Sağlık Bakanlığı'na bağlı Hıfzıssıhha Enstitüsü, Ramazan ayında sağlık sorunları yaşanmaması için sahurda tost, çok az yağlı börek, haşlanmış yumurta, az yağlı peynir, zeytin, süt, açık çay, komposto gibi kahvaltı tarzı hafif yiyeceklerin tercih edilmesini önerdi. Enstitü, iftar ve sahurda aşırı yüklenmeye bağlı olarak mide-bağırsak hastalıkları, aşırı yağlı beslenmeye bağlı olarak da kalp-damar hastalıkları görülebileceği uyarısında bulundu.
Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü, Ramazan ayında sağlık sorunlarını en aza indirgemek ve verimliliği arttırmak amacıyla "Ramazan'da Beslenmeye Dikkat" başlıklı bir rapor hazırladı. Güncel hayatta kişilerin 3-6 öğün olan yeme alışkanlıklarını Ramazan ayında iki öğüne düşürmek durumunda kaldıkları belirtilen raporda, bu düşüşün kişilerde paniğe yol açtığı vurgulandı. Kişilerin yemedikleri öğün sayılarını 2 öğüne sıkıştırmaya çalıştığı belirtilen raporda, "Günde ister 6 kez beslenilsin, ister 2 kez beslenilsin midenin belli bir hacmi vardır. Bu kapasiteyi zorlamak çeşitli sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Kişiler aç karnına iftar ve sahurda tüketecekleri yiyecekleri düşünmeye başlarlar. Böylece mide asit salgısı arttığı için menüde daha fazla çeşidin bulunmasına özen gösterilir. Fakat bu durum Ramazan ayı boyunca gastro intestinal sisteme yüklenmeye bağlı olarak mide-bağırsak hastalıkları, aşırı yağlı beslenmeye bağlı olarak da kalp-damar sistemi hastalıklarında artışa ve kilo alımına yol açmaktadır.
Vücut açlık durumunda metabolizmayı yavaşlatır ve daha az kalori harcar. Ramazan'da gereksiz kilo alımı buna bağlıdır. Bu nedenle aşırı ve yanlış beslenmeden kaçınıp dengeli beslenmeye özen göstermeliyiz" ifadelerine yer verildi.
Hıfzıssıhha Enstitüsü, Ramazan ayında sağlık sorunları yaşanmaması için öneri ve uyarılarda da bulundu.
İFTARDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KURALLAR
- Gün boyu vücut susuz kaldığı için orucu az miktar su ile açıp, günlük 2-2,5 litre olan su ihtiyacı zaman aralıklarına yayarak giderilmelidir.
- Uzun süren açlık döneminden sonra düşen kan şekerinin ani yükselmesini engellemek için glisemik indeksi düşük olan posalı gıdalar tercih edilmelidir.
- Zeytin, hurma, çorba, zeytinyağlı sebze yemekleri, yoğurt, salata tüketilmelidir.
- Çiğ yenen sebze ve meyveler parazit ve enfeksiyonları önlemek açısından sirkeli suda yaklaşık 15 dakika kadar bekletilmeli, 1 litre suya 2 yemek kaşığı sirke konularak yıkanmalıdır.
- Salatalarda oluşabilecek vitamin kaybını önlemek için iftar saatine yakın hazırlanmalıdır.
- 15-20 dakika aradan sonra az yağlı etli yemekler, kompostolar ve kepekli ekmek tercih edilmeli, bu geçen süre zarfında tokluk merkezi uyarıldığından aşırı yemek yeme ve kan şekerinin ani yükselmesi engellenmiş olur.
- Yaklaşık 1 saat sonra meyve ve hafif sütlü tatlılar yenebilir.
- Demir emilimini engellememesi için çay veya kahve yemekten 2 saat sonra tüketilmelidir.
SAHURDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KURALLAR
- Aç geçen süreyi en aza indirmek için sahura mutlaka kalkılmalıdır.
- Kahvaltı tarzı hafif yiyecekler tercih edilmelidir. Tost, çok az yağlı börek, haşlanmış yumurta, az yağlı peynir, zeytin, süt, açık çay, komposto ile sahur tamamlanabilir.
RAMAZAN'A ÖZEL ÖNERİLER
- Gıdaların hazırlama ve pişirme yöntemlerine dikkat edilerek, kızartmadan kaçınarak haşlama, ızgara ve buğulama yöntemleri tercih edilmelidir.
- Ağır kızartma ve hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar veya meyve tercih edilmelidir.
- Yiyecekler yavaş yavaş ve çok çiğneyerek yenilmelidir.
- Asitli ve gazlı içeceklerden kaçınılmalıdır.
- Kuru yemişler yerine 1 avuç kadar fındık veya 2-3 adet kadar ceviz tercih edilmelidir.
- Beyaz ekmek yerine kepekli ekmek tercih edilmelidir.
- Kabuklu yenebilen meyveler kabuklarıyla tüketilmelidir.
- Aşırı tuz ve baharatlardan kaçınılmalıdır.
- Yemekler çok soğuk ve aşırı sıcak tüketilmemelidir.
- İftar ve sahurda et, süt, sebze, meyve ve tahıl grubunun bulunmasına dengeli beslenme açısından dikkat edilmelidir.
- Mümkün olduğunca kırmızı et yerine beyaz et tercih edilmelidir.