAR
Milli Savunma Bakanı Gönül, bu projeyle arzulanan hedeflere ulaşılacağına yönelik güvenlerinin tam olduğunu, bununla birlikte projenin hayata geçirilmesinin Türkiye ile Hindistan ve Malezya arasındaki ilişkilerinde daha da gelişeceğini söyledi.
Yakın bir tarihe kadar 'masraf kapısı' olan havaalanından sağlanacak gelirin ülke savunma sanayinin geliştirilmesinde ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin modernizasyon ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanılacak olmasının önemine işaret eden Gönül, şöyle devam etti:
"Sözleşmeden sonra 3 Mayıs tarihinde fiilen Sabiha Gökçen Havaalanı'nda temel atma törenini yapacağız. Bu merasim Sayın Başbakanımızın himayelerinde olacak. Zaten bildiğiniz gibi bu projenin bu şekilde gelişmesi Sayın Başbakanımızın ve Sayın Genelkurmay Başkanımızın, benimde katıldığın üçlü İcra Komitesi'nin kararıyla gerçekleşmiştir. Ancak bunun gerçekleşmesinde Ulaştırma Bakanlığımızın da çok büyük katkıları olmuştur. Gerçi Ulaştırma Bakanlığımıza 2003 yılında burayı 200 milyon dolar karşılığında verelim demiştik, almamışlardı. Neden böyle demiştik. Çünkü 700 milyon dolar para harcanarak yapılan bu tesis, 56 trilyon da zarar etmiştir. Ama bu 56 trilyonu görüp, kabul etmeyen Ulaştırma Bakanlığı sonra bize çok yardımcı oldu."
Havaalanına adını veren Sabiha Gökçen'in ilk kadın Türk pilotu olduğunu ve erkeklerin bile tek başına cesaret edemediği bir uçuşa imza attığını anımsatan Gönül, "Sabiha Gökçen, tek başına İstanbul'dan Belgrad'a tek motorlu bir uçakla uçmuştur" dedi.
"3 SAATLİK UÇUŞLA 52 ÜLKEYE ULAŞAN BAŞKA ÜLKE YOK"
Ulaştırma Bakanı Yıldırım ise, sivil havacılık tarihinin önemli bir anının yaşandığını belirterek, imzalanacak olan sözleşmenin hayırlı olmasını diledi. Sivil havacılıkta son 5 yılda yaşanan gelişmeleri anlatan Yıldırım, bu süreçte iç hatlar trafiğinde yüzde 400, dış hatlar trafiğinde ise yüzde 200 büyüme gerçekleştiğini vurguladı. 2003 yılında 32 milyon olan yolcu sayısının bugün 73 milyona ulaştığını anımsatan Yıldırım, "Göstergeler, bu trafiğin daha da artacağını göstermektedir" diye konuştu.
Yıldırım, sivil havacılıktaki bu büyümenin nedeninin 2003 yılında başlayan güçlü bir yönetim ve bununla birlikte sağlanan istikrar ve güven ortamı olduğunu savundu. "3 saatlik uçuşla 52 ülkeye ulaşan başka bir ülke yok" diyerek Türkiye'nin sahip olduğu coğrafi ve stratejik konumuna vurgu yapan Bakan Yıldırım, "Türkiye, bu özelliğiyle doğudan batıya, batıdan doğuya bir transfer merkezi olmaya en yakın ülke konumundadır. Bu bakımdan ben ortak girişim grubunu tebrik ediyorum. Güzel bir karar verdiler ve bu kararlarıyla Türkiye'de küresel yatırımın sadece batıdan değil, Asya Pasifik ülkelerinden de, Türk ortaklarıyla birlikte en somut örneğini göstermiş oldular" şeklinde konuştu.
Bakan Gönül'ün Sabiha Gökçen Havaalanı'nı 200 milyon dolara almamalarına ilişkin açıklamalarına da değinen Yıldırım, kamu kurumları arasında ticari ilişkilere sıcak bakmadığını belirterek, "Fiyatı azlığı çokluğu değil Sayın Bakanım, sadece kamudan kamuya alışverişin ticaret olmadığını düşündüğüm için bu teklifi geri çevirdim. Bu vesileyle de bunu açıklamak istiyorum. Ama kaybeden biz değiliz, kaybeden sizde değilsiniz. Kazanan sizde değilsiniz. Ülke kazanmıştır. Türkiye kazanmıştır. Savunma sanayimiz kazanmıştır. Bu kazanç hepimizin kazancıdır" diye konuştu.
"ORTAK GİRİŞİM GRUBU, 250 MİLYON EURO TUTARINDA YATIRIM YAPACAK"
Törende, ortak girişim grubunda yer alan şirket yöneticilerinin konuşmasının ardından devir sözleşmesi imzalandı. İmza töreninden sonra bakanların da katılımıyla anı fotoğrafı çektirildi.
Türkiye'de ilk kez Sabiha Gökçen imtiyazı altında mevcut ve inşa edilecek terminaller ve eklerinin yanı sıra yer hizmetlerinin işletilmesi, kargo operasyonları ve uçak yakıt ikmal operasyonları da aynı sözleşme altında özel sektör eliyle gerçekleştirilecek. 20 yıllık kullanım hakkı için 1.932 milyar euro+KDV bedel ödeyecek olan Limak Holding, GMR Infrastructure Limited ve Malaysia Airports Holdings Berhad ortak girişim grubunun oluşturduğu Sabiha Gökçen Uluslar arası Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş., ayrıca 250 milyon euro tutarında yatırımla 10 milyon yolcu kapasiteli dış hatlar terminali ve ekleri, 3 katlı 4 bin 500 araç kapasiteli otopark ile 60 odalı havalimanı otelini inşa ederek 20 yıl süreyle işletecek. Mevcut ve inşa edilecek terminaller ile diğer tesislerin işletilmesinin yanı sıra İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş., benzerlerinden farklı olarak Türkiye'de ilk kez yer hizmetlerinin işletilmesini, kargo operasyonlarını ve uçak yakıt ikmal operasyonlarını da aynı süre boyunca gerçekleştirecek.
9 Temmuz 2007 tarihinde gerçekleştirilen Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı işletilmesi ve yeni dış hatlar terminal binası inşaat projesinin ihalesi, 4 Şubat 2008 tarihinde Yüksek Planlama Kurulu tarafından onaylanmıştı. Ortaklar, 20 Şubat 2008 tarihinde İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş. şirketini kurdu. İşletmenin yüzde 80 ortaklığını Limak ve GMR eşit olarak paylaşırken, Malaysia Airports Holdings Berhad yüzde 20 hisseye sahip bulunuyor.